Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Ο καρκίνος επηρεάζει την κύστη όταν υπάρχει ανάπτυξη κακοηθών κυττάρων. Αυτά, έχουν ανεξέλεγκτη ανάπτυξη στην εσωτερική μεμβράνη. Το αποτέλεσμα είναι να σχηματίζουν όγκους. Από εκεί και πέρα, η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να χαρακτηριστεί ως σημαντική ή και κρίσιμη για την αποφυγή συνεπειών.
Αυτό, διότι μέσα σε λίγες μέρες μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές της ουροδόχου κύστης και των κοντινών ιστών. Παρακάτω ακολουθεί η σχετική λίστα, με τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε. Αναλυτικότερα:
Καρκίνος ουροδόχου κύστης: -Ποια τα επτά συμπτώματα
– Αίμα στα ούρα: Η παρουσία αίματος στα ούρα είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να ποικίλει σε ποσότητα. Όμως, γενικά θα εμφανίζεται κατά διαστήματα. Μερικοί ασθενείς θα παρατηρήσουν ότι τα ούρα τους έχουν αλλάξει το χρώμα τους σε ροζ. Επιπλέον, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να έχει αλλάξει σε πιο σκούρο.
Σε άλλες περιπτώσεις, το χρώμα των ούρων εμφανίζεται κανονικό δια γυμνού οφθαλμού. Ωστόσο, οι γιατροί ενδέχεται να εντοπίσουν μικρά ίχνη αίματος μετά από ιατρική εξέταση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν για αρκετές συνεχόμενες εβδομάδες ή μπορεί να εμφανιστούν μία ημέρα και να εξαφανιστούν την επόμενη. Εάν δεν θεραπεύσετε αυτή τη νόσο, το αίμα στα ούρα θα παρουσιαστεί ξανά στο μέλλον.
– Αλλαγές στις συνήθειες ούρησης, από τα σημάδια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης: Θα πρέπει να θεωρήσετε τις αλλαγές στις συνήθειες ούρησης ως πιθανό σημάδι του καρκίνου της ουροδόχου κύστης επειδή σχεδόν πάντα προκαλούνται από μια λοίμωξη. Αυτό μπορεί να σημαίνει γρήγορη διάγνωση του καρκίνου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω:
Μια επαναλαμβανόμενη ανάγκη να πάτε στο μπάνιο, ακόμα και όταν η ουροδόχος κύστη σας είναι άδεια. Αυξημένη ώθηση για ούρηση τη νύχτα. Η ροή των ούρων είναι αδύναμη. Νιώθετε ένα κάψιμο όταν όταν ουρείτε.
– Πόνος στη μία πλευρά της μέσης: Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και οι πέτρες στα νεφρά και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστο πόνο στη μία πλευρά της μέσης. Παρόλο που θα μπορούσε αρχικά να συγχέεται με τον πόνο των μυών, η υποτροπή και η ένταση θα σας καθοδηγήσουν στο γεγονός ότι κάτι άλλο έχει συμβεί. Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε αυτό, ειδικά όταν συνοδεύεται από ιδιαίτερες αλλαγές στα ούρα.
– Απώλεια της όρεξης: Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για την ανάλυση όταν κάποιος χάνει την όρεξή του. Μεταξύ αυτών είναι η πιθανότητα ότι οφείλεται σε έναν τύπο του καρκίνου. Οι ασθενείς που αναπτύσσουν όγκους στην ουροδόχο κύστη έχουν συνεχή αίσθηση βαρύτητας που μπορεί να τους αποτρέψει από το να απολαμβάνουν φαγητό όπως θα το ήθελαν.
– Απώλεια βάρους: Η απώλεια της όρεξης και το άγχος του καρκίνου μπορούν να συνδυαστούν για να προκαλέσουν στον ασθενή την απώλεια βάρους σε ένα ανησυχητικό επίπεδο. Μπορεί να προκύψουν σοβαρές διατροφικές ελλείψεις και καθώς οι ανοσολογικές σας άμυνες εξασθενίζουν τα καρκινικά κύτταρα είναι ακόμη πιο πιθανό να αναπτυχθούν.
– Φλεγμονή, από τα σημάδια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης: Η κατακράτηση υγρών ή το οίδημα είναι η συνέπεια της φλεγμονώδους αντίδρασης του σώματος όταν δέχεται επίθεση από τα καρκινικά κύτταρα. Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, θα είναι πιο εμφανές στην κοιλιά και τα πόδια, επειδή η ουροδόχος κύστη σας δεν είναι πλέον σε θέση να αποβάλει σωστά τα υγρά.
– Αίσθημα κόπωσης και αναιμία: Μια άλλη συνέπεια της απώλειας της όρεξης που οφείλεται στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι μια έντονη αίσθηση κόπωσης, που συνήθως συνδέεται με την αναιμία. Όταν έχετε έλλειψη θρεπτικών συστατικών, η παραγωγή των κυττάρων του αίματος μειώνεται και λαμβάνετε λιγότερο οξυγόνο στα κύτταρα σας, με αποτέλεσμα να αναπτύσσετε σωματική και ψυχική κόπωση.
Συμπερασματικά, τα συμπτώματα που περιγράψαμε παραπάνω θα μπορούσαν να είναι απολύτως ακίνδυνα ή ενδεικτικά μιας λιγότερο σοβαρής κατάστασης. Ακόμα, θα πρέπει να κάνετε τις κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστώσετε εάν μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Όπως και άλλες μορφές αυτής της ασθένειας, η ταχεία ανίχνευση είναι το κλειδί για μια επιτυχή θεραπεία.
ΠΗΓΗ: enimerotiko.gr