-
Αρχική > Ελλάδα > Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν είσαι σε ωορρηξία

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν είσαι σε ωορρηξία

Όσον αφορά την περίοδό σου, συνήθως αυτά που τραβούν την προσοχή είναι οι κράμπες, το πρήξιμο και οι απίστευτες λιγούρες για αλμυρά και γλυκά. Η ωορρηξία όμως; Τι συμπτώματα έχει;

Αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάς και τις άλλες ημέρες του μήνα που φέρνουν τα μοναδικά συμπτώματά τους: την ωορρηξία. Πρόκειται για αυτό το σημείο στο μέσο του κύκλου σου που τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και τα αυξανόμενα επίπεδα προγεστερόνης ωθούν ένα αυγό να απελευθερωθεί από την ωοθήκη σου και να ταξιδέψει στη σάλπιγγα, όπου περιμένει να γονιμοποιηθεί με σπέρμα.

Το ταξίδι που κάνει αυτό το ωάριο είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το σώμα σου, αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα που του συμβαίνει.

Προκειμένου να σε προετοιμάσουν για την εγκυμοσύνη, αυτά τα κύματα ορμονών που εμφανίζονται επίσης προκαλούν μια σειρά φυσικών και διανοητικών αλλαγών, πολλές από τις οποίες είναι τόσο ύπουλες που μπορεί να μην τις υποψιαζόσουν ποτέ

Αλλά οι γιατροί και οι ερευνητές τις έχουν εντοπίσει και ετοιμάσου να εκπλαγείς από κάποια δύσκολα να τα ανιχνεύσεις πράγματα που σου συμβαίνουν, όταν το σώμα σου είναι έτοιμο για μωρό.

Κοιμάσαι περισσότερο… ή λιγότερο

Πολλά πράγματα είναι ικανά να αλλάξουν το μοτίβο του ύπνου σου. Αλλά όταν αυτό συμβαίνει στο μέσο του ύπνου σου, η ωορρηξία σου μπορεί να είναι ο ένοχος. Σε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα μηνιαία ημερολόγια ύπνου γυναικών που συμμετείχαν.

Οι γυναίκες που αξιολογούσαν τους άνδρες τους ως περισσότερο ελκυστικούς κοιμούνταν λιγότερο όταν ήταν περισσότερο γόνιμες, ενώ αυτές που δεν έβλεπαν τους συντρόφους τους τόσο ελκυστικούς κοιμούνταν περισσότερο.

Τι σχέση έχει η έλξη για το σύντροφό σου με τον ύπνο;

Μπορεί επειδή την πιο γόνιμη εποχή σου κοιμάσαι λιγότερο γιατί προσπαθείς να μείνεις ξύπνια και να κάνεις περισσότερο σεξ(και πιθανόν να αποκτήσεις παιδί) με τον σύντροφό σου, όπως υποθέτουν οι ερευνητές. Αλλά αν δεν νιώθεις τόσα πολλά συναισθήματα για το μισό σου κρεβάτι, ίσως να μην έχεις τα μωρά στο μυαλό σου και αυτός να είναι ο λόγος που δεν χάνεις τον πολύτιμο ύπνο σου.

Έχεις υπέροχη διάθεση

Ακούς τα πουλάκια να κελαηδούν ή νιώθεις ότι παίζεις στο La-la land στη μέση του κύκλου σου; Είναι φυσιολογικό. Σε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή τη χρονιά, οι επιστήμονες στην Ισπανία εξέτασαν δύο ομάδες γυναικών: η μία ομάδα έπαιρνε ορμονικά αντισυλληπτικά και η άλλη είχε κανονικά ωορρηξία.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα από τις δύο ομάδες, ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που είχαν κανονικούς κύκλους ένιωθαν περισσότερα θετικά συναισθήματα κατά το μέσο του κύκλου τους σε σχέση με γυναίκες που κατέστειλαν τις ορμόνες τους.
“Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που βρίσκονται σε ωορρηξία αναφέρουν ότι έχουν περισσότερο ενθουσιασμό, μεγαλύτερη εγρήγορση και προσοχή, ενώ τα επίπεδα δραστηριότητάς τους είναι αυξημένα κατά τη διάρκεια εκείνων των ημερών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην προσέλκυση και επιλογή ενός δυνητικού συντρόφου”, γράφουν οι επιμελητές της έρευνας.

Και υποθέτουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το μεταιχμιακό σύστημα που υπάρχει στον εγκέφαλο εμπλέκεται στη ρύθμιση τόσο της ωορρηξίας όσο και των συναισθημάτων.

Φλερτάρεις, αλλά μόνο με συγκεκριμένους άνδρες

Ακόμα και αν δεν σκέφτεσαι να αποκτήσεις σύντομα παιδί, το σώμα σου μπορεί πάλι να προσπαθεί να σε πιέσει προς συγκεκριμένους συντρόφους με τα σωστά γονίδια για να περάσεις στο υποθετικό σου παιδί.

Έρευνα του περιοδικού Psychological Science τονίζει ότι γυναίκες που έχουν ωορρηξία συμπεριφέρονται με μεγαλύτερο ερωτισμό και τάση του φλερτ απέναντι στους άνδρες που μοιάζουν να έχουν μεγαλύτερη ελκυστικότητα και αρρενωπότητα.

Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί ένιωθες κάτι για εκείνο τον τύπο στο γυμναστήριο την προηγούμενη εβδομάδα αλλά τώρα δεν μπορείς να καταλάβεις τι του έβρισκες από την αρχή.

Το στήθος σου είναι πιο ευαίσθητο

Πολλές γυναίκες λένε ότι οι θηλές τους γίνονται πολύ ευαίσθητες όταν πρόκειται να τους έρθει περίοδος ή κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Το ίδιο συμβαίνει και όταν έχεις ωορρηξία και υπάρχουν δύο πιθανοί λόγοι που συμβαίνει αυτό.

Αρχικά, η ευαισθησία μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι εκείνη την στιγμή που προσπαθεί το σώμα να κάνει παιδί, η σεξουαλικότητά σου είναι αυξημένη και μπορεί να κάνεις περισσότερο σεξ. Αυτή η παραπάνω δραστηριότητα μπορεί να κάνει το στήθος σου να νιώθει πιο τρυφερό, κατά την Jane Nani, MD, των Κέντρων Γονιμότητας του Ιλλινόις.

Αλλά η ευαισθησία σου μπορεί να προέρχεται από την ορμονική αύξηση που υπάρχει την περίοδο της ωορρηξίας και διεγείρει τους αδένες στο στήθος σου.

Φυσικά και δεν χρειάζεται να ανησυχείς, αλλά καλό θα ήταν να φοράς κάποιο καλά υποστηρικτικό σουτιέν στο γυμναστήριο ,ώστε να μην νιώσεις άβολα ή πόνο.

Top
Enable Notifications OK No thanks