-
Αρχική > Δ. Μακεδονία > Πρέσπες: 1.000 οι νεκροί αργυροπελεκάνοι από την γρίπη των πτηνών

Πρέσπες: 1.000 οι νεκροί αργυροπελεκάνοι από την γρίπη των πτηνών

Θλιβερές είναι οι εικόνες στις αποικίες της Μικρής Πρέσπας, όπου εντοπίστηκαν εκατοντάδες νεκροί πελεκάνοι, εξαιτίας της γρίπης των πτηνών. Σύμφωνα με νέα καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε μέσω drone, οι νεκροί αργυροπελεκάνοι έφτασαν τους 1.000. Οι καταμετρήσεις συνεχίζονται, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η οργάνωση της περισυλλογής των νεκρών πουλιών από τη λίμνη.

Παράλληλα, δειγματοληψίες πραγματοποιούνται και σε άλλες λίμνες, όπου είχαν καταγραφεί θάνατοι πουλιών από τον ιό Η5Ν1. Στο Δήμο Αμυνταίου εντοπίστηκαν 60 νεκροί αργυροπελεκάνοι στη Χειμαδίτιδα και 12 στη γειτονική Ζάζαρη. Στην Καστοριά οι νεκροί αργυροπελεκάνοι ανέρχονται στους 52 και στην Κερκίνη στους 33, αναφέρει η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, σύμφωνα με στοιχεία από το δίκτυο εθελοντών και συνεργαζόμενων φορέων.

H λίμνη Μικρή Πρέσπα είναι μοιρασμένη σε δυο χώρες και, μέχρι στιγμής, φαίνεται πως είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία που έρχονται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Protection and Preservation of Natural Environment in Albania και RAPA Korça, σύμφωνα με τις οποίες, δεν έχουν εντοπιστεί νεκρά υδρόβια πτηνά στην αλβανική Μικρή Πρέσπα, ενώ και στη Μεγάλη Πρέσπα, στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα.

Η πρωτοφανής κατάσταση, η οποία είναι σε εξέλιξη, βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση, σε διεθνές επίπεδο, καθώς στις αποικίες της Μικρής Πρέσπας φωλιάζει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού αργυροπελεκάνων.

Ήδη μεγάλο ποσοστό του αναπαραγόμενου πληθυσμού έχει χάσει τη ζωή του, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί  καθώς, αυτή την περίοδο φτάνουν στην Πρέσπα πελεκάνοι από άλλες περιοχές για να φωλιάσουν.

Αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής είναι ότι οι πελεκάνοι ήρθαν φέροντας τον ιό, καθώς οι πρώτοι 11 θάνατοι καταγράφηκαν μία εβδομάδα μετά την άφιξη των πρώτων αργυροπελεκάνων που ήρθαν στην Πρέσπα από τους διαχειμάζοντες τόπους στη ΒΑ Ελλάδα και τη Δυτική Τουρκία. Σύμφωνα με τις καταμετρήσεις από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, το επόμενο διάστημα καταγράφονταν όλο και περισσότεροι θάνατοι, ενώ και αρκετοί ζωντανοί αργυροπελεκάνοι εμφάνισαν νευρολογικά συμπτώματα, δηλαδή δεν μπορούσαν να κρατήσουν το κεφάλι τους ψηλά.

Μια φωτογράφηση με drone στις 3 Μαρτίου κατέγραψε συνολικά 574 νεκρούς πελεκάνους και σχεδόν μια εβδομάδα αργότερα, στις 9 Μαρτίου, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 1.003.  Επίσης, έχουν καταγραφεί και άλλα υδρόβια πτηνά νεκρά, αν και σε πολύ μικρό αριθμό μέχρι τώρα.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, αποτελεί η συλλογή και υγειονομική διαχείριση των νεκρών πτηνών, καθώς η απομάκρυνσή τους από τις αποικίες, αναμένεται να περιορίσει την εξάπλωσης της μόλυνσης σε άλλα υδρόβια πτηνά, αρπακτικά, κ.λπ. και τη διασπορά σε άλλους υγροτόπους, την προστασία του ανθρώπου και της βιοποικιλότητας της Πρέσπας, καθώς και για την προστασία του «επόμενου κύματος» πελεκάνων και άλλων αποδημητικών υδρόβιων πτηνών και αρπακτικών που έρχονται σύντομα. Η επιχείρηση οργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με συντονισμό των περιφερειακών αρχών και σε συνεργασία με φορείς, συμπεριλαμβανομένου του στρατού και των τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών, του Δήμου Πρεσπών, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών. Το επιχειρησιακό σχέδιο βασίζεται στο Σχέδιο Συντονισμένης Δράσης που εκπονήθηκε από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE, με στόχο να βοηθήσει τις κτηνιατρικές αρχές σε περίπτωση ζωονοσογόνου νόσου που επηρεάζει τους πληθυσμούς των πελεκάνων ή άλλων υδρόβιων πτηνών της Πρέσπας.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks