Ακόμη και σε καιρούς κρίσης οι τιμές των βασικών αγαθών τραβούν την ανηφόρα
Στις τελευταίες μέρες πριν το Πάσχα, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι καταστηματάρχες, προκειμένου ν’ αρχίσει να κινείται κάπως η εορταστική αγορά, η οποία τελευταία βρίσκεται σε μια συνεχόμενη… χειμερία νάρκη.
Η έλλειψη ρευστότητας στα νοικοκυριά, αλλά και η πολιτικο-οικονομική και ενεργειακή αβεβαιότητα στην χώρα, έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και δεν κινείται σχεδόν τίποτε! Το Δώρο Πάσχα, το οποίο μέχρι και σήμερα θα πρέπει να έχει καταβληθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δεν αναμένεται να αλλάξει άρδην την εικόνα της αγοράς, απλά θα δώσει μικρές «ανάσες», κυρίως στα καταστήματα που έχουν να κάνουν με το πασχαλινό τραπέζι και ότι απομείνει θα πάει για μικροδωράκια και τις καθιερωμένες λαμπάδες για τα βαφτιστήρια.
Στα ύψη οι τιμές
Βέβαια, ενώ οι πολίτες διανύουν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους, στην Ελλάδα της κρίσης παρατηρείται το εξής παράδοξο: οι τιμές ακόμη και των βασικών αγαθών αντί να προσαρμοστούν με τα δεδομένα της εποχής, τραβούν την ανηφόρα. Αυτό εξάλλου, μαρτυρούν και τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Έτσι, ακριβότερο κατά 5,23% αναμένεται να είναι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού. Για μία πενταμελή οικογένεια το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 104,22 ευρώ, όντας αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (99,04 ευρώ) κατά 5,23%, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία μεσοσταθμική ανοδική τάση η οποία προσεγγίζει το 8,04%.
Πώς θα τ’ αγοράσουν;
Στην προκειμένη περίπτωση, όσον αφορά το πασχαλινό τραπέζι, το οποίο φέτος θα είναι ακριβότερο, οι καταναλωτές δεν εξετάζουν σε ποιους παράγοντες οφείλονται οι αυξήσεις, αλλά πού θα βρουν τα χρήματα να προμηθευτούν τα βασικά είδη διατροφής.