Υπήρξε ανθρώπινο λάθος στα Τέμπη?
Φυσικά και υπήρξε.
Το πρόβλημα είναι ότι από εκεί και πέρα δεν υπήρχαν δυο -τρεις επιπρόσθετοι ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ μηχανισμοί ασφαλείας, ικανοί να ακυρώσουν αυτό το λάθος.
Η δε υπηρεσιακή και πολιτική ευθύνη σε αυτό το σημείο εντάσσεται.
Γιατί απουσίαζαν οι πρόσθετοι μηχανισμοί?
Γιατί δεν είχε τελειώσει στην ώρα του και δεν λειτουργούσε το δίκτυο εποπτείας?
Δεν υπάρχει τίποτε το εξεζητημένο σε όλα.
Ατυχήματα γίνονται και θα γίνονται πάντα γιατί οι άνθρωποι είναι άνθρωποι, μπερδεύονται, ξεχνούν και κάνουνε λάθη…
Το ζητούμενο από κει και πέρα είναι να λειτουργούν πάντα κάποιοι κανονισμοί, κάποια πρωτόκολλα και κάποιο μηχανισμοί ακύρωσης των ανθρώπινων λαθών.
Αλλά αυτό είναι ένα ζητούμενο που αφορά τις σοβαρές χωρες εκεί οπου οι υπηρεσίες, οι πάροχοι και οι κυβερνήσεις μαθαίνουν από τα λάθη τους και τα διορθώνουν έτσι ώστε το ίδιο αίτιο δεύτερη φορά να μη ξαναπροκαλέσει ποτέ παρόμοιο συμβάν.
Στην Ελλάδα όμως μας ενδιαφέρουν άλλα πράγματα….
Πως θα στήσουμε μια θεωρία συνωμοσίας, πως θα χρεώσουμε την καταστροφή σε εκείνον που μισούμε περισσότερο και πως θα χρησιμοποιήσουμε την καταστροφή έτσι που να του προκαλέσουμε το μεγαλύτερο δυνατό κακό.
Κρυπτόμενοι πάντα εννοείται πίσω από την πρόταξη ενός ηθικού πλεονεκτήματος. Που κανει εμάς να φαινόμαστε καλοί κι εκείνον αχρείο.
Κι όταν το πετύχουμε αυτό, παραπέρα ούτε αλλαγές στο σαθρό σύστημα μας ενδιαφέρουν, ούτε τίποτα. Αφηνουμε τα πράγματα να σέρνονται με τον ίδιο τρόπο
Αυτη ακριβως η νοοτροπία είναι που πρέπει κατεπειγόντως να αλλάξει.