Μια απλή ματιά στους στατιστικούς πίνακες εξέλιξης του πληθυσμού αρκεί για να βγάλει κανείς τα συμπεράσματα του για το μέλλον αυτού του τόπου. Για τα τρία από τα πέντε τελευταία έτη τα δεδομένα δείχνουν μια σταθερή μείωση του πληθυσμού και σταδιακή ανατροπή του δημογραφικού κώνου.
Το 2019 στον νομό Καστοριάς σημειώθηκαν 302 γεννήσεις και 581 θάνατοι. Το 2020 είχαμε 289 γεννήσεις και 671 θανάτους. Το 2021 φτάσαμε τις 281 γεννήσεις και τους 782 θανάτους. Και αν δεν έχουμε ακόμη οριστικά στοιχεία για το 21 και 22 όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο αριθμός των γεννήσεων παραμένει σταθεροποιημένος προς μειούμενος ενώ ο αριθμός των θανάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται με επιταχυνόμενη τάση.
Τι σημαίνει αυτό? Με απλά μαθηματικά σημαίνει ότι έχουμε περάσει στην φάση μιας επιταχυνόμενα γηράσκουσας κοινωνίας η οποία σε μακροπρόθεσμη κλίμακα θα αφανιστεί από προσώπου γης. Τι θα βιώσουμε έως ότου φτάσουμε στο τελικό στάδιο? Μια σειρά από εξαιρετικά προβληματικές καταστάσεις οι οποιές θα δοκιμάσουν και τις αντοχές των κρατικών και κοινωνικών δομών μας Αναπόφευκτα λόγω του γηράσκοντος πληθυσμού θα έχουμε όλο και περισσότερες ασθένειες και νοσοκομειακές εισαγωγές και φαρμακευτικές θεραπείες με αποτέλεσμα μια εκτίναξη των δαπανών υγείας.
Τα κρατικά ταμεία θα επιβαρυνθούν επίσης κατά πολύ από μια θεαματική αύξηση των συντάξεων πολύ χειρότερη από αυτή που το 2010 οδήγησε στο φαλήρημα της χωρας. Σε οικονομικό επίσης επίπεδο θα σημειωθεί μια επιδείνωση των δεικτών ανεργίας καθώς αφενός μια σειρά γηρασμένων επιχειρήσεων θα κλείνουν ομαδικά και αφετέρου στις ελάχιστε που θα απομείνουν οι γηρασμένοι υπάλληλοι θα μπλοκάρουν την είσοδο του νέου αίματος. Αυτό με την σειρά του θα οδηγήσει σε αύξηση της μετανάστευσης η οποία θα χειροτερεύσει το ποσοστό των κατοίκων και τον αριθμό γάμων/γεννήσεων….φαύλος κύκλος.
Τα παιδιά στα σχολεία όλο και θα μειώνονται με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να κλείνουν και να χάνονται θέσεις διδακτικού προσωπικού. Ο πρωτογενής τομέας θα δεχθεί και αυτός ένα καίριο πλήγμα από οι μεγάλης ηλικίας αγρότες/ κτηνοτρόφοι κλπ αρχικά θα κατεβάσουν παραγωγικότητα και μετέπειτα θα αρχίσουν μαζικά να αποχωρούν, δίχως να υπάρχουν από πίσω νέες γενιές να τους αντικαταστήσουν και να σταθούν στο πόδι τους.
Σε κοινωνικό επίπεδο θα βιώσουμε μια μεγάλη αύξηση των ψυχολογικών ασθενειών (μοναξιά, κατάθλιψη κλπ) αλλά και των συναφών με τα γεράματα διανοητικών δυσλειτουργιών (αλτσχάιμερ, άνοια κλπ) Το χάσμα των γενεών θα ενταθεί και λόγω ποσοστώσεων η γενική πολιτική τάση θα τείνει προς τον συντηρητισμό με ανάλογες επιπτώσεις και στο πολιτικό πεδίο και το θέμα των εκπροσωπήσεων στο εθνικό κοινοβούλιο Και στο τέλος θα συμβεί και το ιστορικά αναπόφευκτο
Το πληθυσμιακό κενό που θα σημειωθεί θα έρθουν να καλύψουν άλλοι πληθυσμοί αλλογενείς με μικρότερα όρια ηλικίας και μεγαλύτερη ζωτικότητα. Η φύση είναι αποδεδειγμένο πως μισεί τα κενά και φροντίζει πάντοτε να τα συμπληρώνει.
Η φύση δεν κατανοεί την αναβλητικότητα, την αφέλεια, την ατημελησία και την απερισκεψία μας.
Δεν χαμπαρίζει από όλα εκείνα τα ‘σιγά και μη συμβεί σ’ εμάς κάτι τέτοιο…’ δεν συμβαδίδει με όλα εκείνα τα ξόρκια του ‘μη κακομελετάτε και τίποτε δεν θα πάθουμε’…. Η φύση αδιαφορεί και επικαλύπτει.
Αφού εμείς δεν στεκόμαστε ικανοί να λάβουμε τώρα/ άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για να αποτρέψουμε την διαφαινόμενη αυτή εξέλιξη των καταστάσεων, τότε υπάρχουν άλλοι, πολύ πιο ικανοί, να έρθουν και να μας αντικαταστήσουν.