-
Αρχική > Ελλάδα > Εκτός από τα μάρμαρα του Παρθενώνα Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Εκτός από τα μάρμαρα του Παρθενώνα Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Τα τέσσερα άλογα της πλατείας του Αγιου Μάρκου στην Ρωμη τα κατασκεύασαν και τα τοποθέτησαν εκεί Βενετσιάνοι γλύπτες?
Όχι βέβαια!
Άλλο ένα καταπληκτικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ έργο τέχνης το οποίο μέσω μιας μεγάλης διαδρομής κατέληξε σε ξένα χέρια.
Τα άλογα αυτά, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αρχικά έσυραν ένα τέθριππο άρμα. Το άρμα του Ηλίου. Τα κατασκεύασε ο ονομαστός γλύπτης Λύσιππος και αποτέλεσαν ανάθημα των Ροδίων στους Δελφούς μετά την νίκη τους επί του Δημητρίου Πολιορκητού το 305 π.X. Εκεί έμειναν για μερικούς αιώνες.
Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρωνας το 62μΧ, όταν πήρε από το μαντείο ένα χρησμό που τον κατηγορούσε για τις πράξεις του, θύμωσε και λαφυραγώγησε 500 αγάλματα τουιερού χώρου, ανάμεσα στα οποία ήταν κι αυτό το τέθριππο.
Το σύμπλεγμα ξαναστήθηκε στη Ρώμη, στον Καπιτωλίνο λόφο επάνω σε μια αψίδα.
Δεν έμεινε για πολύ εκεί. Αργότερα μεταφέρθηκε και κόσμησε την αψίδα του Τραϊανού.
Ουτε κι εκεί έμεινε για πολύ.
Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος έστησε την ρωμαική αυτοκρατορία της Ανατολής και έφτιαξε την Κωνσταντινούπολη σκέφτηκε και να την διακοσμήσει.
Αντί να βάλει καλλιτέχνες να χύνουνε καλούπια και να ψάχνουν έμπνευση από την αρχή, σκέφτηκε την εύκολη λύση: Μάζεψε ότι αγάλματα του γυάλισαν από την δυτική αυτοκρατορία και τα μετέφερε στην νέα τους θέση. Αυτοκράτορας ήταν ό,τι ήθελε έκανε!
Τα άλογα μπήκαν στο κέντρο του Ιπποδρόμου της πόλης. Και παρέμειναν εκεί μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης στους σταυροφόρους της Δ Σταυροφορίας το 1204.
Μετά πέρασαν, σαν πλιάτσικο, στην κατοχή των Βενετών, οι οποίοι με τα πλοία τους τα μετέφεραν στην γαληνοτάτη και τα τοποθέτησαν πάνω από την περίστηλη μεγάλη στοά της κεντρικής πύλης της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.
Τα άλογα ξεκουράστηκαν εκεί μέχρι που μια μέρα το 1797 πέρασε από εμπρός τους ο Μέγας Ναπολέων που είχε καταλάβει την Βενετία. Του γυάλισαν έιπε στους στρατηγούς του ‘παρακαλώ τυλίξτε μου και τα τέσσερα’ και τα μετέφερε στο Παρίσι.
Εφαγε όμως για την πράξη του αυτή ένα γενναίο ευρωπαικό κράξιμο περί λαφυραγωγίας (θαρρείς κι ήταν ο μόνος κλέφτης της όλης υπόθεσης) κι έτσι μετά την πτώση του τα άλογα επέστρεψαν στη Βενετία.
Το 1980, εξαιτίας του κινδύνου φθοράς τους από τη μόλυνση και την υγρασία τα άλογα μεταφέρθηκαν σε προστατευμένη θέση στο Μουσείο της Βενετίας και στη θέση τους τοποθετήθηκαν αντίγραφα.
Top
Enable Notifications OK No thanks