-
Αρχική > Απόψεις > Μαρία Αντωνίου : θα συνεχίσω να μάχομαι για το καλό του τόπου μου, της Καστοριάς και όλης της χώρας (Συνέντευξη Δώρα Κωτσοπούλου ).

Μαρία Αντωνίου : θα συνεχίσω να μάχομαι για το καλό του τόπου μου, της Καστοριάς και όλης της χώρας (Συνέντευξη Δώρα Κωτσοπούλου ).

Στα τρία χρονια που η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΤΊΑ είναι κυβέρνηση της χώρας κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολλαπλές κρίσεις. Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία να εγγυάται τη συνέχεια και τη σταθερότητα.. Αυτό και μόνο αποτυπώνει στο μέγιστο την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις προοπτικές που ανοίγονται τα επόμενα χρόνια για την χώρα μας.” αναφέρθηκε μεταξύ αλλων στην συνέντευξη που παραχώρησε στο γραφείο της στην Θεσσαλονίκη η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Μαρία Αντωνίου.

Η κ.  Αντωνίου ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή που της  έκανε να βρίσκεται  στη θέση αυτή, την οποία υπηρετώ όπως χαρακτηριστικά είπε  με ευθύνη και απόλυτη συνέπεια.  Παραμένω στρατιώτης τόνισε  και στα δύσκολα βγαίνω πάντα μπροστά. Πιστεύω στον Πρόεδρό μας και Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα συνεχίσω να μάχομαι για το καλό του τόπου μου, της Καστοριάς και όλης της χώρας.

Τέλος απευθύνει πρόσκληση σε ανοικτό διάλογο με τους φορείς, τους πολίτες και την κοινωνία της περιοχής, με στόχο να φτιάξουμε όπως είπε  ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, που θα δώσει ελπίδα όχι μόνο να μείνει κόσμος στην περιοχή, αλλά να προσελκύσει και άλλους.

Συνέντευξη  Kastoria365.gr

 

Μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω του Κορονοιού, η ανησυχία παραμένει στον κόσμο, καθώς φαίνεται ότι θα υπάρξει συνέχεια των προβλημάτων. Πόσο έτοιμοι πιστεύετε ότι είμαστε αυτή την φορά, τόσο σαν πολιτεία όσο και σαν πολίτες;

Αυτά τα τρία χρόνια που βρισκόμαστε στο τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολλαπλές κρίσεις. Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία να εγγυάται τη συνέχεια και τη σταθερότητα.

Τα επόμενα πέντε χρόνια η χώρα μας έχει στη διάθεσή της 80 δισ. ευρώ κοινοτικούς πόρους για τομεακά και περιφερειακά αναπτυξιακά προγράμματα. Από αυτά τα 8 δισ. ευρώ θα δοθούν στη μεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ το ένα τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ θα διατεθεί για έργα στις περιφέρειες.

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί πλέον στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων. Έχουμε τα εργαλεία για να σχεδιάσουμε καινοτόμες κοινωνικές πολιτικές και να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Πρόγραμμα ΔΑΜ) και τα τρία Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που το συνοδεύουν, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,63 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο  Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που εγκρίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που επικυρώνει με τον πιο επίσημο τρόπο το υψηλό επίπεδο και την ποιότητα του εθνικού σχεδιασμού για τη μετάβαση της χώρας μας σε κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Αυτή η πρωτιά καθιστά πλέον εφικτή τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων, που θα δώσουν νέα πνοή ανάπτυξης στις επηρεαζόμενες περιοχές, με βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης φέρνει επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και προκοπή σε σημαντικές περιοχές της χώρας μας, που καθίσταται έτσι πρωτοπόρος στην πράσινη μετάβαση με ταυτόχρονη στήριξη της κοινωνίας και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. Μία σημαντική εξέλιξη, που αποδεικνύει στην πράξη την ισχυρή  βούληση της Κυβέρνησης για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με ουσιαστική στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

 

-Πέρασαν τρία  χρόνια  διακυβέρνησης της χώρας από την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πώς αξιολογείται την πορεία και τα αποτελέσματα στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Καστοριά;

Η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα την οποία παραλάβαμε πριν από τρία χρόνια. Το Eurogroup πήρε μία σημαντική, μια ιστορική απόφαση. Να συναινέσει στην έξοδο της Ελλάδος από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας τον Αύγουστο. Η απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα της Κυβέρνησης. Αποδεικνύει ότι παρά τις μεγάλες, πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις, τις σημαντικές αβεβαιότητες και τις νέες προκλήσεις παγκοσμίως, η Ελλάδα αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται. Αυτό και μόνο αποτυπώνει στο μέγιστο την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις προοπτικές που ανοίγονται τα επόμενα χρόνια για την χώρα μας.

Ειδικότερα, για την Καστοριά το Κυβερνητικό έργο μιλάει στην πράξη. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες η Περιφερειακή Ενότητα μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να μετρά. Με στοχευμένες παρεμβάσεις καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την τοπική οικονομία, να υλοποιήσουμε έργα και δράσεις, να εξασφαλίζουμε πόρους και χρηματοδοτήσεις, να φέρουμε επενδύσεις στην περιοχή, να σταθούμε δίπλα σε κάθε πολίτη, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και να ανταποκριθούμε στις αιτιάσεις των φορέων και των συμπολιτών μας. Αυτό κάναμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε και έτσι θα συνεχίσουμε.

 

-Είστε από τους πιστούς και μακροχρόνιους στρατιώτες του κόμματος και  μάλιστα  κατέχεται μια  κυρίαρχη θέση είστε η Επικεφαλής του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού. Ποιες είναι οι εμπειρίες, οι προσδοκίες και φυσικά οι φιλοδοξίες για την επόμενη μέρα για την χώρα μας και δη την περιοχή μας; 

Θέλω να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή που μου έκανε να βρίσκομαι στη θέση αυτή, την οποία υπηρετώ με ευθύνη και απόλυτη συνέπεια. Για μένα προέχει πάντα το καλό της πατρίδας μου και φυσικά της παράταξης. Από μικρή φόρεσα την φανέλα της Νέας Δημοκρατίας και δεν την έβγαλα ποτέ. Δεν ύψωσα ποτέ σημαία ευκαιρίας και δεν άλλαξα απόψεις και θέσεις. Παραμένω στρατιώτης και στα δύσκολα βγαίνω πάντα μπροστά. Πιστεύω στον Πρόεδρό μας και Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα συνεχίσω να μάχομαι για το καλό του τόπου μου, της Καστοριάς και όλης της χώρας. 

-Η κυρίαρχη κουβέντα στην Καστοριά έχει να κάνει με την επόμενη μέρα και την αντιμετώπιση της οικονομικής δυσπραγίας και ανεργίας των νέων. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει και πώς μπορούμε να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Η πολιτική της Κυβέρνησης στα ζητήματα εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας, παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, παράγει σημαντικά απτά αποτελέσματα. Έχει ήδη επιτευχθεί πολύ σημαντικό έργο, το οποίο τονίζει την κοινωνική πτυχή των πολιτικών της Κυβέρνησης. Αξίζει να αναφέρω ότι για την αποκλιμάκωση της ανεργίας έχουμε λάβει αποτελεσματική δέσμη μέτρων. Οι αριθμοί, λοιπόν, μιλούν από μόνοι τους. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες, στο 12,5% (που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών), από 17,3% τον Ιούλιο του 2019. Το Υπουργείο Εργασίας έχει μέχρι στιγμής δαπανήσει πάνω από 10 δισ. για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων από τις συνέπειες της πανδημίας, ενώ άλλα 2,7 δισ. έχουν διατεθεί για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι παρά την πανδημία ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) έχει τριπλασιαστεί καθώς δημιουργούνται 31.661 θέσεις εργασίας τον χρόνο  έναντι 10.627 την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, για την Καστοριά μας, μέλημα δικό μου ήταν και παραμένει να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας, να ανακάμψει η οικονομία της περιοχής και όλο αυτό να αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία. Ενδεικτικά αναφέρω ότι από την καταγραφή των μεγάλων έργων και δράσεων από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ΕΣΠΑ, Ταμείο ανάκαμψης, πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, έχουν έρθει ή θα έρθουν στην περιοχή άμεσα πάνω από 265 εκατ. ευρώ και αυτό είναι σημαντικό για την οικονομία γενικότερα.

Απευθύνω, λοιπόν, πρόσκληση σε ανοικτό διάλογο με τους φορείς, τους πολίτες και την κοινωνία της περιοχής, με στόχο να φτιάξουμε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, που θα δώσει ελπίδα όχι μόνο να μείνει κόσμος στην περιοχή, αλλά να προσελκύσει και άλλους. 

-Στις κουβέντες για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στην Καστοριά σχεδόν όλοι οι εκλεγμένοι μας άρχοντες αναφέρονται στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και στον τουρισμό.

Για εμάς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής, την οποία έχουμε σχεδιάσει για τη χώρα για την επόμενη δεκαετία. Νομίζω, άλλωστε, ότι όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Ένα όραμα που θα καταστήσει τα προϊόντα μας πάνω από όλα ανταγωνιστικά στις εγχώριες και στις διεθνείς αγορές. Ένα όραμα που θα φέρει νέους αγρότες πίσω στο χωράφι, στην ύπαιθρο, γιατί ακριβώς θα μπορούν να προσβλέπουν μέσα από αυτή την εργασία σε ένα καλό, σε ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Επίσης, η ανάπτυξη του τουρισμού για την Καστοριά μας είναι μονόδρομος, αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Ήδη, από τις μέχρι τώρα ενέργειές μας η περιοχή πρωταγωνιστεί ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, τουλάχιστον για τη χειμερινή περίοδο και επιδιώκουμε όλο τον χρόνο. Η Καστοριά προσφέρεται για πολλά είδη τουρισμού (θρησκευτικός, πολιτιστικός, αθλητικός, γαστρονομικός, εναλλακτικός,  κλπ) και στη βάση αυτή μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από όλο τον κόσμο.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για να αναπτυχθούν όλα αυτά είναι οι υποδομές. Με πολλή δουλειά και σχέδιο καταφέραμε να εντάξουμε έργα στα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα, που θα δώσουν νέα πνοή στην Καστοριά μας. Έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στην τοπική οικονομία, υποστηρίζοντας τόσο τον τουρισμό όσο και τον πρωτογενή τομέα. 

-Το τελευταίο διάστημα γίνονται έντονες συζητήσεις για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην περιφέρεια ή/και στην Καστοριά. Τι πιστεύετε ότι είναι καλύτερο για τον τόπο μας;

Είναι ώρα να προχωρήσουμε με τόλμη σε μία μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία ουσιαστικά θα βάλει τις βάσεις για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όπως ανέφερε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στο συνέδριο με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή», απαιτείται ένας νέος, ορθολογικός χάρτης με ένα σύστημα το οποίο ονομάζουμε «hub and spoke», ένας τρόπος δηλαδή να δημιουργούνται clusters νοσοκομείων τα οποία θα συνεργάζονται με μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία, έτσι ώστε να γνωρίζει ο καθένας ποιες υπηρεσίες μπορεί να παρέχει το περιφερειακό νοσοκομείο και για ποιες υπηρεσίες θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί ή να διακομιστεί σε ένα μεγαλύτερο, πιο οργανωμένο νοσοκομείο.

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks