-
Αρχική > Ελλάδα > Πονόλαιμος ή στρεπτόκοκκος; Διαφορές σε συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Πονόλαιμος ή στρεπτόκοκκος; Διαφορές σε συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πονόλαιμο.

Ιοί και βακτήρια, όπως ο Streptococcus pyogenes, ο ξηρός αέρας, οι αλλεργίες ή ακόμα και η ρινική καταρροή μπορεί να κάνουν τον λαιμό σας να πονέσει.

Αν και οι αλλεργίες ή η καταρροή είναι επώδυνες ενοχλήσεις, ο στρεπτόκοκκος είναι μια ασθένεια που χρειάζεται διάγνωση και θεραπεία από γιατρό.

Εάν υποπτεύεστε ότι μπορεί να κολλήσατε στρεπτόκοκκο, πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία. Πρώτα απ’ όλα μπορείτε να μολύνετε άλλους. Τα βακτήρια που προκαλούν τον στρεπτόκοκκο μπορούν επίσης να εξαπλωθούν σε άλλους ιστούς, προκαλώντας μια πιο σοβαρή λοίμωξη.

Και αν αφήσετε τον στρεπτόκοκκο χωρίς θεραπεία, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρή κατάσταση, όπως ο ρευματικός πυρετός, μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια που μπορεί να βλάψει τις βαλβίδες της καρδιάς.

Αλλά πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν έχετε απλώς πονόλαιμο, ή στρεπτόκοκκο; Ο ειδικός οικογενειακής ιατρικής, δρ. Daniel Allan, αναλύει τις διαφορά και εξηγεί πότε πρέπει να κλείσετε ραντεβού με γιατρό.

Πονόλαιμος ή στρεπτόκοκκος: Συμπτώματα

Οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, προκαλούν πονόλαιμο (φαρυγγίτιδα). Και συνήθως συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως:

  • Καταρροή
  • Κόκκινα ή υγρά μάτια
  • Φτέρνισμα
  • Βήχας

Οπότε σε τι διαφέρει ο πονόλαιμος από τον στρεπτόκοκκο; Ο βήχας είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα που ξεχωρίζει τον πονόλαιμο από τον στρεπτόκοκκο.

“Αν έχετε βήχα, τότε δεν έχετε στρεπτόκοκκο. Εάν βήχετε, αυτό συνήθως σημαίνει ότι δεν υπάρχει στρεπτόκοκκος”, λέει ο δρ. Allan. “Επίσης, όταν κοιτάξετε (ενδοσκοπικά) στον λαιμό ενός ατόμου με πονόλαιμο που προκαλείται από έναν ιό του κρυολογήματος, συνήθως δεν βλέπετε πύον ή εξίδρωμα στο πίσω μέρος του λαιμού”.

Τα κρυολογήματα χρειάζονται συνήθως αρκετές ημέρες για να αναπτυχθούν και συνήθως υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε 5-7 ημέρες.

Αλλά ο στρεπτόκοκκος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που δεν υποχωρεί πάντα από μόνη της.

Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί εύκολα αν μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα με ένα άτομο που έχει μολυνθεί, ή αν έχουν στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί ή ακόμα και μέσω του αέρα με το φτέρνισμα ή τον βήχα.

Επιπλέον, συνοδεύεται από ένα πιο σοβαρό σύνολο συμπτωμάτων, όπως:

  • Ξαφνικός πονόλαιμος
  • Κόκκινες αμυγδαλές που έχουν πάνω τους λευκές κηλίδες
  • Πόνος κατά την κατάποση
  • Πυρετός
  • Πρησμένοι αδένες του λαιμού
  • Απώλεια όρεξης
  • Πονοκέφαλος
  • Κοιλιακός πόνος

Οι ιογενείς ασθένειες μπορεί να έχουν τα ίδια συμπτώματα με τον στρεπτόκοκκο, επομένως είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να πάρει δείγμα από τον λαιμό σας να ελέγξει για τυχόν παρουσία του βακτηρίου Streptococcus pyogenes.

Στρεπτόκοκκος: Συμβουλές για να βρείτε ανακούφιση

Εάν έχετε στρεπτόκοκκο ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για θεραπεία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η λήψη αντιβιοτικών για τον πονόλαιμο χωρίς επιβεβαιωμένη διάγνωση στρεπτόκοκκου μπορεί να δημιουργήσει αντίσταση στα φάρμακα ή περιττές παρενέργειες, επομένως η εξέταση για στρεπτόκοκκο είναι σημαντική.

“Οι περισσότεροι στρεπτόκοκκοι θα υποχωρήσουν από μόνοι τους. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος του ρευματικού πυρετού εάν δεν αντιμετωπιστεί, επομένως δεν θα συνιστούσα να μην κάνετε εξετάσεις”, προειδοποιεί ο δρ. Allan. “Εάν υπάρχει κάποια ανησυχία για στρεπτόκοκκο, τότε θα συνιστούσα να κάνετε τεστ”.

Η αντιβιοτική θεραπεία για τον στρεπτόκοκκο διαρκεί περίπου 10 ημέρες, αλλά η θεραπεία του πονόλαιμου μπορεί να είναι λίγο λιγότερο καθορισμένη. Δεν υπάρχει καμία καθορισμένη θεραπεία για τον πονόλαιμο που προκαλείται από έναν ιό. Συχνά, το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να περιμένετε μέχρι ο ιός να βγει από το σύστημά σας.

Αλλά μπορείτε να λάβετε τα παρακάτω μέτρα για να νιώσετε πιο άνετα και να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας:

  • Πίνετε ζεστά υγρά (π.χ. τσάι) και άφθονο νερό
  • Κάντε γαργάρες με ζεστό, αλμυρό νερό
  • Πιπίλισμα κομματιών πάγου
  • Παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη για ανακούφιση
  • Ανάπαυση

 

Iatropedia.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks