-
Αρχική > Απόψεις > Καστοριά : Στο πένθος, καλύτερα η σιωπή και ο σεβασμός και όχι οι πολιτικές συναυλίες

Καστοριά : Στο πένθος, καλύτερα η σιωπή και ο σεβασμός και όχι οι πολιτικές συναυλίες

Η σύγκρουση των τρένων με τους δεκάδες νεκρούς αποτελεί εθνική τραγωδία. Μπροστά στο μέγεθος του πόνου και του ασύλληπτου πένθους όλης της χώρας σώπασαν, έστω για λίγο καιρό, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις καθώς και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.

Σε όλη την χώρα, άνθρωποι όλοι των ηλικιών και επαγγελμάτων συμμετείχαν βουβοί στον πόνο των οικογενειών των θυμάτων.

Με μπροστάρηδες τους μαθητές μας, αυτή την νέα γενιά που όλοι λοιδορούμε σαν ”καμένη” λόγω της χρήσης των κινητών τους συσκευών, η χώρα βυθίστηκε σε μια σιωπηρή στιγμή περισυλλογής και οργής ταυτόχρονα. Σιωπήσαμε για τη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους και την ίδια στιγμή στηλιτεύαμε τα κακώς κείμενα της νεοελληνικής πραγματικότητας.

Δεν υπήρξε πιο ηχηρό μήνυμα από τις φράσεις που σχημάτισαν οι μαθητές μας με τα κορμιά και τις τσάντες τους στο προαύλιο των σχολείων τους. Δεν υπήρξε πιο δυνατή κραυγή λύπης και αγανάκτησης από τις σιωπηρές συγκεντρώσεις κατοίκων, μαθητών και γονέων σε κάθε γωνιά της χώρας, όπως και εδώ στην Καστοριά μας.

Από την άλλη, κόντρα σε αυτό το αίσθημα σιωπηρής τιμής στην μνήμη των θυμάτων και βροντερής κραυγής στα κακώς κείμενα του τόπου μας, υπήρξαν και ορισμένες άλλες εκδηλώσεις που επέλεξαν άλλο τρόπο έκφρασης.

Αναφερόμαστε στις πορείες μετ’ επεισοδίων που οργάνωσαν , “πολιτικές” δυστυχώς νεολαίες σε μια προσπάθεια κεφαλαιοποίησης πολιτικών κερδών από την τραγωδία, αλλά και σε περίεργες, τόσο για την χρονική στιγμή όσο και οργάνωση-χρηματοδότηση τους, συναυλίες.

Μια τέτοια συναυλία, “κατά της καθημερινής αγωνίας και αβεβαιότητας” όπως ονομάστηκε, έγινε και στην Καστοριά την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο της εθνικής τραγωδίας μιας και όπως σημείωσε κάποιος εκ των ομιλητών-διοργανωτών : «Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες πολλών θλιβερών καταστάσεων σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας δημιουργώντας μας αγωνία και αβεβαιότητα για το σήμερα, το αύριο και γενικά για το μέλλον.”

Για να ενημερωθούμε λίγο αργότερα ότι ένα από τα σχήματα αναγκάστηκε να παίξει σε παρακείμενο κλειστό χώρο όπου δημιούργησε ένα μοναδικό γλέντι!

Χωρίς να παραβλέπονται οι αγωνίες της νεολαίας μας και το δικαίωμα του καθενός να εκφράζεται με όποιο τρόπο επιθυμεί, είναι πολλοί αυτοί που θεώρησαν ασέβεια στην μνήμη των άταφων θυμάτων της εθνικής τραγωδίας την μουσικοχορευτική αυτή εκδήλωση, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να περιμένει λίγο καιρό ακόμα και να πραγματοποιηθεί αργότερα.

Ερωτήματα επίσης προκαλούνται με την σπανίως δωρεάν συμμετοχή του κόσμου καθώς και τον τρόπο χρηματοδότησης της .

 

 

Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Top
Enable Notifications OK No thanks