Ένα ρεπορτάζ που προβάλλει τις απόψεις ατόμων όλων των ηλικιών.
Το στίγμα του άρθρου
Έπειτα από την ξέφρενη περίοδο της Αποκριάς ακολουθεί, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση, εκείνη της Σαρακοστής, κατά την οποία οι πιστοί καλούνται να νηστέψουν, ενόψει του εορτασμού της Ανάστασης και του Πάσχα.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θεωρείται ως δεδομένο. τόσο εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, όσο και εξαιτίας της εκκοσμίκευσης και της πολυπολιτισμικότητας που εν πολλοίς επικρατούν στις σύγχρονες κοινωνίες.
Πόσο εύκολο είναι όμως να νηστέψει κάποιος υπό αυτό το πλαίσιο;
Ρωτήσαμε και μας απαντούν
Για τον λόγο αυτό επιχειρήθηκε η καταγραφή απόψεων από πολίτες, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη σχετικά με την προσεχή περίοδο της Σαρακοστής.
Με την κ. Μαρία να δηλώνει ότι προτίθεται να νηστέψει ολόκληρη την περίοδο της Σαρακοστής, όπως κάνει κάθε χρόνο, αναφέροντας ότι “…Έτσι μάθαμε να νηστεύουμε γιατί περιμένουμε την Ανάσταση του Κυρίου…”, ενώ σχετικά με τυχόν αποτρεπτικούς παράγοντες ανέφερε ότι δεν παρασύρεται. Παρόμοια ήταν και η απάντηση του κ. Μιχάλη ο οποίος χαρακτήρισε την πίστη στον Θεό ως κινητήριο δύναμη προκειμένου να νηστέψει, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε για το θέμα και μία δεύτερη κ. Μαρία, μικρότερης ηλικίας από την πρώτη, η οποία ωστόσο δήλωσε ότι νηστεύει Χριστούγεννα και Πάσχα, λέγοντας επίσης ότι δεν παρασύρεται από αποτρεπτικούς παράγοντες.
Διαφορετικά ωστόσο τοποθετήθηκε η τόσο η κ. Πέννυ η οποία αφού διευκρίνισε ότι πιστεύει εν συνεχεία ανέφερε “Όχι δεν το κάνω ποτέ…” για να συνεχίσει επιχειρηματολογώντας “…βασικά γιατί αυτά που θα στερηθώ δεν είναι τροφές που προτιμώ, οπότε δεν θεωρώ ότι θα στερηθώ κάτι, θεωρώ ότι άμα πρέπει να νηστέψεις πρέπει να στερηθείς κάτι που έχεις πραγματικά ανάγκη”. Όσο και η κ. Βούλα, που φάνηκε να αμφιταλαντεύεται δηλώνοντας ότι αν και πιστεύει, νήστευε παλιότερα και πλέον δεν όχι καθώς “…αναλόγως, γιατί δεν ταιριάζει, γιατί άλλοι τρώνε και άλλοι δεν τρώνε, γιατί δεν μπορείς να μαγειρέψεις…”.
Επιπλέον αρκετοί είναι και εκείνοι που επιλέγουν να νηστέψουν και για διαφορετικούς της Πίστης λόγους, όπως η κ. Χριστίνα η οποία αυτοσαρκαζόμενη είπε ότι νηστεύει αναγκαστικά λόγω υγείας, αλλά και η κ. Άννα που δήλωσε ότι “…και για θρησκεία και με την ευκαιρία της θρησκείας κάνουμε αποτοξίνωση, αλλιώς δεν γίνεται…”.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις που εξέφρασαν και οι νεότερες ηλικίες, με την Άννα να δηλώνει “…συνήθως νηστεύω ή δύο εβδομάδες πριν ή τελευταία εβδομάδα, δηλαδή Μεγάλη Εβδομάδα, πιο μπροστά, δεν μπορώ…”, λέγοντας ότι της είναι δύσκολο παρόλο που πιστεύει, να απέχει από την κρεοφαγία για μεγαλύτερο διάστημα, καθώς πρέπει να ζοριστεί για κάτι τέτοιο. Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση της Νεφέλης που είπε “…η αλήθεια είναι ότι εντάξει σίγουρα θα κάνω κάποιες μέρες, τις τελευταίες…”, αιτιολογώντας το λέγοντας ότι της είναι δύσκολο επειδή αναγκάζεται να αγοράζει φαγητό καθώς δεν μαγειρεύει στο σπίτι της.
Αντίθετα πρόθυμος να νηστέψει φάνηκε ο μικρός Ορέστης, ο οποίος είπε “…και εντάξει δηλαδή με το φαγητό δεν έχουμε πολύ πρόβλημα…”, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχουν παράγοντες που τον αποτρέπουν, όπως είναι το αν θα πάει σε κάποιο πάρτι. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των πολιτών που εξέφρασαν την άποψη τους υπήρξαν και ορισμένοι οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να νηστέψουν, καθώς δεν πιστεύουν.
Πηγή φωτογραφίας
https://www.dogma.gr/dialogos/nisteia-tis-sarakostis/85320/
Βιογραφικό συντάκτη
* https://greekhumans.com/2022/10/02/o-dimitris-goupos-syntaktis-sto-greekhumans/