Καθώς η απογραφή του πληθυσμού βρίσκεται εν πλήρη εξελίξει οι ίδιοι οι απογραφείς έχουν αρχίσει να σχηματίζουν μια πρώτη εικόνα της σύνθεσης του τοπικού πληθυσμού, εικόνα, η οποία, μέσα στην γενικότητα και προχειρότητα της, φαίνεται εκ πρώτης όψης να επαληθεύει τις υποθέσεις που αρκετοί από εμάς είχαμε κάνει κατά το παρελθόν
‘Ο πληθυσμός της Καστοριάς δείχνει να είναι ιδιαιτέρως γερασμένος’ όπως αναφέρουν οι απογραφείς. Ειδικά ο πληθυσμός του πυρήνα της πόλης. Αφού, στα περισσότερα σπίτια του κέντρου που χτυπήσανε πόρτες και μπήκαν και κουβεντιάσανε με τους νοικοκυραίους, απάντησαν ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Τα άτομα των παραγωγικών ηλικιών -μέσα στην πόλη τουλάχιστον και σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των απογραφικών συνεργείων- συνιστούν μια μειοψηφία.
Τι σημαίνει αυτό? Αυτό είναι απλώς μια ένδειξη πως οι υποθέσεις που εδώ και καιρό κάνουμε όλοι αναμεταξύ μας, κι όλα αυτά που σιγοψιθυρίζουμε στις παρέες μας, πως ίσως και να έχουμε χάσει μια σημαντική μερίδα πληθυσμού, πως ίσως η νεολαία μας να σηκώνεται και να φεύγει αμέσως μετά την περάτωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της, δείχνουν πια να συναντούνε μια κάποια τεκμηρίωση…
Βέβαια είναι πολύ νωρίς ακόμη για ακριβή και στέρεα συμπεράσματα κι οι δημοσκοπήσεις είναι κάπως σαν τις εκλογές: Τα συμπεράσματα που μπορεί κανείς να βγάλει από μεμονωμένα στοιχεία μπορεί να τα διαψεύσει και να τα ανατρέψει τελείως η τελική και συνολική εικόνα
Ας ελπίσουμε λοιπόν πως το οριστικό αποτέλεσμα -αυτό που λένε πως θα κοινοποιηθεί μετά τα μέσα του ’22- θα προκύψει σημαντικά καλύτερο από τα πρωτογενή μηνύματα…
Γεράσαμε και χαμπάρι δεν πήραμε! Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου