-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Φοινίκια – Τα πιο γευστικά σπιτικά κεράσματα για τις γιορτές

Φοινίκια – Τα πιο γευστικά σπιτικά κεράσματα για τις γιορτές

Παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό, με ρίζες από την Μ. Ασία. Τα φοινίκια αποτελούσαν μια καθημερινή συνήθεια για όλους τους σμυρνιούς.

Το πρωί συνόδευαν τον καφέ και τη μαστίχα τους ενώ το βράδυ έκλειναν το δείπνο αφού η παρουσία του γλυκού θεωρούνταν απαραίτητη στα τραπέζια της Σμύρνης.

Υλικά
2 ποτήρια του νερού ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο.
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη.
½ ποτήρι του νερού λικέρ μαστίχα.
1 κουταλάκι του γλυκού κανελλογαρίφαλα.
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

1 κιλό αλεύρι μαλακό.

Σιρόπι
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη.
2 ποτήρια του νερού μέλι.
2 ποτήρια του νερού νερό.

Εκτέλεση
Χτυπήστε στο μπλέντερ το ηλιέλαιο ή το αραβοσιτέλαιο, τη ζάχαρη, τον χυμό του πορτοκαλιού, τη μαστίχα και τα κανελλογαρίφαλα στη δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά. Ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ στη λεκάνη του μίξερ. Ρίξτε το μίγμα του μπλέντρ και ζυμώστε. Η ζύμη πρέπει να μην κολλά στα χέρια, αν κολλά προσθέστε στη ζύμη λίγο αλεύρι ακόμα.
Πλάστε τη ζύμη στο σχήμα του μελομακάρονου, αραδιάστε τα σε ένα ταψί και ψήστε τα στους 175 C, για 30 λεπτά, περίπου να ροδίσουν καλά.
Βράστε τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό, επί πεντάλεπτο, αφαιρέστε τον αφρό και μελώστε τα φοινίκια μόλις βγουν από τον φούρνο. Οταν απορροφήσουν όλο το σιρόπι πασπαλίστε την επιφάνεια με ψιλοκομμένα καρύδια ανακατεμένα με κανελλογαρίφαλα.

 

https://eleftheriaonline.gr/stil

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks