-
Αρχική > Ελλάδα > 7 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να φτάσει σε υγιές βάρος

7 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να φτάσει σε υγιές βάρος

Συμβουλές για να “διδάξετε” στα παιδιά μερικές βασικές αρχές σωστής διατροφής και ζωής για υγιές βάρος.

Οι γονείς είναι πρότυπα που μπορούν να διδάξουν τα παιδιά τους σχετικά με την υγιεινή διατροφή και τις συνήθειες άσκησης στην παιδική ηλικία για να βοηθήσουν στην αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων υγείας.

“Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, να βιώσουν αισθήματα απομόνωσης και χαμηλής αυτοεκτίμησης”, είπε η δρ. Asma Khan, παιδίατρος στο OSF HealthCare στο Rockland, Ill.

 

Η δρ. Khan παραθέτει μερικές συμβουλές για να “διδάξετε” στα παιδιά μερικές βασικές αρχές υγιεινής διατροφής και βάρους.

1. Πρώτα, διδάξτε τους για τα σημάδια πείνας και πληρότητας. Είναι εύκολο να φάει κανείς παραπάνω ποσότητα λόγω… βαρεμάρας ή λύπης, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε πότε πεινάει πραγματικά και πότε έχει χορτάσει.

“Το να ξεκινήσετε από νωρίς υγιεινές συνήθειες νωρίς είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος”, δήλωσε η δρ. Khan.

2. Χρησιμοποιήστε παιδικού μεγέθους πιάτα για να μετρήσετε ευκολότερα πόση τροφή χρειάζεται το παιδί σας σε ένα γεύμα. Ο γενικός κανόνας είναι το μισό πιάτο να είναι γεμάτο με φρούτα και λαχανικά και το υπόλοιπο να είναι μια άπαχη πρωτεΐνη, όπως ψάρι, κοτόπουλο ή όσπρια και ένα δημητριακό ολικής αλέσεως, που μπορεί να είναι πλιγούρι βρώμης, ψωμί ολικής αλέσεως ή καστανό ρύζι.

3. Επιλέξτε υγιεινά σνακ όπως καρότα και χούμους, τσιπς μήλου ή λάχανου. Παραλείψτε τα σνακ που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, όπως αναψυκτικά, χυμούς, αθλητικά ποτά, πατατάκια, μπισκότα και γλυκά, εκτός από ειδικές περιπτώσεις.

«Λέω επίσης στους γονείς να περιορίσουν το πρόχειρο φαγητό που έρχεται στο σπίτι. Δεν υπάρχει τόσος πειρασμός να φάνε πρόχειρο φαγητό αν πολύ απλά δεν υπάρχει στο σπίτι», είπε η δρ. Khan.

4. Κάντε τα παιδιά να σηκώνονται και να κινούνται καθημερινά για να βοηθήσετε στον έλεγχο του βάρους τους, αλλά και για να ενισχύσουν τα οστά, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και το άγχος. Ακόμη και 15λεπτες “εκρήξεις” δραστηριότητας θα κάνουν διαφορά.

“Στοχεύστε σε τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα”, είπε η δρ. Khan.

5. Μειώστε τον χρόνο έκθεσης σε οθόνες σε όχι πάνω από δύο ώρες την ημέρα, όπως είναι η σύσταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων.

Επίσης, τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν τα τηλέφωνά τους ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στα δωμάτιά τους τη νύχτα.

6. Βάλτε τα παιδιά να εμπλακούν στη διαδικασία ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Δώστε τους την ευκαιρία να διαλέξουν ανάμεσα σε 2-3 εναλλακτικές επιλογές που θα κάνουν πρώτα.

Αφήστε τα παιδιά να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο παίρνοντάς τα μαζί σας στα ψώνια και αφήνοντάς τα να επιλέξουν νέα φρούτα ή λαχανικά που θα ήθελαν να δοκιμάσουν. Βάλτε τα να συμμετάσχουν και στο μαγείρεμα του φαγητού.

7. Υιοθετήστε εσείς προσωπικά υγιεινές συνήθειες και έναν δραστήριο τρόπο ζωής, ώστε τα παιδιά σας να μπορούν να σας μιμηθούν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμπι με τα παιδιά σας.

“Κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής μαζί ως οικογένεια. Ως γονιός, δεν μπορείς να περιμένεις από τα παιδιά να αλλάξουν αν δεν είσαι διατεθειμένος να κάνεις εσύ ο ίδιος υγιείς αλλαγές”, σημείωσε η δρ. Khan.

Πηγή: https://www.medicinenet.com

ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks