-
Αρχική > Απόψεις > Καστοριά : Αλήθεια πια είναι η πραγματική δουλειά ενός δήμαρχου

Καστοριά : Αλήθεια πια είναι η πραγματική δουλειά ενός δήμαρχου

 Γενικά η έννοια του ‘καλού Δημάρχου’ δύσκολα ξεφεύγει από καθιερωμένα κλισέ. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου υποθέτει πως οι Δήμαρχοι υπάρχουν για να κάνουν μια σειρά από τετριμμένα πράγματα.
Να σκουπίζουν τις πλατείες, να κόβουν χόρτα και να μαζεύουν τα σκουπίδια, να ασφαλτοστρώνουν δρόμους και να κάνουν πεζοδρόμια, να αλλάζουνε τις λάμπες στους φανοστάτες και να φέρνουνε νερό στα σπίτια. Όλα αυτά ασφαλώς και είναι μέσα στα καθήκοντα μιας δημαρχίας αλλά ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ κανενός Δημάρχου.
Αποτελούν αρμοδιότητες ειδικά επιφορτισμένων δημοτικών υπηρεσιών. Οι οποίες έχουν οργανογράμματα, διαθέτουν μόνιμο και εποχιακό προσωπικό και διοικούνται από ΜΟΝΙΜΟΥΣ διοικητές, απολύτως ικανούς να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους, υπάρχει, δεν υπάρχει Δήμαρχος.
Δεν χρειάζεται δηλαδή να ψηφιστεί Δήμαρχος προκειμένου να καθαρίσει ένας οδοκαθαριστής τον δρόμο.
Δεν χρειάζεται να ψηφιστεί Δήμαρχος για να κοπούν τα χόρτα σε μια παιδική χαρά, για να αντικατασταθούν τα σπασμένα πλακάκια σε ένα πεζοδρόμιο, για να ξαναβαφτούν τα σκουριασμένα κάγκελα ενός παραπέτου, για να ανάψουν τα λαμπάκια των Χριστουγέννων… Όλα αυτά είναι καθημερινή ρουτίνα των δημοτικών υπηρεσιών, ο λόγος ύπαρξης τους, ο σκοπός για τον οποίο προσλήφθηκε και πληρώνεται με τα χρήματα του φορολογούμενου δημότη το προσωπικό τους.
Η φράση ‘τα παράπονα στον Δήμαρχο’ όσον αφορά τα τετριμμένα κάθε δημοτικής αρχής είναι απολύτως λάθος. Τα παράπονα θα έπρεπε εξαρχής να στρέφονται προς τις διοικήσεις των διαφόρων υπηρεσιών. Και με δεδομένο πως ζούμε σε μια εξελιγμένη τεχνολογικά κοινωνία, τα κάθε λογής αιτήματα και παράπονα αυτού του τύπου θα έπρεπε να κατατίθενται και ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, και πάλι μέσω διαδικτύου θα οφειλόταν στο τέλος κάθε διοικητικής χρονιάς ένας απολογισμός προς δημότες, ώστε να ελέγχεται με ψήφους επιβράβευσης ή μομφής η κάθε επι μέρους, τομεακή διοίκηση…
Αν έχει μια δουλειά με αυτές τις ρουτίνες ένας Δήμαρχος, αυτή θα πρέπει να περιορίζεται στο να επιπλήττει ή και να απολύει τους ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους και τίποτε περισσότερο. Αν όμως δεν είναι ΑΥΤΗ η κατ’ εξοχήν δουλειά ενός εκλεγμένου Δημάρχου τότε, εύλογα θα ρωτούσε κάποιος, ποια είναι?
Η δουλειά ενός καλού Δήμαρχου είναι —
Να σκέφτεται πως μπορεί να βελτιώσει την ζωή των κατοίκων της πόλης του, πως μπορεί να αποτρέψει την μετανάστευση, να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη, να προστατεύσει το περιβάλλον και -σε προβληματικές περιοχές- να το βελτιώσει, πως να προβάλει με πρωτότυπο τρόπο προς τα έξω τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής του ώστε να προσελκύσει διεθνή τουρισμό, πως να αποτρέψει την απαξίωση γης σε υποβαθμισμένες περιοχές, πως να διασφαλίσει καθαρά αποθέματα νερού και να προνοήσει για την κάλυψη μελλοντικών αυξημένων καταναλώσεων, πως να βελτιώσει τις συγκοινωνίες, την ενεργειακή αυτοδυναμία και αυτάρκεια, την αστυνόμευση και την ασφάλεια, πως να πραγματοποιήσει οικονομίες κλίμακας στην διοίκηση του, να συνεργαστεί με όμορους δήμους, να κερδίσει διεκδικήσεις και κονδύλια από την κεντρική εξουσία, να ξεκαθαρίσει και να κατοχυρώσει τα περιουσιακά δικαιώματα της πόλης, να διασφαλίσει την ταμειακή ρευστότητα και αποθεματικά των δομών, να στήσει κοινές επιχειρήσεις με τον ιδιωτικό τομέα, να εκπροσωπήσει τους δημότες στο εξωτερικό, να δημιουργήσει ποιοτικότερη επαφικότητα στις σχέσεις δημοτών και Δημαρχείου και με ποιους τρόπους να αντιμετωπίσει τυχόν απρόοπτες κρίσεις.
Και αφού τα σκεφθεί όλα αυτά ήρεμα και χαλαρά και πίνοντας αργά-αργά τα καφεδάκια του, να ξεκινήσει κατόπιν τις συσκέψεις με τους διοικητές των υπηρεσιών του, προκειμένου να ασκήσει έλεγχο, να πληροφορηθεί διεργασίες, να δώσει τελικές κατευθύνσεις στην επίλυση εκκρεμοτήτων
. Αλλά η δουλειά ενός καλού Δημάρχου δεν τελειώνει εκεί. Γιατί, μετά το κλείσιμο των εσωτερικών διεργασιών, χρειάζεται ακόμα να ασχοληθεί με τις διαβουλεύσεις της πολιτικής σκηνής, πρέπει να συναντηθεί με τους συμβούλους της παράταξης του -και τους συνεργαζόμενους τρίτους- να καταστρώσουνε μαζί τα σχέδια μελλοντικής ανέλιξης και εφεξής διαχείρισης των κοινών. Και πρέπει ακόμα, στα διαστήματα που προβλέπει ο κανονισμός, να παρίσταται, πλήρως προετοιμασμένος και με άρτιους φακέλους, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου.
ΑΥΤΗ είναι η πραγματική δουλειά ενός σύγχρονου Δημάρχου/manager και όχι τα τετριμμένα. 
Λεωνίδας Εκιντζόγλου
Αλήθεια πια είναι η πραγματική δουλειά ενός δήμαρχου

 

Top
Enable Notifications OK No thanks