«Μπουμπούνες»: Έθιμο που γιορτάζεται τις Απόκριες. Το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου, οι κατά τόπους σύλλογοι με τη συνδρομή του Δήμου Καστοριάς, ανάβουν σε διάφορα σημεία της πόλης μεγάλες φωτιές, τις «Μπουμπούνες», ενώ γύρω από κάθε φωτιά στήνεται χορός με τη συνοδεία παραδοσιακών τοπικών σχημάτων (χάλκινα) και προσφέρεται κρασί και τσίπουρο καθώς και παραδοσιακά εδέσματα. Κάθε γειτονιά προσπαθεί να ανάψει την μεγαλύτερη φωτιά σε ύψος και διάρκεια. Στο τέλος οι πιο τολμηροί πηδάνε πάνω από τη θράκα.
Έθιμο της ίδιας βραδιάς είναι και ο «χάσκαρης». Στην άκρη ενός κλώστη (ξύλο με το οποίο οι νοικοκυρές πλάθουν πίτες), δένουν μια κλωστή και στην άκρη της κλωστής ένα βρασμένο αυγό. Τον κλώστη κρατά ο αρχηγός της οικογένειας και με μια ελαφριά κίνηση του χεριού, το κατευθύνει στα στόματα των μελών οι οποίοι προσπαθούν για τρεις φορές να το «χάψουν». Η παράδοση λέει πως το Σαρανταήμερο νηστείας κλείνει το στόμα με αυγό και ανοίγει με αυγό μετά την Ανάσταση.
Στο τέλος του εθίμου καίγεται η κλωστή και ο αρχηγός της οικογένειας φωνάζει «σιτάρι- σιτάρι- σιτάρι», πράγμα που συμβολίζει την καλή σοδειά για όλη την χρονιά.
Η πλούσια παράδοση της Καστοριάς είναι ένας από τους λόγους που οι ταξιδιώτες την επιλέγουν για αποδράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Χάρη στα άριστα διατηρημένα αρχοντικά της, τις ιστορικές της εκκλησίες και το εντυπωσιακό σκηνικό της λίμνης, η Καστοριά δικαίως θεωρείται μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας.
Οι γειτονιές είναι πολλές κ η κάθε μια μοναδική.
Ενδεικτικά είναι
Στην πλατεία Ομόνοιας
Στο Αποζαρι
Στο ντολτσο
Στο φουντουκλι
Στην Καλλιθέα
Στο Μανιακι
κ σε όλες τις γύρω περιοχές καθώς κ σε όλα τα χωριά μας
Στην Μεσοποταμία μάλιστα έχει κ το παραδοσιακό καρναβάλι
Καλή Αποκρια κ καλή διασκέδαση σε όλους