Ο χειμώνας είναι δύσκολος έλεγε η γιαγιά μου κι ότι αποθηκεύεις το καλοκαίρι καλό είναι.. έτσι κι εμείς σαν τα μυρμηγκάκια αποθηκεύουμε ότι καρπό μας δίνει ο κήπος σε οποιαδήποτε μορφή.. τα δαμάσκηνα έγιναν μια πολύ νόστιμη μαρμελάδα για να γίνουν χρειαστήκαμε τα εξής:
3 κιλά δαμάσκηνα πλυμένα και καθαρισμένα από το κουκούτσι την σάρκα την άφησα
Ενάμιση κιλό ζάχαρη (βέβαια την κάνει ο καθένας όσο γλυκιά θέλει)
5 κλαράκια αρμπαροριζα
2 βανίλιες προαιρετικά
Έβαλα κομμένα τα δαμάσκηνα στην κατσαρόλα με την μισή ζάχαρη και τα άφησα πέντε ωρίτσες να βγάλουν τα ζουμακια τους, κατόπιν την έβρασα ένα τέταρτο, έκλεισα την κουζίνα και την άλλη μέρα τα έλιωσα ελαφρά με το ραβδομπλεντερ και το ξαναεβαλα να βράσει με την υπόλοιπη ζάχαρη, τα κλαράκια και την βανίλια. Το έβρασα τουλάχιστον ένα εικοσαλεπτο ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει.
Αποστείρωσα τα βάζα, έβρασα τα καπάκια κι όπως ήταν καυτή η μαρμελάδα την έβαλα στα βάζα και τα σφραγισα, τα άφησα ανάποδα να κρυώσουν.
Για το λικερακι
Έβαλα ένα λίτρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο και ένα κιλό κεράσια και ολόκληρα και κουκούτσια
Τα άφησα στον ήλιο δύο μήνες
Ερχόμαστε στο σήμερα..
Έκανα σιρόπι με 4 κούπες νερό και ένα κιλό ζάχαρη το έβρασα πέντε λεπτά και το άφησα να κρυώσει. Μετά με φίλτρα του καφέ καθάρισα το λικέρ και πρόσθεσα το σιρόπι. Το τακτοποίησα στα μπουκάλια!
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ