-
Αρχική > Ελλάδα > Στον γυναικολόγο: Οι 7 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν οι γυναίκες για την εμμηνόπαυση

Στον γυναικολόγο: Οι 7 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν οι γυναίκες για την εμμηνόπαυση

Οι συχνότερες απορίες σχετικά με την εμμηνόπαυση.

Μπορεί η εμμηνόπαυση να είναι κατά καιρούς, μια όχι ευχάριστη περίοδος, δεδομένων των συμπτωμάτων της, αλλά δεν θα έπρεπε οι εντυπώσεις για αυτή να διαμορφώνονται βάσει εικασιών. Οι γυναίκες που γνωρίζουν αληθινά facts για αυτή, διευκολύνουν την εμπειρία τους μαζί της, επειδή θα ξέρουν τι να περιμένουν και πώς να διαχειριστούν καλύτερα τα συμπτώματα.

Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο αξίζει να αναλυθούν οι συχνότερες απορίες σχετικά με την εμμηνόπαυση.

1. Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η ιδρύτρια της Calla Women’s Health και σύμβουλος υγείας γυναικών της Jarrow Formulas, Kameelah Phillips, MD, λέει ότι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για την εμμηνόπαυση, εξακολουθούν να είναι μπερδεμένοι σχετικά με το τι ακριβώς είναι. “Η εμμηνόπαυση είναι η φυσική μείωση των ορμονών οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης”. Η εμμηνόπαυση ξεκινά όταν μια γυναίκα δεν έχει περίοδο για έναν ολόκληρο χρόνο. Μπορεί επίσης να περάσει εμμηνόπαυση εάν έχει αφαιρέσει χειρουργικά τις ωοθήκες της (κάτι που συχνά αποτελεί έναν τρόπο αντιμετώπισης ή πρόληψης του καρκίνου των ωοθηκών).

2. Πότε αρχίζει η εμμηνόπαυση;

Συνήθως η εμμηνόπαυση συμβαίνει ανάμεσα στα 45 και 55 έτη, με μέση ηλικία τα 51 έτη. Ωστόσο, τα συμπτώματα ξεκινούν έως και 10 χρόνια πριν από αυτό το σημείο. “Λέω στις ασθενείς ότι το φυσιολογικό εύρος για να περάσει κανείς την εμμηνόπαυση είναι οπουδήποτε μεταξύ 35 και 60 ετών”, λέει η Mary Jane Minkin, MD, πιστοποιημένη κλινική γιατρός για την εμμηνόπαυση από τη North American Menopause Society και ιδρύτρια του Madame Ovary. “Το 1% των γυναικών είναι πλήρως εμμηνοπαυσιακές στην ηλικία των 40 ετών, αλλά στην άλλη πλευρά του φάσματος υπάρχουν γυναίκες που συνεχίζουν να έχουν περίοδο μέχρι τα 60 τους. Είναι σπάνιο, αλλά συμβαίνει”.

“Ο καλύτερος οδηγός (όσον αφορά μια τεκμηριωμένη εικασία για το πότε πιθανότατα θα ξεκινήσει η εμμηνόπαυση) είναι το οικογενειακό σας ιστορικό”, λέει ο Dr. Minkin. “Εάν η μαμά και η γιαγιά σας άρχισαν να περνούν εμμηνόπαυση στα 57, για παράδειγμα, πιθανότατα τότε θα την περάσετε και εσείς. Δεν υπάρχει εξέταση αίματος για τη διάγνωση της εμμηνόπαυσης”.

3. Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Μέρος του λόγου που κάποιες γυναίκες στις ηλικίες των 30 και 40 ετών δεν συνειδητοποιούν ότι αρχίζουν να περνούν εμμηνόπαυση είναι επειδή δεν γνωρίζουν ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα. Εκτός από τις διαταραχές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, η κυκλοθυμία, οι εξάψεις, τα προβλήματα ύπνου, η κολπική ξηρότητα, η ξηρότητα του δέρματος, η αδυναμία απώλειας βάρους και η ομίχλη του εγκεφάλου είναι όλα κλασικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Όλα αυτά τα συμπτώματα οφείλονται σε μια ανισορροπία των ορμονών, κυρίως των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

Η Dr. Minkin λέει ότι τα προβλήματα στον ύπνο είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. “Δεν είναι ασυνήθιστο να μπορείτε να κοιμηθείτε, αλλά μετά να ξυπνάτε στη μέση της νύχτας, μετά να ξανακοιμάστε και να ξυπνάτε μερικές ώρες αργότερα, όλα αυτά με νυχτερινές εξάψεις”. Ο μη ποιοτικός ύπνος μπορεί φυσικά να οδηγήσει σε κυκλοθυμίες ή ομίχλη του εγκεφάλου.

Η Dr. Minkin τονίζει επίσης ότι διαφορετικές γυναίκες έχουν διαφορετικές εμπειρίες από την εμμηνόπαυση. Για παράδειγμα, λέει ότι το 20% αυτών δεν θα βιώσουν καθόλου συμπτώματα, εκτός από το ότι δεν θα έχουν πλέον περίοδο. Είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσες πολλές παρανοήσεις που περιβάλλουν αυτό το στάδιο της ζωής.

4. Πώς μπορεί να υποστηρίξει μια γυναίκα το σώμα της καθώς περνά εμμηνόπαυση;

Οι γιατροί συστήνουν την πανάρχαια συμβουλή της υγιεινής διατροφής και της άσκησης, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η Dr. Phillips συνιστά ιδιαίτερα την άσκηση με βάρη. “Αυτό είναι σημαντικό για τη διατήρηση της οστικής και της μυϊκής μάζας – και τα δύο είναι σημαντικά για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου οστεοπόρωσης” η οποία είναι ένας κοινό πρόβλημα για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Για όσες αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, η Dr. Minkin συνιστά να μην πίνουν αλκοόλ πριν από τον ύπνο (το οποίο δεν είναι έτσι κι αλλιώς ποτέ καλό για τον ύπνο). “Μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε, αλλά δεν θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε ύπνο”, λέει.

5. Πότε πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης;

Όσες γυναίκες έχουν πολύ ενοχλητικά συμπτώματα, σύμφωνα με τους γιατρούς Minkin και Seibel, πρέπει σίγουρα να εξετάσουν τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ως επιλογή. Βασικά αυτό που συνεπάγεται είναι η λήψη φαρμάκων που περιέχουν οιστρογόνα με ή χωρίς προγεστερόνη (μια συνθετική μορφή προγεστερόνης).

“Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι τα οιστρογόνα προκαλούν καρκίνο του μαστού ή καρδιακές παθήσεις, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια”, λέει ο Δρ Seibel.

6. Τι συμβαίνει με τον κόλπο;

Εάν μια γυναίκα αντιμετωπίζει κολπικές αλλαγές ή δυσφορία, θα μπορούσε να φταίει η εμμηνόπαυση. “Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να εκδηλωθούν ως δυσφορία κατά τη διάρκεια της επαφής, κολπική ξηρότητα και λοιμώξεις”, λέει ο Δρ Phillips. Συχνά προτείνει στις ασθενείς να λαμβάνουν ένα προβιοτικό με γαλακτοβάκιλλους, το οποίο συνδέεται με την υποστήριξη της υγείας του κόλπου.

Η κολπική ξηρότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορα ενυδατικά και λιπαντικά που πωλούνται στο φαρμακείο και λειτουργούν πολύ καλά.

7. Πως μπορεί να ενισχυθεί ξανά το ενδιαφέρον για το σεξ που συχνά μειώνεται κατά την εμμηνόπαυση;

Είναι πολύ συνηθισμένο να μειώνεται το ενδιαφέρον για το σεξ κατά την εμμηνόπαυση, ενώ και τα άλλα της συμπτώματα όπως η έλλειψη ύπνου, η κολπική ξηρότητα και οι εξάψεις σίγουρα δεν βοηθούν. Η Dr. Phillips παροτρύνει τα άτομα που το βιώνουν αυτό να μην ντρέπονται να το αναφέρουν στον γιατρό τους, καθώς υπάρχουν λύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή συνεργασία με έναν σεξοθεραπευτή. “Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε με τον σύντροφό σας για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις συναισθηματικές, σωματικές και ψυχολογικές σας ανάγκες” λέει.

www.newsitamea.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks