-
Αρχική > Ελλάδα > Εμβολιασμός: Αναγκαία ή περιττή η τέταρτη δόση κατά της Covid-19;

Εμβολιασμός: Αναγκαία ή περιττή η τέταρτη δόση κατά της Covid-19;

ντικρουόμενες απόψεις εκφράζονται τον τελευταίο καιρό ως προς την αναγκαιότητα και αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης (δεύτερης αναμνηστικής) του εμβολίου κατά του κορονοϊού.  Εν πολλοίς ασαφές παραμένει το τοπίο εάν το συγκεκριμένο εμβόλιο παρέχει ισχυρή προστασία έναντι των νέων υποπαραλλαγών του ιού και ως εκ τούτου μεγάλη μερίδα του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική έως και απρόθυμη να κάνει την τέταρτη δόση.

Σε μία προσπάθεια αποσαφήνισης των δεδομένων σχετικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι παρατηρούμε διεθνώς έναν αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες, λόγω κυρίως του εμβολιασμού, οδηγούν σε μικρότερο αναλογικά αριθμό νοσηλειών. Βασικές αιτίες της αύξησης αυτής των κρουσμάτων είναι:

  • η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και η αυξημένη ανοσοδιαφυγή, δηλαδή η ικανότητα των νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον να ξεφεύγουν από τα αντισώματα που παράγονται από τη νόσηση ή και από τον εμβολιασμό
  • η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων καθώς και η συνακόλουθη μεταβολή της συμπεριφοράς των πολιτών.

Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά την τέταρτη δόση:

  • σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών
  • σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων
  • σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η τέταρτη δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλειών, καθόσον έχει παρατηρηθεί ότι η προστασία έναντι της ήπιας νόσου από τις παραλλαγές Όμικρον και περισσότερο έναντι της μόλυνσης, φαίνεται ότι εξασθενεί σύντομα, σε μικρό χρονικό διάστημα ακόμη και μετά την αναμνηστική δόση.

Περαιτέρω, όπως είναι γνωστό, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές. Οι ομάδες αυτές μπορεί να εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσιακή απάντηση μετά τον εμβολιασμό η οποία φαίνεται ότι και εξασθενεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Τι προβλέπεται για τους κάτω των 60 ετών

Για τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος από αυτή την τέταρτη δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια είναι προσωρινώς ίσως περιορισμένα. Ωστόσο συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων η Επιτροπή εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού εξατομικευμένα με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν μετά τη σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Σε κάθε περίπτωση η τέταρτη δόση χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά τον εμβολιασμό από την τρίτη δόση, ενώ άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις και έχουν νοσήσει μετά, δεν έχουν ανάγκη δεύτερης αναμνηστικής δόσης.

Η κα Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι η σύσταση για την τέταρτη δόση στις κατηγορίες και με τους όρους που αναφέρθηκαν πιο πάνω είχε εκφραστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ήδη από την 3η Μαΐου και διευκρίνησε ότι ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Για το λόγο αυτό πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό από την ηλικία των 5 ετών και άνω, η χορήγηση πρώτης αναμνηστικής δόσης στον ενήλικο πληθυσμό και δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

 

Τι αναμένουμε από τα νέας γενιάς εμβόλια;

Όσον αφορά στα νέας γενιάς εμβόλια, τα οποία αναμένεται ότι θα καλύπτουν και κάποιες επόμενες μεταλλάξεις ή και τις συγκεκριμένες παραλλαγές της Όμικρον, η κα Θεοδωρίδου εξήγησε ότι πράγματι υπάρχει μια προσδοκία ή ακόμα και πεποίθηση ότι το Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Εντούτοις, υπογράμμισε ότι τα εμβόλια αυτά, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, βρίσκονται ακόμη στο στάδιο κλινικής μελέτης, δυο προς τρία ή τρία, και υπάρχει αρκετός προβληματισμός για το ποια μπορεί να θεωρηθούν πιο κατάλληλα και για το αν μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες. Για αυτούς τους λόγους, η κα Θεοδωρίδου εξέφρασε την άποψη ότι, μέχρι να ολοκληρωθούν τα νέα εμβόλια και να εφαρμοστούν, κάτι που απαιτεί χρόνο και περαιτέρω μελέτες, καλό είναι να εμπιστευτούμε αυτά που είναι  ήδη διαθέσιμα και ασφαλή αντί να περιμένουμε για ένα καλύτερο εμβόλιο το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Εξέφρασε δε την ευχή να έχουμε σύντομα στη διάθεσή μας τα νέα αυτά εμβόλια αλλά ταυτόχρονα παρότρυνε τον κόσμο να πορευθεί με αυτά που είναι ήδη διαθέσιμα και αποδεδειγμένα χρήσιμα.

 

thedailyhealth.g

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks