-
Αρχική > Απόψεις > Καστοριά : Αναπτυξιακοί νόμοι κι άλλα τερτίπια….. άδικα θα περιμένουμε ( Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου )

Καστοριά : Αναπτυξιακοί νόμοι κι άλλα τερτίπια….. άδικα θα περιμένουμε ( Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου )

 

Ο αναπτυξιακός νόμος δεν είναι ένα πράγμα που μπορεί κάποιος να το πάρει αψήφιστα ή να το υποτιμήσει. Ο Α.Ν. αποτελεί το κατεξοχήν εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και της κάθε εν αυτή περιφέρειας για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια.

Οπότε έχει κεφαλαιώδη σημασία ο νόμος αυτός εξαρχής να κτιστεί σωστά. Κάτι που, απ’ όσο δείχνουν τα πράγματα, στην δική μας τουλάχιστον περιφέρεια δεν πρόκειται να συμβεί. Το έχουμε ξαναπεί ότι η περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας είναι χωρισμένη διαγωνίως σε δυο άνισα αντιμετωπιζόμενες ενότητες. Και βασικό κριτήριο αυτού του διαχωρισμού είναι η παλάντζα που λέγεται ‘ΔΕΗ’.

Στην μία πλευρά του νοητού τετραγώνου βρίσκονται οι νομοί Κοζάνης/Φλώρινας και στην άλλη οι νομοί Γρεβενών/Καστοριάς. Πρόκειται για έναν διαχωρισμό ο οποίος, από τους γραφειοκράτες και τα think tank των Αθηνών χρησιμοποιείται εκάστοτε κατά το δοκούν.

Όπως τους συμφέρει. Όταν υπολογίζεται για παράδειγμα το ΑΕΠ της περιφέρειας τέτοιος διαχωρισμός δεν υφίσταται. Αντ’ αυτού υφίσταται μια σούμα βάσει της οποίας εξάγεται το μερτικό της Περιφέρειας από τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Τι σημαίνει σούμα? Σημαίνει ‘όλον’ και σβήσιμο των επί μέρους διαφορών. Να το κάνουμε όσο πιο λιανά γίνεται? Σημαίνει να μετράς τα καρύδια με τον τρόπο που σε βολεύει.

Εχουμε, για παράδειγμα, τέσσερεις κήπους που όλοι τους έχουν καρυδιές. Ο κήπος Α την φετινή σαιζόν παρήγαγε 500 καρύδια, ο κήπος Β, 200 καρύδια, ο κήπος Γ, 10 καρύδια και ο κήπος Δ, 3 καρύδια. Πόσα καρύδια Τοτέ παρήγαγαν όλοι μαζί οι κήποι? 713 καρύδια κυρία! Μπράβο Τοτέ.

Συνεπώς έχουμε να κάνουμε εδώ με μια πολύ πλούσια σε παραγωγή καρυδιών περιοχή (να η σούμα) που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη οικονομική ενίσχυση. Ας κρατήσουμε λοιπόν τα κονδύλια που έχουμε διαθέσιμα να πάμε να βοηθήσουμε καμιά άλλη, συγκριτικά φτωχότερη…

Ναι, αλλά δεν θα δώσουμε απολύτως τίποτε σε αυτή την περιοχή κυρία? Ε όλο και κάτι θα δώσουμε. Αντε… ας τους δώσουμε ένα εκατομμύριο Και πως θα το μοιράσουν αυτό το εκατομμύριο κυρία? Οσο γίνεται πιο δίκαια! Αφού η Κοζάνη και η Φλώρινα πλήττονται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση, σε αυτές θα πρέπει να πάνε τα περισσότερα λεφτά (να ο διαχωρισμός). Ας πούμε ότι εκεί θα δώσουμε 700 χιλιάρικα.

Τα υπόλοιπα 300 θα πάνε στους άλλους δυο νομούς, που δεν έχουν θέμα. Μα πώς δεν έχουν θέμα αφού είναι πολύ πιο φτωχοί? Ααααα, αυτός ο παράγοντας δεν μετράει σε αυτή την μοιρασιά Τοτέ!!!

Ετσι λοιπόν έχουν τα πράγματα και σε αυτή την γραμμή υπερασπίστηκε τον νέο Α.Ν. ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στην ευρεία σύσκεψη φορέων που έγινε στις αρχές Μαρτίου στην Κοζάνη.

Ο μόνος που σθεναρά αντέδρασε εκεί σε αυτό το παιχνίδι της κατά βούληση συνένωσης/διαχωρισμού που παίζεται διαρκώς στην περιφέρεια, ήταν ο δήμαρχος Γρεβενών κ. Δασταμάνης (και προς τιμή του ο άνθρωπος). Μόνο που κι αυτός τους τα είπε τόσο ευγενικά και διακριτικά, που πολύ αμφιβάλω αν τα ΄πιάσανε’. Και πολύ αμφιβάλω πως –ακόμη κι αν τα καταλάβανε- ότι θα θελήσουν όντως κάποια στιγμή να ξαναδούνε τις ισορροπίες και να διορθώσουνε τις αδικίες….

Τι είπε ακριβώς ο κ. Δασταμάνης? Είπε: «Παρά τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν στον νέο αναπτυξιακό νόμο λόγω της απολιγνιτοποίησης, οι ανισότητες μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων στη Δυτική Μακεδονία δυστυχώς παραμένουν καθώς τα ποσοστά των προβλεπόμενων επιδοτήσεων δεν έχουν εξισωθεί όπως θα έπρεπε». Μάλιστα.

Και τώρα θα πρέπει να καθίσουν φρόνιμα κι ωραία όλοι οι αυτοδιοικητικοί της εντεύθεν των Άλπεων Γαλατίας και θα πρέπει στωικά να περιμένουν από το αθηναικό κράτος τις όποιες τροποποιήσεις αυτό δεηθεί –ΑΝ δεηθεί- να κάνει προς τα δικαίω. Τωρα πείτε μου, γιατί εμένα κάτι μου λέει πως άδικα θα περιμένουν?

 

Top
Enable Notifications OK No thanks