Είναι ωραίο ελαφρύ γλυκάκι ένα από τα λίγα που ήξερε να μας κάνει η μητέρα μου… δεν έχει σιρόπι ούτε πολύ ζάχαρη και τρώγεται ευχάριστα… Μπορούμε να το σερβίρουμε με άχνη και κανέλα όπως τη μπουγάτσα ή με βύσσινο γλυκό κουταλιού….
ΓΛΥΚΙΆ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ
Έβαλα ενάμιση κιλό γάλα σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί αρκετά (κράτησα 1 κούπα) μαζί με ενάμιση ποτήρι ζάχαρη.
Σε ένα μπωλ χτύπησα 4 αυγά 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλο 4 γεμάτες κουταλιές κορν φλάουρ 4 βανιλιες και το γάλα που κράτησα…
Σιγά σιγά με προσοχή το βάζω στην κατσαρόλα με το καυτό γάλα ανακατεύοντας γρήγορα να πήξει…
Όταν κατεβάσω απ τη φωτιά ρίχνω 120 γρ βούτυρο.
Ανοίγω 5 φύλλα πολύ ψιλά (η 5 φύλλα κρούστας)
τα στρωνω στο ταψί και ενδιάμεσα ρίχνω λίγη κανέλα και λίγη ζαχαριτσα.
Ρίχνω τη γέμιση και από πάνω :
Χτυπάω 1 αυγό με λίγο γάλα 2 κ. σούπας σπορέλαιο και 2 κ. σ. ζαχαρη….(για να κάνει κρουστά)
Ψήνουμε 50 λεπτά στις αντιστάσεις 200 β.
Για το φυλλο :
300 γρ αλεύρι γ. ο. χ.
Λίγο αλατι
2κ.σ.λαδι
2κ.σ.κρασι ασπρο
Νερό όσο πάρει…. Κάνουμε 5 μπαλακια… ανοίγουμε πολύ λεπτά φύλλα…. αλλιώς κρούστας….
Ρουλα ΛυρουΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ