Η ψευδοουρική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας που χαρακτηρίζεται από ξαφνικό, επώδυνο πρήξιμο σε μία ή περισσότερες από τις αρθρώσεις σας. Αυτά τα επεισόδια μπορεί να διαρκέσουν μέρες ή εβδομάδες.
Η πιο συχνά επηρεασμένη άρθρωση είναι το γόνατο.
Η ψευδοουρική αρθρίτιδα είναι γνωστή και ως νόσος εναπόθεσης πυροφωσφορικού ασβεστίου (calcium pyrophosphate deposition disease – CPPD).
Ο όρος ψευδοουρική αρθρίτιδα επινοήθηκε για την ομοιότητα της πάθησης με την ουρική αρθρίτιδα. Και οι δύο καταστάσεις προκαλούν εναποθέσεις κρυστάλλων μέσα σε μια άρθρωση, αν και ο τύπος κρυστάλλων διαφέρει για την κάθε κατάσταση.
Δεν είναι σαφές γιατί σχηματίζονται κρύσταλλοι στις αρθρώσεις και προκαλούν ψευδοουρική αρθρίτιδα. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στην μείωση της φλεγμονής.
Ψευδοουρική αρθρίτιδα: Συμπτώματα
Η ψευδοουρική αρθρίτιδα προσβάλλει συχνότερα τα γόνατα. Λιγότερο συχνά εμπλέκονται οι καρποί και οι αστράγαλοι. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, στις προσβεβλημένες αρθρώσεις παρουσιάζονται συνήθως:
- Πρήξιμο
- Ζεστή περιοχή
- Έντονος πόνος
Ψευδοουρική αρθρίτιδα: Αιτίες
Η ψευδοουρική αρθρίτιδα έχει συνδεθεί με την παρουσία κρυστάλλων διένυδρου πυροφωσφορικού ασβεστίου (calcium pyrophosphate dihydrate) μέσα στην προσβεβλημένη άρθρωση. Αυτοί οι κρύσταλλοι αυξάνονται με την ηλικία.
Εμφανίζονται στο μισό σχεδόν πληθυσμό άνω των 85 ετών. Αλλά οι περισσότεροι που έχουν αυτές τις εναποθέσεις κρυστάλλων δεν αναπτύσσουν ποτέ ψευδοουρική αρθρίτιδα. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί κάποιοι έχουν συμπτώματα και άλλοι όχι.
Ψευδοουρική αρθρίτιδα: Παράγοντες κινδύνου
Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ψευδοουρικής αρθρίτιδας είναι:
- Μεγαλύτερη ηλικία
- Τραύμα στην άρθρωση
- Γενετική διαταραχή (προδιάθεση για εμφάνιση ψευδοουρικής αρθρίτιδας)
- Ανισορροπίες μετάλλων (ιδιαίτερα για άτομα με υπερβολικό ασβέστιο, ή σίδηρο στο αίμα τους, ή πολύ λίγο μαγνήσιο)
- Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
Ψευδοουρική αρθρίτιδα: Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει οριστική ίαση για την ψευδοουρική αρθρίτιδα. Αλλά ένας συνδυασμός θεραπειών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης.
Φάρμακα
Εάν τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά δεν είναι αρκετά, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει:
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ): Τα συνταγογραφούμενα ΜΣΑΦ περιλαμβάνουν ναπροξένη και ινδομεθακίνη. Μπορεί, όμως, να προκαλέσουν αιμορραγία στο στομάχι και μειωμένη νεφρική λειτουργία, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
- Κολχικίνη: Τα χάπια χαμηλής δόσης αυτού του φαρμάκου για την ουρική αρθρίτιδα είναι επίσης αποτελεσματικά για την ψευδοουρική αρθρίτιδα.
- Κορτικοστεροειδή: Εάν δεν μπορείτε να πάρετε ΜΣΑΦ, ή κολχικίνη, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τη λήψη κορτικοστεροειδών χαπιών, όπως πρεδνιζόνη, για την μείωση της φλεγμονής και τον τερματισμό της έξαρσης. Αλλά η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά και να προκαλέσει καταρράκτη, διαβήτη και αύξηση βάρους.
Αποστράγγιση της άρθρωσης
Για να ανακουφίσετε τον πόνο και την πίεση σε μια προσβεβλημένη άρθρωση, ο γιατρός σας εισάγει μια βελόνα και αφαιρεί μέρος του υγρού της άρθρωσης. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση ορισμένων κρυστάλλων από την άρθρωση. Στη συνέχεια, θα κάνει ένεση στην άρθρωση με ένα φάρμακο που την μουδιάζει και ένα κορτικοστεροειδές για να μειώσει τη φλεγμονή.
Σπιτικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής
Οι σπιτικές θεραπείες μπορεί να είναι χρήσιμες κατά τη διάρκεια έξαρσης της ψευδοουρικής αρθρίτιδας. Τέτοιες είναι:
- ΜΣΑΦ: Τα μη συνταγογραφούμενα ΜΣΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, συχνά είναι χρήσιμα.
- Ξεκουράστε την άρθρωση: Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιήσετε την προσβεβλημένη άρθρωση για μερικές ημέρες.
- Παγοθεραπεία: Τα κρύα επιθέματα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής, που σχετίζεται με τις εξάρσεις της νόσου.
Iatropedia.gr