-
Αρχική > Τοπικά νέα > Τα μοναδικά καστοριανά προιόντα κι οι διακρίσεις τους του Λεωνίδα Εκιντζόγλου —

Τα μοναδικά καστοριανά προιόντα κι οι διακρίσεις τους του Λεωνίδα Εκιντζόγλου —

– Εδώ στην Καστοριά δεν είναι ότι μας λείπει κάτι… …πέρα ίσως από μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας και στα προιόντα μας.

Αυτό που άμεσα χρειαζόμαστε, αν θέλουμε να ξαναπάρουμε τ’ απάνω μας και να επανεκκινήσουμε την τοπική μας οικονομία, είναι να εφαρμόσουμε μια πιο εξωστρεφή επιθετική διαφημιστική πολιτική και να γνωστοποιούμε τα προιόντα μας σε ένα όλο και πιο ευρύ κοινό. Γιατί αυτά που παράγουμε σε αυτή την ακροτελεύτια γωνιά της Ελλάδας κάθε άλλο παρά ασήμαντα είναι.

Μπορεί για αιώνες να είμασταν γνωστοί για την χειροτεχνημένη μας γουνοποιία, αλλά, πέρα από αυτή- ή μάλλον δίπλα από αυτή- παρήγαμε ένα σωρό ακόμη προιόνταμε μια θαυμαστή μοναδικότητα-άρα και υψηλή καταναλωτική αξία. Είμαστε κατ’ αρχάς ονομαστοί για τα μήλα μας.Ποικιλίες που καλλιεργούνται σε μια στενή λωρίδα γης, δίπλα από την λίμνη μας, από τον καιρό του Βουλγαροκτόνου…

Είμαστε εξίσου ονομαστοί για τις ορεινές ποικιλίες των φασολιών μας, τους γίγαντες και ελέφαντες, με την μοναδική ‘βραστερότητα’, την ξεχωριστή γεύση και με την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Μπορεί βέβαια σε αυτόν τον τομέα να χάσαμε κάποιο έδαφος από το πιο επιθετικό marketingτων Πρεσπών, αλλά αντέχουμε ακόμη

. Είμαστε ζηλευτοί, ανάμεσα στους επαΐοντες, για τα μανιτάρια του Γράμμου και του Βιτσίου.Αφήνουμε ωστόσο καιπαρ΄όλα αυτά τα Γρεβενά να μας ξεπερνούνε στην στροφή και να έχουν την πρωτοκαθεδρία,κινώντας τα νήματα στην εθνική και παγκόσμια αγορά αυτού του προιόντος.

Είμαστε επίσης ονομαστοί για τον σιδερίτη μας, αυτό το μοναδικό τσάι του Γράμμου. Το 2021 δυο αδέλφια από την νέα Κοτύλη μέσω της εταιρίας τους, την 1450 Hellenic ExceptionalHerbsκατάφεραν να πάρουν για το συσκευασμένο τους τσάι το Χρυσό αστέρι στον διεθνή διαγωνισμό τωνGreatTaste Awards που πραγματοποιείταικάθε χρονιά στο Λονδίνο.

Επίσης το 2021 ένας φέρελπις νέος ο Χρήστος Τζακόπουλος από το χωριό Βέλος (λίγο πιο πέρα από το Άργος Ορεστικό) κατάφερε μέσω της εταιρίας του ‘Μελίβελος’ να πάρει μια απίστευτη διάκριση. Διεθνές Χρυσό/πρώτο βραβείο σε έναν από τους πλέον σκληρούς και αδυσώπητους γευστικούς παγκόσμιους διαγωνισμούς γευσιγνωσίας,το MediterraneanTaste Awards που διεξάγεται κάθε χρόνο ταυτόχρονα σε Λονδίνο και Βερολίνο.

Το 2022 ο Συνδέσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ),διεκδίκησε με αξιώσεις και πήρε στις Βρυξέλλες το πρώτο βραβείο στα RuralInspiration Awards στην κατηγορία ResilientFutures στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης των Κρατών/ Μελών της Ε.Ε. Τι σημαίνουν όλα αυτά? Σημαίνουν ότι πέραν πάσης αμφιβολίας έχουμε στα χέρια μας έναν απίστευτο θησαυρό.

Σημαίνουν ότι ζούμε μέσα σε ένα εξαιρετικής κατάστασης και βιοποικιλότητας οικοσύστημα το οποίο μας δίνει την ευκαιρία να παράξουμε προϊόντα που είναι σχεδόν αδύνατο να παραχθούν με την ίδια ποιότητα αλλαχού. Επομένως:

Αν και εφόσον αξιοποιήσουμε μεθοδικά αυτές μας τις δυνατότητες τότε πολύ σύντομα μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ακμαίο πρωτογενή και δευτερογενή τομέα οι οποίοι θα αναβαθμίσουν οικονομικά όλη την περιοχή και θα ξαναφέρουν την ευημερία στους κατοίκους της.

Top
Enable Notifications OK No thanks