Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τρία σημαντικά θέματα της Υγείας αναφέρθηκε στον εβδομαδιαίο απολογισμό του για το κυβερνητικό έργο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στις πρωτοβουλίες τις κυβέρνησης για τον Προσωπικό Βοηθό, την Ημιαυτόνομη Διαβίωση και τις Μεταμοσχεύσεις αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στα social media, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ξεκίνησε το πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού» για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, σε πρώτη φάση στην Αττική και αργότερα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με 520 άτομα να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να γίνουν προσωπικοί βοηθοί.
Από αυτούς, οι 241 έχουν ολοκληρώσει την δωρεάν ειδική επιμόρφωση ώστε να μπορούν να σταθούν δίπλα σε πολίτες με βαριά αναπηρία, στους οποίους, όπως λέει ο Κ. Μητσοτάκης, «η Πολιτεία παρέχει έως 1.663 ευρώ/μήνα για την αμοιβή τους, επιπλέον των επιδομάτων και λοιπών παροχών που ήδη λαμβάνουν.
Ο προσωπικός βοηθός είναι ένα αίτημα δεκαετιών. Θα αλλάξει τη ζωή των συμπολιτών μας με αναπηρία αλλά και των οικογενειών τους. Ξεκινάει σε πιλοτική μορφή, με 1.000 άτομα στην Αθήνα σε πρώτη φάση, με δεύτερο βήμα την επέκτασή του με 1.000 άτομα σε άλλες Περιφέρειες και τρίτο βήμα, το 2024 την επέκτασή του σε όλη την επικράτεια».
Τι είπε για την Ημιαυτόνομη Διαβίωση εφήβων που ζουν σε ιδρύματα
Σχετικά με την υλοποίηση του θεσμού της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως σκοπός του προγράμματος είναι η ταχύτερη αποϊδρυματοποίηση εφήβων που φιλοξενούνται για χρόνια σε ιδρύματα και η ομαλή μετάβασή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας:
«Για να σας δώσω μία εικόνα: σήμερα περίπου 400 παιδιά άνω των 15 ετών ζουν σε ιδρύματα είτε επειδή τα ίδια -λόγω ηλικίας- δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε μια οικογένεια, είτε επειδή δεν επιλέγονται από υποψήφιους αναδόχους ή θετούς γονείς.
Μέχρι τώρα, τα παιδιά αυτά μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε ιδρύματα μόνο μέχρι να ενηλικιωθούν.
Πλέον, η ημιαυτόνομη διαβίωση τους δίνει την δυνατότητα να διαμένουν στα διαμερίσματα μέχρι τα 26. Πρόκειται για διαμερίσματα που φιλοξενούν έως 4 άτομα, πλήρως εξοπλισμένα, αλλά και στελεχωμένα με κατάλληλο προσωπικό – κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνικούς επιμελητές, φροντιστές πρόνοιας.
Με αυτόν τον τρόπο, οι έφηβοι δεν έχουν μόνο ασφαλή διαμονή αλλά έχουν φροντίδα και υποστήριξη για την αυτονόμησή τους.
Επίσης, στηρίζονται με ένα μηνιαίο οικονομικό βοήθημα 375 ευρώ, ενώ έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση, υγεία, ψυχοκοινωνική στήριξη και επαγγελματική καθοδήγηση».
Νομοσχέδιο για τις Μεταμοσχεύσεις
Αναφορικά με τον νέο νόμο για τις μεταμοσχεύσεις, ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε βελτίωση του πλαισίου για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας και μπορεί να σώσει ζωές.
Όπως λέει, συγκεκριμένα, για να καταρτιστεί το πρόσφατο νομοσχέδιο που αλλάζει το τοπίο στις μεταμοσχεύσεις, η Πολιτεία απευθύνθηκε σε μια επιτροπή διεθνώς καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», και υπό την επίβλεψη του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου και του καθηγητή Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College του Λονδίνου και Προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Οργάνων Βασίλη Παπαλόη, οι οποίοι εισηγήθηκαν τις αναγκαίες αλλαγές «για να αποκτήσουμε επιτέλους μια σύγχρονη εθνική πολιτική μεταμοσχεύσεων».
«Αν και η μεταμόσχευση θεωρείται η πιο σύγχρονη θεραπευτική πράξη του 21ου αιώνα παγκοσμίως -αφού είναι η μόνη επιλογή σε καρδιακή, ηπατική και πνευμονική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια- δυστυχώς η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην Ευρώπη στο ζήτημα της δωρεάς οργάνων, ιστών και κυττάρων, και μεταξύ των τελευταίων δέκα χωρών του δυτικού κόσμου. Είναι άλλη μια από τις όψεις της χώρας μας που δεν μας ικανοποιεί και θέλουμε να αλλάξουμε», καταλήγει ο Κ. Μητσοτάκης.
ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr