-
Αρχική > Ελλάδα > Σαρηγιάννης: Πότε αναμένεται η κορύφωση του κύματος της πανδημίας

Σαρηγιάννης: Πότε αναμένεται η κορύφωση του κύματος της πανδημίας

 

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Τις τελευταίες 3 ημέρες έχουμε μια επιβράδυνση της αυξητικής πορείας της διασποράς. Αυτό οφείλεται στον αυξημένο αριθμό τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες και σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό self (για μαθητές) και rapid τεστ (για ανεμβολίαστους εργαζόμενους). Όπως αναφέρει ο καθηγητής Σαρηγιάννης αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μειωτική τάση των κρουσμάτων μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.
Έπειτα από το χρονικό αυτό σημείο αναμένεται συνέχιση της αύξησης κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου όταν και αναμένουμε την κορύφωση του συγκεκριμένου κύματος της πανδημίας, ελπίζουμε σε ύψος χαμηλότερο από προηγούμενους υπολογισμούς (ο κυλιόμενος Μ.Ο. να είναι λίγο κάτω από 8000 κρούσματα/ημέρα) λόγω του αυξημένου τέστινγκ.

Η ανάλυση που κάνουν για το enikos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Πέμπτης ανέρχεται στα 6.801 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 6.780. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 6.794 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 6.747 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα.

Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 344.468 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 2,0 %. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση πιθανής έξαρσης που θα μπορούσε να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα.

Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid test και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (67) που καταγράφηκε είναι μειωμένος σε σχέση με προχθές (70). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 55,9 ακολουθεί πλέον την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με προχθές (503 από 489). Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2 (όπου διαφαίνεται πλέον η αναμενόμενη αύξηση στις νοσηλείες), ενώ η εκτίμησή μας για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται

 

ΕΝΙΚΟΣ

 

Top
Enable Notifications OK No thanks