-
Αρχική > Ελλάδα > Αέρια και φούσκωμα: Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε

Αέρια και φούσκωμα: Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε

Υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια, επομένως μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε ακριβώς από πού προέρχονται.

Μερικοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα στην πέψη ορισμένων σακχάρων, όπως η λακτόζη και η φρουκτόζη, ή έχουν υποκείμενες πεπτικές ανισορροπίες από το SIBO (υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου).

Εάν ανήκετε σε μία από αυτές τις ομάδες, η ζάχαρη μπορεί να σας αφήσει με φούσκωμα και επώδυνα αέρια, ακόμη και ώρες μετά την κατανάλωσή της.

Το φούσκωμα και τα αέρια αναπτύσσονται στο παχύ έντερο (συγκεκριμένα στο κόλον), το οποίο φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φιλικών βακτηρίων που σας βοηθούν να διασπάσετε τα τρόφιμα που τρώτε και να διατηρήσετε ολόκληρο το σώμα σας υγιές.

Όταν ορισμένοι τύποι τροφών, όπως τα σάκχαρα, τα άμυλα και οι φυτικές ίνες, που δεν έχουν αφομοιωθεί πλήρως φτάνουν στο παχύ έντερο, τα βακτήρια διασπούν τα άπεπτα σωματίδια τροφής – μια διαδικασία που ονομάζεται ζύμωση – και δημιουργούν αέρια με τη μορφή διοξειδίου του άνθρακα, υδρογόνου και μεθανίου ως υποπροϊόν.

Το να έχετε λίγα αέρια είναι απολύτως φυσιολογικό. Εάν όμως έχετε υπερβολικό φούσκωμα και αέρια, ωστόσο, αυτό δεν είναι φυσιολογικό και είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας αντιδρά με κάτι που τρώτε.

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε την αιτία, αλλά μια δίαιτα αποβολής μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ορισμένες τροφές που προκαλούν φούσκωμα και αέρια.

Εάν υποψιάζεστε ότι η ζάχαρη μπορεί να είναι το πρόβλημα, μπορείτε να ξεκινήσετε αφαιρώντας τις πηγές της από τη διατροφή σας.

Σύμφωνα με το International Foundation for Gastrointestinal Disorders, τα περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν αέρια και η ζάχαρη είναι υδατάνθρακας.

Υπάρχουν ορισμένα συγκεκριμένα σάκχαρα, ωστόσο, που προκαλούν περισσότερα αέρια από άλλα. Αυτά είναι:

Φρουκτόζη – η κύρια ζάχαρη στα φρούτα. Προστίθεται επίσης σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα με τη μορφή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.

Λακτόζη – η κύρια ζάχαρη στο γάλα. Η λακτόζη σχηματίζει αέρια σε όσους δεν μπορούν να την αφομοιώσουν σωστά (μια κατάσταση που ονομάζεται δυσανεξία στη λακτόζη).

Ραφινόζη – ένα σάκχαρο που βρίσκεται στα φασόλια. Αν και πιθανότατα σκέφτεστε γλυκά πράγματα όταν ακούτε τη λέξη ζάχαρη, τα φασόλια και ορισμένα λαχανικά περιέχουν σάκχαρα.

Σορβιτόλη – (τεχνικά μια αλκοόλη ζάχαρης) που βρίσκεται σε ορισμένα φρούτα (μήλα, ροδάκινα, αχλάδια και δαμάσκηνα). Χρησιμοποιείται επίσης ως εναλλακτικό γλυκαντικό σε γλυκά με χαμηλούς υδατάνθρακες.

Αυτά τα σάκχαρα είναι πιθανό να προκαλέσουν αέρια ακόμη και σε κάποιον με υγιές πεπτικό σύστημα, αλλά εάν έχετε ορισμένες καταστάσεις που δυσκολεύουν την πέψη ορισμένων από αυτά, οι πιθανότητες να αναπτύξετε φούσκωμα και αέρια αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

Top
Enable Notifications OK No thanks