Τι συνιστά ο ΕΟΔΥ σε όσους εκτίθενται σε χώρους (εντός και εκτός αστικών κέντρων), όπου μπορεί να υπάρχουν τσιμπούρια
Με πολλά βακτήρια, ιούς και παράσιτα μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους οι κρότωνες (τσιμπούρια) αν τους τσιμπήσουν, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης όταν έρχονται σε επαφή με χώρους όπου μπορεί να υπάρχουν.
Αυτό αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με αφορμή (και) τα κρούσματα κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Ως άτομα υψηλού κινδύνου για έκθεση στα τσιμπούρια θεωρούνται όσοι έχουν ασχολίες στην ύπαιθρο, σε αγροτικές ή ορεινές περιοχές, σε αστικά πάρκα και κήπους.
Οι ασχολίες αυτές μπορεί να γίνονται για:
- Επαγγελματικούς λόγους (π.χ. αγρότες, κτηνοτρόφοι, βοσκοί, ξυλοκόποι, κηπουροί) ή
- Ψυχαγωγικούς λόγους (π.χ. όσοι κάνουν κάμπινγκ, φυσιολάτρες, ορειβάτες, πεζοπόροι, κυνηγοί)
Ο ΕΟΔΥ τονίζει πως τα μέτρα προστασίας από τα τσιμπούρια είναι απαραίτητα, είτε κάποιος διαμένει είτε εργάζεται ή επισκέπτεται αγροτικές ή ορεινές περιοχές ή την ύπαιθρο.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μην τρώτε, ούτε να πίνετε μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Να τι άλλο συνιστά ο Οργανισμός:
Όταν πηγαίνετε στην ύπαιθρο
-Μην μένετε πολλή ώρα σε περιοχές που μπορεί να υπάρχουν τσιμπούρια (σε δάση, λιβάδια, ψηλά χόρτα, σωρούς φύλλων, γενικά όπου έχει πυκνή βλάστηση).
-Να περπατάτε πάντα στο κέντρο των μονοπατιών. Μην περπατάτε μέσα σε πυκνή βλάστηση.
-Να ντύνεστε προστατευτικά. Να φοράτε ρούχα κατά προτίμηση ανοιχτού χρώματος, με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες και μπότες/κλειστά παπούτσια.
Να βάζετε το παντελόνι μέσα από τις κάλτσες και τις μπότες. Να φοράτε γάντια ιδίως όταν αγγίζετε χόρτα/ φυτά με τα χέρια σας. Μην παραλείπετε να βάζετε τα μανίκια της μπλούζας μέσα στα γάντια.
-Να χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα αντικουνουπικά/εντομοαπωθητικά σπρέυ στο γυμνό δέρμα και πάνω από τα ρούχα σας, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.
-Μην ξαπλώνετε και μην κάθεστε απευθείας στο έδαφος. Απλώστε μία κουβέρτα ή σεντόνι (ανοικτού χρώματος) για να ξαπλώσετε.
Μετά την επιστροφή στο σπίτι
-Να βγάζετε τα ρούχα, τις κάλτσες και τα παπούτσια σας έξω από το σπίτι και να τα ελέγχετε για τσιμπούρια
-Να ελέγχετε για τσιμπούρια όλο το σώμα σας, τα ρούχα σας και τα ζώα σας
-Να κάνετε αμέσως ντους ή μπάνιο
-Να απλώνετε τα ρούχα σας στον ήλιο ή να τα πλένετε με ζεστό /καυτό νερό (πάνω από 55 βαθμούς Κελσίου) και απορρυπαντικό.
-Να σιδερώνετε τα ρούχα σε υψηλή θερμοκρασία
Ιδανικά να στεγνώνετε τα ρούχα σε στεγνωτήρα ρούχων, αν υπάρχει. Να τα βάζετε στην υψηλότερη θερμοκρασία για 10 λεπτά.
Τι να κάνετε αν σας δαγκώσει τσιμπούρι
Αν βρείτε τσιμπούρι στο σώμα σας, στα ρούχα ή στα ζώα σας, ΜΗΝ το πιάσετε με γυμνά χέρια. Ανά περίπτωση, να κάνετε τα εξής:
-Αν βρείτε τσιμπούρι στο σώμα σας, πρέπει να αφαιρεθεί το ταχύτερο δυνατόν, αλλά με σωστό τρόπο (με κατάλληλη λαβίδα) από ιατρό, στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο.
Ειδάλλως πρέπει να το αφαιρέσει κάποιος που γνωρίζει τον σωστό τρόπο αφαίρεσής του.
-ΜΗΝ ζουλήξετε, ΜΗΝ σπάσετε, ΜΗΝ συμπιέσετε και ΜΗΝ τρυπήσετε το σώμα του τσιμπουριού.
-Μην βάζετε τίποτε πάνω στο τσιμπούρι.
-Μετά την αφαίρεση του τσιμπουριού, να ελέγχετε την περιοχή του τσιμπήματος για τυχόν αλλαγές (για κοκκινίλα ή εξάνθημα/ σπυράκια). Να παρακολουθείτε επίσης την υγεία σας τουλάχιστον για έναν μήνα.
-Αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στην περιοχή του τσιμπήματος ή αισθανθείτε άρρωστος ή εμφανίσετε οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα τις επόμενες εβδομάδες, πηγαίνετε αμέσως να σας δει ιατρός. Μην ξεχάσετε να του πείτε ότι σας τσίμπησε τσιμπούρι.
-Εάν έχετε ζώα, ρωτήστε τον κτηνίατρο πώς να τα προστατεύετε από τα τσιμπούρια και φροντίστε για τον αποπαρασιτισμό τους σε τακτική βάση. Να ψάχνετε κάθε μέρα τα ζώα σας για τσιμπούρια (προσοχή: ΜΗΝ βγάζετε τα τσιμπούρια με γυμνά χέρια).
-Να φροντίζετε τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας ή του χώρου εργασίας σας (π.χ. της κτηνοτροφικής μονάδας, του στάβλου, του μαντριού), ώστε να έρχονται λιγότερα τσιμπούρια.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα καθαρίζετε τον χώρο από χόρτα, φύλλα, κλαδιά, παλιά έπιπλα/στρώματα και σκουπίδια.
Να κουρεύετε συχνά τα χόρτα, το γρασίδι και τους θάμνους. Να παίρνετε μέτρα προστασίας και από τα τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίους).
ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr