-
Αρχική > Συνταγές > Κολασμένα νηστίσιμα σοκολατάκια με δαμάσκηνο

Κολασμένα νηστίσιμα σοκολατάκια με δαμάσκηνο

ΥΛΙΚΑ για περίπου 40 κομμάτια

  • 30-40 δαμάσκηνα ξερά, καλής ποιότητας, μαλακά, με κουκούτσι (είναι συνήθως πιο μαλακά από αυτά χωρίς και έχουν καλύτερο σχήμα)
  • 50μλ ΜΕΤΑΧΑ 3*** ή άλλο αλκοόλ της αρεσκείας σας (προαιρετικά)
  • 200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα, 55% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 200γρ κρέμα γάλακτος φυτική (π.χ.VEGICREM) ή κρέμα καρύδας ή 150γρ κανονική κρέμα γάλακτος αν δεν νηστεύετε
  • 150γρ σοκολάτα κουβερτούρα για την επικάλυψη
  • κακάο για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αν σας αρέσει η γεύση του αλκοόλ στα σοκολατάκια, βάλτε τα δαμάσκηνα την προηγουμένη σε ένα πιάτο και περιχύστε τα με το κονιάκ. Γυρίζετέ τα ανά διαστήματα, ώστε να πάει παντού. Όταν τα δαμάσκηνα μαλακώσουν καλά βγάλτε προσεκτικά το κουκούτσι.
  2. Φτιάξτε τη γκανάζ: βάλτε τη σοκολάτα σε ένα μπολ. ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος (ή το γάλα καρύδας) πολύ, σχεδόν πριν βράσει και περιχύστε με αυτήν τη σοκολάτα. Περιμένετε 1 λεπτό και έπειτα ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να πάρετε μια γυαλιστερή, ομοιόμορφη κρέμα. Αφήστε την γκανάζ σε θερμοκρασία δωματίου να σφίξει. Αυτό, ανάλογα με την εποχή, μπορεί να πάρει αρκετές ώρες. Αν θέλετε το κάνετε και από την προηγούμενη ημέρα. Καλύτερα μην τη τοποθετήσετε στο ψυγείο, γιατί παρασφίγγει.
  3. Καλύτε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  4. Τώρα έχετε δύο επιλογές: τη σωστή (με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής  γεμίστε προσεκτικά τα δαμάσκηνα με την κρέμα) και τη «σπιτική»: ανοίξτε δηλαδή εντελώς το δαμάσκηνο στα δύο, πάρτε γκανάζ με ένα κουταλάκι και περικλείστε την κουταλιά γκανάζ με το δαμάσκηνο. Μπορείτε έτσι να φτιάξετε μπαλίτσες με το χέρι σας. Αυτή η μέθοδος λερώνει πολύ τα χέρια, αλλά μετά θα είναι βελούδινα! (σαν σπα σοκολάτας ένα πράγμα).
  5. Τοποθετήστε τις μπαλίτσες πάνω στο χαρτί και μόλις τελειώσετε βάλτε τις στο ψυγείο να σφίξουν για 15 λεπτά περίπου.
  6. Λιώστε την κουβερτούρα σε ένα μπολάκι και βουτήξτε προσεκτικά κάθε δαμάσκηνο μέσα. Βγάλτε το από τη σοκολάτα με το δάχτυλο ή με ένα πιρούνι και τοποθετήστε το πάλι πάνω στο αντικολλητικό χαρτί. Κανονικά πρέπει να έχετε «στρώσει» τη σοκολάτα, αλλά ποιος το κάνει!
  7. Περιμένετε να κρυώσει η σοκολάτα και άν θέλετε πασπαλίστε τα με κακάο.
  8. Τα σοκολατάκια διατηρούνται σε δοχείο που κλείνει καλά για 10-15 ημέρες (όχι σε ζεστό περιβάλλον.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks