Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνικής Εργασίας, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), ανακοίνωσε πρόγραμμα κινητοποιήσεων για προβολή των εργασιακών του διεκδικήσεων. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, όπως αναφέρει (διαβάστε το πλήρες και αναλυτικό κείμενο) είναι η υποστελέχωση.
Ο ΣΚΛΕ επισημαίνει πως: «Σε αρκετές δομές παιδικής προστασίας ο αριθμός των ωφελούμενων παιδιών ξεκινάει από 60 παιδιά και μερικές φορές ξεπερνάει τον αριθμό των 100 παιδιών ανά Κοινωνικό Λειτουργό ενώ στις δομές ανοικτής προστασίας ξεπερνάει τον αριθμό των 400 παιδιών ανά Κοινωνικό Λειτουργό, καταγράφοντας μία από τις υψηλότερες αναλογίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υπερβαίνοντας κατά πολύ τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα με συνέπεια να καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις στην κατάργηση της ιδρυματικής προστασίας και την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας.
Στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ, που αποτελούν τις κατεξοχήν υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας και επείγουσας κοινωνικής φροντίδας, συνεχώς, άμεσα ή έμμεσα μεταβιβάζονται στους Κοινωνικούς Λειτουργούς νέες αρμοδιότητες, συχνά αλλότρια καθήκοντα, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να καλύψουν ανάγκες πολιτών σε αναλογία ενός κοινωνικού λειτουργού ανά 60.000 κατοίκους ή/και περισσότερους ή ανά 400 ή/και περισσότερους ωφελούμενους.
Στην εκπαίδευση αντί να λειτουργεί Κοινωνική Υπηρεσία διεπιστημονικά στελεχωμένη σε κάθε σχολική μονάδα, 1 Κοινωνικός Λειτουργός προσωρινής απασχόλησης τοποθετείται σε 5 σχολικές μονάδες, αντιστοιχώντας κατά ελάχιστο σε 700 μαθητές.
Στα καταστήματα κράτησης η αναλογία κοινωνικών λειτουργών προς εξυπηρετούμενους κρατούμενους κυμαίνεται από 1:500 έως 1:250.
Πολλές από τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων & Κοινωνικής Αρωγής του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι υποστελεχωμένες ή επί μακρόν ακάλυπτες. Οι δε προβλεπόμενες με τον Νόμο 2447/1996 Κοινωνικές υπηρεσίες των Πρωτοδικείων της χώρας παραμένουν μέχρι σήμερα σχέδια επί χάρτου.
Στα νοσοκομεία η μέση αναλογία κοινωνικών λειτουργών ανά κλίνες πλησιάζει το 1:100 ενώ υπάρχουν Νοσοκομεία του ΕΣΥ με ένα κοινωνικό λειτουργό για 300 ασθενείς ή κανένα κοινωνικό λειτουργό. Ακόμα χειρότερη, αποτυπώνεται η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας, περισσότερα από τα οποία δεν διαθέτουν ούτε έναν.
Σε πολλές δομές προστασίας των αιτούντων άσυλο, ένας Κοινωνικός Λειτουργός αντιστοιχεί σε 400 και παραπάνω φιλοξενούμενους
Στον ιδιωτικό τομέα είναι αρκετά συχνή η καταστρατήγηση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων των Κοινωνικών Λειτουργών».
Ως προς το πρόγραμμα της πανελλαδικής κινητοποίησης, ο ΣΚΛΕ ανακοίνωσε ότι καλεί: «Στη συνάντηση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων στην Αθήνα στις 11:00 π.μ.
Στη συνάντηση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη στις 11:00 π.μ για το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη συνάντηση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου (Πάτρα) στις 11:00 π.μ για το Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Ελλάδος.
Στη συνάντηση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο στις 11:00 π.μ. και στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, στα Χανιά στις 10:30 π.μ για το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης.
Στη συνάντηση διαμαρτυρίας έξω από το Παλαιό Δημαρχείο στη Καλαμάτα στις 11:00 π.μ. για το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου.
Στη συνάντηση διαμαρτυρίας έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στις 11:00 π.μ στη Μυτιλήνη για το Περιφερειακό Τμήμα Βορείου Αιγαίου.
Στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας στις 11:00, διανομή ενημερωτικού υλικού.
Ζητάμε από την επίσημη Πολιτεία με επείγουσες διαδικασίες να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων Κοινωνικών Λειτουργών και τη μονιμοποίηση των Συμβασιούχων των Κέντρων Κοινότητας και των Δομών Καταπολέμησης της Φτώχειας, των συμβασιούχων στον ΕΟΔΥ και όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν κενά σε όλο το σύστημα κοινωνικής φροντίδας».