-
Αρχική > Τοπικά νέα > Το τριήμερο της Αποκριάς είναι εξαιρετικά ανεβασμένο για την Καστοριά-πολύ παρόμοιο με αυτό των καρναβαλιών – Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Το τριήμερο της Αποκριάς είναι εξαιρετικά ανεβασμένο για την Καστοριά-πολύ παρόμοιο με αυτό των καρναβαλιών – Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

– Είναι γνωστό τοις πάσι πως η αμέσως μετά τα Χριστούγεννα περίοδος επαγγελματικά είθισται να είναι αδυσώπητη. Όχι μόνον γιατί οι καταναλωτές έχουν ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος του κομποδέματος τους που αντιστοιχεί στην χειμερινή σαιζόν αλλά επειδή αυτό το μέρος της σαιζόν είναι το κατεξοχήν χειμερινό και το πλέον αποθαρρυντικό για μετακινήσεις και περιοδείες.

Έτσι όλες οι επιχειρήσεις εστίασης, φιλοξενίας, αναψυχής που υπάρχουν στην περιοχή μας αυτή την περίοδο συνηθίζουν να την ξοδεύουν σε ομφαλοσκοπήσεις και αναδιοργανώσεις. Προσαρμόζονται σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων. Υπάρχει ωστόσο φέτος μια μεγάλη διαφορά συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές: Το μέλλον προαλείφεται εξαιρετικά πιο ευοίωνο και ρόδινο από όσο ήταν πέρυσι, πρόπερσι κι αντίπερσι.

Πρώτον, γιατί φέτος, το μη εορταστικό μέρος του χειμώνα είναι εξαιρετικά μικρό και το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα Χριστούγεννα και το Πάσχα πάρα πολύ περιορισμένο. Αφήσαμε ήδη πίσω μας την Τσικνοπέμπτη και βαδίζουμε ολοταχώς για Κυριακή της μεγάλης Αποκριάς και την καθαρά Δευτέρα.

Δεύτερον -και αν όλα πάνε κατά τα εκτιμώμενα- τότε πολύ σύντομα θα έχουμε και μια παράλληλη περίοδο πολιτικών εξελίξεων και εκλογών. Καθώς η πρώτη αναμέτρηση προγραμματίζεται εκεί κατά στις 9 Απριλίου και η δεύτερη μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάη.

Πράγμα που σημαίνει μετακινήσεις, δημόσιες συγκεντρώσεις και γενικά μια μεγαλύτερη από τα συνηθισμένα εξωστρέφεια.

Τρίτον αυτή είναι η πρώτη μετα-covid χρονιά και την ανάγκη των χολοσκασμένων ανθρώπων να βγούνε από τα σπιτικά τους να συναναστραφούν με κόσμο να κινηθούν ελεύθερα και να ξεδώσουν την βιώσαμε ήδη τα Χριστούγεννα και έπεται σίγουρα ουρά

. Τέταρτον, έτσι όπως εξελίσσονται τα προεκλογικά πράγματα, διανύουμε μια εποχή ‘γιάχμα’, μια εποχή ‘δώσε και σε μένα μπάρμπα’ με έναν καταιγισμό επιδομάτων τα οποία ανεβάζουν έτσι κι αλλιώς την οικονομική ευχέρεια του μέσου έλληνα Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους δεν μου έκανε λοιπόν καμία εντύπωση όταν, σε μια συνάντηση που είχα τυχαία με ένα σημαντικό στέλεχος της τοπικής τουριστικής αγοράς, άκουσα πολύ αισιόδοξα και ανακουφιστικά πράγματα.

Το τριήμερο της Αποκριάς για την Καστοριά προαλείφεται εξαιρετικά ανεβασμένο -πολύ παρόμοιο με τις πληθυσμιακές συγκεντρώσεις και αποδόσεις των καρναβαλιών- και κατά την μετέπειτα την περίοδο του Πάσχα κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε να συμβαίνει το ‘πατείς με πατώ σε’.

Τα μηνύματα από το booking των ξενοδοχειακών καταλυμάτων είναι ήδη εξαιρετικά θετικά και πάμε για πληρότητες που η Καστοριά ούτε στα πιο τρελά της όνειρα δεν είχε δει κατά το απώτερο παρελθόν. Μακάρι δηλαδή τα πράγματα να παραμείνουν έτσι και καμία αβαρία να μη γύρει την πλάστιγγα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Top
Enable Notifications OK No thanks