Γαστρονομικά στέκια της πόλης μάς παρουσιάζουν πιάτα με έντονο παραδοσιακό χρώμα.
Μικρό και γευστικά θαυματουργό
Από τα τοπικά που ξεχωρίσαμε: χούμους φασολιού -Καστοριάς βέβαια- με «χώμα» ελιάς και μοσχαρίσιο παστράμι, κροκέτες τραχανά με χειροποίητο ξινό τραχανά, τοπική φέτα και πικάντικο λουκάνικο τσορίθο, καθώς και παραδοσιακές χυλοπίτες με μοσχαράκι, λαχανικά και μαλακό άσπρο τυρί τσαλαφούτι. Για τους φανατικούς κρεατοφάγους, «δαγκωτό» ψαρονέφρι με τουλουμοτύρι σε αρωματισμένες μπρουσκέτες. Μικρό σχετικά μαγαζί με ζεστό και όμορφο περιβάλλον, που σε συνδυασμό με τη μουσική και τα πιάτα δεν περνάει απαρατήρητο. (Πασατέμπος: Τηλ. 2467400113)
Καλντερίμι των γεύσεων
Στην πιο γραφική γωνιά της παραδοσιακής συνοικίας του Ντολτσό, το «Καλντερίμι» δένει αρμονικά με το περιβάλλον, ταξιδεύοντάς τον επισκέπτη στην πλούσια γαστρονομική παράδοση της Καστοριάς. Πιάτα με αυθεντικές τοπικές γεύσεις, βασισμένα σε ντόπια προϊόντα, αλλά με έντονες νεωτεριστικές πινελιές. Επιλέξαμε από το πλούσιο μενού να δοκιμάσουμε τους φημισμένους κεφτέδες μακάλο, ένα από τα πλέον δημοφιλή πιάτα στην Καστοριά. Μακάλο ουσιαστικά είναι ο χυλός – σάλτσα, από λάδι, αλεύρι, τομάτα και σκόρδο, μέσα στον οποίον «πνίγονται» τα κεφτεδάκια που τηγανίστηκαν νωρίτερα.
Άλλα πιάτα που ξεχωρίσαμε, με σύγχρονο τρόπος προετοιμασίας και τελικό σερβίρισμα: ριζότο με αποξηραμένα μανιτάρια, φασόλια γίγαντες, τυρί μπάτζο ή σαλάτα με μανούρι και ντόπια μοσχαρίσια μπριζόλα ωρίμασης. Πιάτα και ορεκτικά, όλα με αρμονικές γεύσεις, που μπορούν να συνδυαστούν με τα υπέροχα ντόπια κρασιά της πλούσιας κάβας. (Kαλντερίμι: Τηλ. 2467401195)
Τυρί μπάτζο και άλλα ορεκτικά δίπλα στη λίμνη
Το πλέον δημοφιλές τυρί στην Καστοριά, όπως και στην υπόλοιπη δυτική Μακεδονία, είναι ο μπάτζος, που αποτελεί και προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η γεύση του είναι υπόξινη και ελαφρώς πικάντικη και αλμυρή. Στην Καστοριά το σερβίρουν «σαγανάκι» με ένα αυγό μάτι επάνω του προκειμένου να «γλυκάνουν» την αλμύρα του. Το δοκιμάσαμε στο γραφικό ταβερνάκι «Δώδεκα μήνες στην Κουζίνα», δίπλα ακριβώς από τα νερά της λίμνης.
Και επειδή η Καστοριά συνδέεται με τα «αρμιά» και τα τουρσιά, απολαύσαμε και μια μελιτζάνα τουρσί γεμιστή με λάχανο, καρότο, ντομάτα, μαϊντανό σκόρδο που «λιώνει» στο στόμα.
Στα ντόπια κρέατα που σερβίρονται στον όμορφο και προσεγμένο χώρο, ξεχωρίζουν μοσχαρίσια μπριζόλα και ψαρονέφρι, καθώς και γεμιστό μπιφτέκι. (Δώδεκα μήνες στην Κουζίνα: Τηλ. 2467026022)
Στου «Ψαρά» για γριβάδι στον ταβά
Το λιμνίσιο ψάρι δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τον γαστρονομικό χάρτη της Καστοριάς, με το γριβάδι να έχει την τιμητική του, κυρίως στον ταβά αλλά και ως σούπα. Την «γκαρούφα» όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Βρεθήκαμε στο παραλίμνιο χωριό Πολυκάρπη, κοντά στην Καστοριά, όπου ο ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας «Ψαράς» Τάσος Καραμήτρου ψάρεψε το γριβάδι από τη λίμνη και η σύζυγός του Δήμητρα μας το μαγείρεψε στον ταβά.
Στο ταψί και στον φούρνο δηλαδή, μαζί με ψιλοκομμένες πατάτες, τομάτες και πιπεριές, ενώ το σκόρδο, η τριμμένη φρυγανιά και το κόκκινο πιπέρι δίνουν ξεχωριστή γεύση στο αποτέλεσμα.
Ακόμη και εάν δεν σας αρέσουν τα ψάρια του γλυκού νερού, θα λατρέψετε το γριβάδι στον ταβά, λόγω γεύσης που δεν παραπέμπει καθόλου στην χαρακτηριστική μυρωδιά λιμνίσιου ψαριού. Εναλλακτικά στο τηγάνι. (Ψαροταβέρνα στου Ψαρά: Τηλ. 2467074122).