Ξεπερνούν δυο φορές τον πληθυσμό της Πάτρας τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα αρχές Αυγούστου. Αόρατα παραμένουν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού μέσα στο κατακαλόκαιρο με την διασπορά να έχει χτυπήσει….κόκκινο συναγερμό αλλά τους περισσότερους θετικούς στον ιό ανθρώπους να μην το δηλώνουν πουθενά ούτε καν να κάνουν το self test καθώς δεν θέλουν να αλλάξουν το πρόγραμμα τους μέσα στις διακοπές ή παραμονές της αναχώρησής τους.
της Αλεξίας Σβώλου
Έτσι λοιπόν οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ενεργά κρούσματα με το μοντέλο του καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημοσθένη Σαρηγιάννη να ανεβάζει τον αριθμό ακόμα και στους 400.000 ανθρώπους, οι οποίοι ούτε φορούν μάσκα ούτε κρατούν τις πρέπουσες αποστάσεις-οι περισσότεροι εξ’αυτών.
Βέβαια η πλειονότητα περνά την λοίμωξη με ένα διήμερο πυρετό και μετά συνέρχονται, ωστόσο οι συμπολίτες μας που είναι 70 ετών και άνω και έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό λόγω της ηλικίας ή νοσούν από υποκείμενα νοσήματα αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές και δυστυχώς πληρώνουν το τίμημα από τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας ειδικά όταν είναι ηλικιωμένοι και ανεμβολίαστοι ή εμβολιασμένοι χωρίς να έχουν κάνει τις αναμνηστικές δόσεις.
Η τρίτη και η τέταρτη αναμνηστική δόση αυξάνουν πολύ περισσότερο την προστασία και παρότι δεν εμποδίζουν την μετάδοση του ιού υψώνουν αληθινό τείχος προστασίας έναντι στην βαριά νόσηση , τον κίνδυνο διασωλήνωσης και τον κίνδυνο του θανάτου. Οι επιστήμονες κρούουν καμπανάκι κινδύνου θυμίζοντας ειδικότερα στους νέους ανθρώπους πως όταν επιστρέφουν από τις διακοπές δεν είναι καλή ιδέα να επισκεφθούν τους ηλικιωμένους γονείς τους ή τους παππούδες και τις γιαγιάδες και πως θα πρέπει να αφήσουμε κάποιες μέρες να περάσουν να κάνουμε οπωσδήποτε ένα self test για να βεβαιωθούν ότι δεν είναι θετικοί στον ιό και όταν πάνε να τους επισκεφτούν να φορέσουν μάσκα.
Επίσης καθώς όσο περνούν οι μέρες τόσο μικραίνει η βεβαιότητα ότι θα έχουμε εγκαίρως τα επικαιροποιημένα εμβόλια στις αρχές του φθινοπώρου όλοι επιστήμονες συστήνουν στους ανθρώπους οι οποίοι είναι άνω των 60 ετών και έχουν ευπαθή υγεία να κάνουν τώρα την τέταρτη δόση και να μην περιμένουν να την κάνουν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο γιατί δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθει και αρκετές εκτιμήσεις τοποθετούν το χρόνο της άφιξης του στην Ευρώπη κατά το Δεκέμβριο.
Στο νησί που θα πάμε για διακοπές- όσοι δεν έχουν ήδη φύγει -είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε τους συνωστισμούς και όταν δεν μπορούμε να φοράμε μάσκα στα πλημμυρισμένα με κόσμο σοκάκια και στα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης τα οποία λόγω της δυνατής μουσικής και του κλιματισμού λειτουργούν κυρίως τους εσωτερικούς χώρους.
Η λοίμωξη που προκαλούν οι υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5 μπορεί να προκαλεί έναν δυνατό πυρετό και μαζί έναν δυνατό πονοκέφαλο για τις δύο πρώτες μέρες και στους περισσότερους ειδικά στους νέους να περνούν γρήγορα τα συμπτώματα και να μην αφήνουν πίσω τους κάποιο υπολείμματα αλλά υπάρχουν και οι άνθρωποι που θα ταλαιπωρηθούν με long Covid συμπτώματα ενώ υπάρχουν και οι ευπαθείς οι οποίοι θα πρέπει με τα πρώτα προειδοποιητικά συμπτώματα να ενημερώσουν το γιατρό τους ώστε να γίνει η αίτηση στην ειδική πλατφόρμα για να λάβουν τις αντιικές θεραπείες.
Τα αντιικά χάπια όπως και το ενέσιμο αντιικό σκεύασμα που μπορεί να χορηγηθεί για τρεις συνεχόμενες μέρες στο νοσοκομείο σε βραχεία νοσηλεία και μετά ο ασθενής να επιστρέψει στο σπίτι του έχουν αποδειχθεί πολύτιμοι σύμμαχοι στην αποφυγή των σοβαρών επιπλοκών και της πνευμονίας από κορονοϊό με περίπου 500 αιτήσεις ασθενών να εξυπηρετούνται στην πλατφόρμα την ημέρα όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου υγείας.
Αναμνηστική δόση εμβολίου και μάσκα για την πρόληψη, έγκυρη διάγνωση, ενημέρωση του γιατρού και αντιικά φάρμακα για την αντιμετώπιση εφόσον κάποιος ευπαθής κολλήσει την λοίμωξη είναι οι οδηγίες προς…. ναυτιλομένους που θα βοηθήσουν τους ευπαθείς συμπολίτες μας να ταλαιπωρηθούν λιγότερο και να αποφύγουν τον κίνδυνο.
ΕΝΙΚΟΣ