Η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων, η γλυκομίλητη και δημοφιλής Αγγελική Βαρελλά έφυγε από κοντά μας αυγουστιάτικα για το τελευταίο της μεγάλο ταξίδι στη γειτονιά των αγγέλων.
Έγραψε για τα παιδιά πάνω από πενήντα βιβλία: παραμύθια, μικρές ιστορίες, μυθιστορήματα, βιβλία γνώσεων, αναγνωστικά με απλή γλώσσα γεμάτη ευαισθησία και τρυφερότητα. Ένα τεράστιο πολύμορφο έργο όπου κυριαρχούν θέματα σχετικά με τη φύση, την οικογένεια, την αγάπη, την αλληλεγγύη, τη φιλία, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τη βία, την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ιδιαίτερα τη συγκινούν και την εμπνέουν η ελληνική Μυθολογία, η Ιστορία όχι μόνο για να αναπτύξει τις γνώσεις του παιδιού αλλά κυρίως να το ευαισθητοποιήσει και να το προβληματίσει.
Ήθελε να ζει ανάμεσα στα παιδιά επιδιώκοντας διακαώς την επικοινωνία μαζί τους. Μέχρι τα τελευταία της οι επισκέψεις της στα σχολεία συνεχίζονταν κανονικά. Της άρεσε ιδιαίτερα που λόγω του κορωνοϊού έγινε και ηλεκτρονική. Τα παιδιά τη λάτρεψαν αλλά και η ίδια τα λάτρευε. Χωρίς να επιβάλλεται είχε τον μαγικό τρόπο να τα συμπαρασύρει στο λογοτεχνικό της κόσμο χωρίς να ωραιοποιεί ή να αποκρύπτει την πραγματικότητα. Προσπαθούσε να τα ενθουσιάζει με την παιχνιδιάρικη κι επινοητική της φαντασία και το χιούμορ της. Προνόμιο της γραφής της η ανάγκη της να μοιράζεται τις εμπειρίες της, να βλέπει τον κόσμο με τα μάτια τους, να σέβεται την αθωότητά τους, να διερευνά τις επιθυμίες και τα θέλω τους να τα αγκαλιάζει με την αγάπη και το ενδιαφέρον της.
Η δημιουργική της φαντασία κι ευρηματικότητα έβρισκε διέξοδο στις ξεχωριστές της αλφαβήτες που δημιουργούσαν γέφυρες επικοινωνίας και συναισθηματικής επαφής με τα παιδιά που επισκεπτόταν στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, δίνοντάς τους το βήμα να φτιάξουν κι αυτά τη δική τους αλφαβήτα. Αλφαβήτα για τα βιβλία, το Καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα, για το παιδί που αφήνει το δημοτικό και πηγαίνει στο γυμνάσιο.
Γνώρισε πολλές τιμητικές διακρίσεις από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη νεότητα (ΙΒΒΥ), τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος (1990-2008) τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την Ένωση Ελλήνων δημοσιογράφων και συγγραφέων . Ξεχωριστή διάκριση είχε το 1985 για το βιβλίο της «Φιλενάδα, φουντουκιά μου» στη Βαρσοβία όπου τιμήθηκε με τον έπαινο Διεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας στη μνήμη του Janusz Korczak. Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου πρότεινε την Αγγελική Βαρελλά το 1990 για το Βραβείο Άντερσεν (ΙΒΒΥ).
Την Καστοριά την επισκέφθηκε πολλές φορές στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος φιλαναγνωσίας «Η φαντασία πάει …σχολείο» που διοργανωνόταν από το γραφείο Σχολικών Συμβούλων και τη δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς. Όσοι είχαμε την ευκαιρία να τη γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί της γευτήκαμε την ευγενική και ταπεινή χωρίς έπαρση ιδιοσυγκρασία της, απολαύσαμε το σπινθηροβόλο της πνεύμα, το ανεξάντλητο χιούμορ της, τη θέλησή της για ζωή και δημιουργία. Η συμβολή της στην παιδική λογοτεχνία ανεκτίμητη.
Αγαπημένη μας κ. Αγγελική, το φως των βιβλίων σας δεν θα σβήσει ποτέ. Θα διοχετεύει ανεξάντλητα την αγάπη, την αισιοδοξία, την ανθρωπιά.