Ντόμινο πολιτικής εκπροσώπησης τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Δήμων, αναμένεται να επιφέρει η ανακοίνωση των στοιχείων της απογραφής από την ΕΛΣΤΑΤ, με τα πρώτα στοιχεία να επιβεβαιώνουν ανησυχίες και προβληματισμούς οι οποίοι είχαν εκφραστεί και σε ρεπορτάζ κεντρικών ΜΜΕ, από τους πρώτους κιόλας μήνες της διαδικασίας.
Η δραματική μείωση πληθυσμού στη Δυτική Μακεδονία και η απώλεια σχεδόν του 10% της δυναμικής του, με βάση την απογραφή του 2011, είναι προφανές πως θα έχει επιπτώσεις στην εκπροσώπηση στην εθνική αντιπροσωπεία, με την απώλεια 2 εδρών(από τις συνολικά 10) να είναι προ των πυλών.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η μεταβολή της Π.Ε. Κοζάνης από 5εδρική σε 4εδρική περιφέρεια, κάτι που όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, είχε αποφευχθεί για πολύ λίγο και στην απογραφή του 2011 με Καρδίτσα και Τρίκαλα να χάνουν τότε από μία έδρα, πληρώνοντας ουσιαστικά την απώλεια του πληθυσμού τους. Η Π.Ε. Κοζάνης λοιπόν ίσως βιώσει τις τελευταίες εθνικές εκλογές ως 5εδρική Περιφέρεια, εφόσον αυτές διεξαχθούν εντός του 2022, ενώ πολλοί ποντάρουν πως οριακά κάτι τέτοιο θα αλλάξει εφόσον οι εκλογές γίνουν το 2023 την Άνοιξη.
Κάτι τέτοιο εξαρτάται κατά πολύ από το πότε η απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ θα πάρει ΦΕΚ και στη συνέχεια θα γίνει Προεδρικό Διάταγμα, διαδικασία που το 2011 είχε καθυστερήσει και τα νέα στοιχεία ουσιαστικά ίσχυσαν το 2013.
Η ΕΛΣΤΑΤ θα κάνει τις τελικές αναλύσεις μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια το λόγο έχει η κυβέρνηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να επιλέξουν το χρόνο που θα προωθήσουν την έκδοση του ΦΕΚ αλλά και του Προεδρικού Διατάγματος.
Μία ακόμα αλλαγή η οποία φαίνεται πως θα επέλθει είναι απώλεια έδρας στην Π.Ε. Φλώρινας και όχι στο Π.Ε. Καστοριάς, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μικρότερο πληθυσμό στη Φλώρινα και όχι στην Καστοριά.
Συγκεκριμένα η απογραφή στην Π.Ε Καστοριάς έβγαλε συνολικά μόνιμο πληθυσμό 46.048 κατοίκους, ενώ στην Π.Ε. Φλώρινας 45.162, πράγμα που ενδέχεται να επιφέρει καραμπόλες στις έδρες και να είναι Φλώρινα αυτή που θα μεταβληθεί σε μονοεδρική.
Βέβαια όλα αυτά θα κριθούν από τα τελικά στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει η ΕΛΣΤΑΤ στο τέλος του έτους, με την αγωνία να είναι μεγάλη στους δύο Νομούς.
Μεγάλες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, η ανακοίνωση της απογραφής, καθώς θεωρείται δεδομένο πως οι εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 θα πραγματοποιηθούν με τη νέα απογραφή.
Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία στο Δήμο Σερβίων θα υπάρξει απώλεια εδρών καθώς έπεσε από το όριο των 10.000 κατοίκων, κάτι που δε συνέβη στο Άργος Ορεστικό, το οποίο κρατήθηκε οριακά πάνω από τους 10.000.
Κάτω από το όριο των 30.000 κατοίκων έπεσε ο Δήμος Φλώρινας, που σύμφωνα με τον νέο νόμο θα έχει Δημοτικό Συμβούλιο 25 μελών.
Απώλεια θα υπάρξει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τις έδρες να πέφτουν στις 35, καθώς ο πληθυσμός της Περιφέρειας είναι κάτω από 300.000 κατοίκους.
Ζήσης Πιτσιάβας