-
Αρχική > Τοπικά νέα > «Δεύτε ίδωμεν πιστοί που εγεννήθη ο Χριστός» (ΒΙΝΤΕΟ) Του Κυριάκου Δ. Μωυσίδη, Υποψ. Διδ. ΕΚΠΑ

«Δεύτε ίδωμεν πιστοί που εγεννήθη ο Χριστός» (ΒΙΝΤΕΟ) Του Κυριάκου Δ. Μωυσίδη, Υποψ. Διδ. ΕΚΠΑ

 

Πνευματικού υιού του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας ΣεραφείμΤο πλήρωμα του χρόνου ήρθε. Απόψε η νύκτα και η ψυχή μας είναι γεμάτες από τα μυστήρια της θείας μεγαλωσύνης.

Απόψε, αποκαλύπτεται το μυστήριο της οικονομίας του Θεού, «ίνα γνωρισθή νυν ταις αρχαίς και ταις εξουσίαις εν τοις επουρανίοις, διά της Εκκλησίας, η πολυποίκιλος σοφία του Θεού».

Απόψε η καρδιά μας ανεβαίνει ψηλότερα. Η νύκτα απόψε γίνεται αγάπη.

«Ευλογητός Κύριος, … ο ποιών θαυμάσια μόνος».

Απόψε η Παναγία παρουσιάζει στους ανθρώπους τον Θεό.

Η ανήσυχη ψυχή μας σιωπά, για να ακουστεί μονάχα ο ύμνος των αγγέλων.

Σήμερα ανατέλλει η μεγάλη εορτή της πίστεως και της ελπίδας. Η γενεσιουργός αφετηρία της καινής κτίσεως, της αποκαταστάσεως και της ελπίδας.

Γεννάται σήμερον ο Μονογενής Υιός του Θεού, «ίνα καθαρόν από πάσης κακίας το εαυτού δημιούργημα αποκαταστήσῃ και, απαλλαγέν από παντός αρρωστήματος, εις το κατά φύσιν επαναγάγῃ».

Ήρθε με τη μορφή ανθρώπου, ο άμορφος Κύριος. Κατήλθε ο Ύψιστος. Να, γιατί παιανίζουμε το καινόν άσμα : «Δόξα εν υψίστοις Θεώ…»

«Δεύρο», λοιπόν, «επί την Βηθλεέμ, ίνα ίδωμεν που εγεννήθη ο Χριστός». Ότι έρχεται και πάλι.

Γεννάται Εκείνος, ο οποίος είναι το Α και το Ω.

Οι άγγελοι ψάλλουν και αναπέμπουν δόξα στον Θεό.

Οι ποιμένες προσκυνούν το Ουράνιο Βρέφος

Η φύση φέγγει ολόλαμπρη.

Τα φύλλα των κλάδων επικροτούν.

Και εμείς ορθρίζουμε ψάλλοντες «Χριστός γεννάται»!

Από άκρου σε άκρο του χριστιανικού κόσμου δονείται η χριστιανική ψυχή και αισθάνεται την άνωθεν θεοδώρητη χάρη.

Κατά τις άγιες και χαρμόσυνες αυτές ημέρες, ας αγαπήσουμε τον συνάνθρωπό μας, όπως έκανε Εκείνος, όχι μόνο με λόγια, «αλλ’ εν έργω και αληθεία».

Στην άπειρη φιλανθρωπία και συγκατάβαση του γεννηθέντος Θεού μας, ας αισθανθούμε βαθύτερη την ευγνωμοσύνη μας και ας Του αντιπροσφέρουμε απόψε την αποδοχή της πρόσκλησης Του, για να γίνουν οι καρδιές μας η φάτνη, που θα γεννηθεί.

Οι Μάγοι Τού πρόσφεραν χρυσό και λίβανο και σμύρνα. Εμείς αντί αυτών, ας Του προσφέρουμε την ευχαριστία μας από καρδιάς, την πίστη μας, την αγάπη μας, τη δοξολογία μας, τη συντριβή μας και την υποταγή μας, για να αξιωθούμε της εξαιρετικής χάριτος. Τα δώρα αυτά είναι πολυτιμότερα από τον χρυσό, και, μάλιστα, πλουτίζουν περισσότερο αυτούς που τα προσφέρουν, από Εκείνον που τα λαμβάνει.

Κατά τον ιερό Χρυσόστομο, η ημέρα της Γεννήσεως του Χριστού αποτελεί μία εκ των σεβασμιωτέρων εορτών της Χριστιανικής Εκκλησίας, αποτελεί «την μητρόπολη πασών των εορτών».

Λέει χαρακτηριστικά ο χρυσορρήμων Άγιος Ιωάννης : «Πλησιάζει εορτή ήτις είναι η τιμιωτάτη και φρικωδεστάτη από όλας τας εορτάς, την οποίαν δεν θα ημάρτανέ τις εάν ωνόμαζε μητρόπολιν όλων των εορτών.

Ποία δε είνε αύτη; Η εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Χριστού. Διότι εκ της γεννήσεως ταύτης έλαβον την αρχήν και την υπόθεσιν τα Θεοφάνεια, και το Πάσχα το ιερόν, και η Ανάληψις και η Πεντηκοστή.

Διότι εάν δεν είχε γεννηθή κατά σάρκα ο Χριστός, δεν ήθελε βαπτισθή, επομένως δεν θα υπήρχε η εορτή των Θεοφανείων· ούτε ήθελε σταυρωθή, επομένως, δεν θα υπήρχεν η εορτή του Πάσχα· ούτε ήθελε καταπέμψη το Πνεύμα το Άγιον, επομένως δεν θα υπήρχεν η εορτή της Πεντηκοστής.

Ώστε από την γέννησιν, ως από τινα πηγήν, μας προήλθον αι εορταί αύται, ως ρεύματα ποταμών διάφορα».

Ενώ ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος σημειώνει πως, το μέγα αυτό και υπερφυές μυστήριο της του Χριστού Γεννήσεως, τα Χριστούγεννα, εορτάζουμε και σήμερα, «την επιδημίαν του Θεού προς ανθρώπους ίνα προς Θεόν ενδημήσωμεν».

Ας σπεύσουμε, λοιπόν, κι εμείς απόψε σε προσκύνηση του Θείου Βρέφους της Βηθλεέμ, και ας ψάλλουμε με την στρατευομένη και θριαμβεύουσα Εκκλησία:

Δεῦτε ἴδωμεν πιστοί, ποῦ ἐγεννήθη ὁ Χριστός, ἀκολουθήσωμεν λοιπὸν ἔνθα ὁδεύει ὁ ἀστήρ, μετὰ τῶν Μάγων Ἀνατολῆς τῶν Βασιλέων. Ἄγγελοι ὑμνοῦσιν, ἀκαταπαύστωςἐκεῖ. Ποιμένες ἀγραυλοῦσιν, ᾠδὴν ἐπάξιον΄ Δόξα ἐν ὑψίστοις λέγοντες, τῷ σήμερον ἐν Σπηλαίῳ τεχθέντι, ἐκ τῆς Παρθένου, καὶ Θεοτόκου, ἐν Βηθλεὲμ τῆς Ἰουδαίας.

Αυτόν τον μοναδικό ύμνο από τα καθίσματα του Όρθρου των Χριστουγέννων, ας συμψάλλουμε κι εμείς απόψε με τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ, ο οποίος υμνεί και δοξολογεί τον γεννηθέντα Κύριό μας, από το Ουράνιο Θυσιαστήριο, μαζί με τους γονείς και προπάτορές του, τους αγίους Προκατόχους του, μαζί με τους Αγίους της τοπικής Εκκλησίας της Καστοριάς, τους οποίους αγάπησε, τίμησε και ύμνησε.

Έτσι ζούσε τα Χριστούγεννα ο μακαριστός Επίσκοπος της Καστοριάς Σεραφείμ. Δοξολογικά, ευχαριστιακά, υμνολογικά.

Ήταν χαρακτηριστικές προς όλους οι προτροπές του για την τήρηση της νηστείας των Χριστουγέννων, για τη συμμετοχή μας στις Ιερές Ακολουθίες, στις Αγρυπνίες και στις Ευχαριστιακές Συνάξεις στα κατανυκτικά Παρεκκλήσια της Πόλεως.

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, μετά τη λαμπρή Ακολουθία του Εσπερινού της εορτής, είχαμε τις θέσεις μας δίπλα στο τζάκι του Επισκοπείου, αναμένοντας τα παραδοσιακά καστοριανά κάλαντα από τους τοπικούς συλλόγους, και μας ανέλυε βιωματικά και θεολογικά την εορτή της του Χριστού Γεννήσεως. Φεύγοντας έλεγε στους λαϊκούς, «Σας περιμένω στις 5 το πρωί στην Εκκλησία. Αν δεν ακούσουμε τους ύμνους του Όρθρου των Χριστουγέννων, δεν μπορούμε να καταλάβουμε Χριστούγεννα».

Και ήμασταν όλοι εκεί. Ακόμα και οι Εφημέριοι του Ναού, τον έβρισκαν μέσα στην Εκκλησία.

Ήταν χαρούμενος πάντα την ημέρα αυτή. Ανέβαινε στο ιερό αναλόγιο και έψαλλε με τον Λαμπαδάριο του Μητροπολιτικού Ναού, «τα γράμματα» των Χριστουγέννων.

Στη συνέχεια χοροστατούσε στον Όρθρο και ένδακρυς έψαλλε τις Καταβασίες και τα Μεγαλυνάρια.

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!

Αυτό το πνεύμα της λατρείας μετέδωσε ο μακαριστός στον λαό του Θεού. Οι εκκλησιές γεμάτες από το πρωί.

Το βλέπει και το βιώνει και ο διάδοχός του Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος.

Ο ίδιος δηλώνει πως, «η Καστοριά έχει αρχοντικούς ανθρώπους, στην αγάπη για την Εκκλησία, για τον Επίσκοπο, για τις Ακολουθίες, για τον πολιτισμό του».

Και έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε, όλοι οι χριστιανοί, όπου κι αν βρισκόμαστε. Για να ζούμε αληθινά Χριστούγεννα, αεί Χριστούγεννα.

Το βίντεο είναι από τον Όρθρο των Χριστουγέννων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, στις 25 Δεκεμβρίου 2016.

 

 

 

 

info@romfea.gr
Top
Enable Notifications OK No thanks