-
Αρχική > Πολιτισμός > Συμβαίνει τώρα : Κέφι παλμός και ξεφάντωμα στο Καρναβάλι της  Μεσοποταμίας (φωτογραφίες βίντεο )

Συμβαίνει τώρα : Κέφι παλμός και ξεφάντωμα στο Καρναβάλι της  Μεσοποταμίας (φωτογραφίες βίντεο )

 

ΑΝΑΣΑ ΧΑΡΑΣ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

Θεοδώρα -Κωτσοπούλου

Χαρά, ενθουσιασμός και διασκέδαση είναι  τα στοιχεία που συνθέτουν  το αποκριάτικο σκηνικό, στην παρέλαση που πραγματοποίηται σήμερα Κυριακή στη Μεσοποταμία Καστοριάς.

 

Η οικονομική κρίση, οι  πολιτικοί, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν, στις 11 ομάδες καρναβαλιστών που πήραν μέρος  ενώ Spiderman, πριγκίπισσες και Minnie σε ένα παραλήρημα χρωμάτων και μουσικής, ομόρφυναν την ατμόσφαιρα και έδωσαν έναν γλυκό τόνο χαράς και γέλιου σε μικρούς και μεγάλους στην  παρέλαση που διοργάνωσε ο δήμος Καστοριάς.

 

Με το κέφι να φτάνει στα …ύψη και τη λαϊκή συμμετοχή να είναι ακόμη μια φορά καθολική, πραγματοποιήθηκαν στη Μεσοποταμίας από τις  25 -26 -27 Φεβρουαρίου   οι τριήμερες αποκριάτικες εκδηλώσεις. Εκατοντάδες κάτοικοι γλέντησαν με τη ψυχή τους, απολαμβάνοντας τα παραδοσιακά έθιμα που αναβίωσαν και φέτος, ενώ δεν έλειψαν και οι ειδικές εκδηλώσεις για τους μικρούς φίλους της Αποκριάς.

Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα

               H έναρξη των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων στην Μεσοποτάμια, , ξεκίνησαν το Σάββατο το απόγευμα με τo παιδικό πάρτι στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημοτικού σχολείου Μεσοποταμίας, με μουσική, χορό, κλόουν και πλούσια δώρα για τους μικρούς μας φίλους.

 

Την σκυτάλη των εκδηλώσεων στη συνέχεια , πήραν οι ίδιοι οι καρναβαλιστές, οι  περιηγηθήκαν την ίδια ημέρα στους κεντρικούς δρόμους της Μεσοποταμίας, με συνοδεία λαϊκών οργάνων, μεταφέροντας τον αυθορμητισμό και το κέφι τους, ενώ αμέσως μετά στην κεντρική πλατεία του οικισμού, άναψε μια μεγάλη φωτιά, η πατροπαράδοτη ‘’Μπουμπούνα’’.

Άξιο αναφοράς ωστόσο ήταν και το έθιμο της παράδοσης στη φωτιά ενός ανθρωπόμορφου ομοιώματος, συμβολίζοντας έτσι την κάθαρση και την υποδοχή της Σαρακοστής. Όπως λέει η παράδοση, η καύση του ομοιώματος ξορκίζει το κακό και φέρνει καλοτυχία και ευφορία στη γη που σε λίγο καιρό θα καρπίσει τη σοδειά της χρονιάς. Στη συνέχεια, γύρω από τη μεγάλη φωτιά στήθηκε ένας μεγάλος χορός, ενώ την κρύα βραδιά ζέσταναν η καλή διάθεση, το τραγούδι, το άφθονο κρασί και τα πλούσια εδέσματα που πρόσφερε ο δήμος σε όλους τους παρευρισκομένους.

 Να διατηρήσουμε τα ήθη και έθιμα 

Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, ήταν τέλος η καρναβαλίστικη παρέλαση, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου  στην οποία εκατοντάδες συμμετέχοντες παρέλασαν

στο κέντρο της πλατείας στη Μεσοποταμίας, σκορπώντας απλόχερα τη ζωντάνια και το κέφι τους! Καρναβαλιστές κάθε ηλικίας, φορώντας πολύχρωμες και εντυπωσιακές στολές διασκέδαζαν σατιρίζοντας και αναπαριστώντας με εύθυμο τρόπο τα δρώμενα της εποχής και όχι μόνο.

 

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks