-
Αρχική > Δ. Μακεδονία > Η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου στο Δρυόβουνο Κοζάνης

Η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου στο Δρυόβουνο Κοζάνης

ιερέας Στέφανος Τσαντίρης εμπνεύστηκε το βίωμα της αναπαράστασης της αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου στο Δρυόβουνο Κοζάνης, κάτι που γίνεται κάθε χρόνο, τη Μεγάλη Παρασκευή από το 1977.

Ο ίδιος μίλησε στην ΕΡΤ3, και στην εκπομπή «Περίμετρο», τονίζοντας πως παρ’ όλο, που σήμερα, έβρεχε, πολύς κόσμος συμμετείχε με κατάνυξη στο συγκεκριμένο βίωμα

.

«Γίνεται κάθε Μεγάλη Παρασκευή εντός της εκκλησίας, εμείς το κάνουμε εκτός. Το ξεκινήσαμε το 1977. Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα έρχεται ο επίσκοπός μας, διαβάζουμε τις Ώρες, τα Ευαγγέλια, κάνουμε τον εσπερινό και μετά όλοι μαζί με τον κόσμο, τις αρχές του τόπου ανεβαίνουμε πάνω και γίνεται η αποκαθήλωση. Σήμερα παρ’ όλη τη βροχή υπήρχε απόλυτη κατάνυξη και αρκετός κόσμος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ιερέας και περιέγραψε το τελετουργικό.

 

Σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε και φέτος Μεγάλη Παρασκευή στην τοποθεσία «Γολγοθάς» του Δρυόβουνου Κοζάνης, η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου.

Πρόκειται για μία από τις πιο κατανυκτικές τελετές αποκαθήλωσης της χώρας, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες κάτοικοι, ιερείς, επισκέπτες και κυρίως νέοι, που ακολουθούν με ευλάβεια την πομπή από την εκκλησία προς το ύψωμα του Γολγοθά.

Απόλυτη κατάνυξη στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου στο Δρυόβουνου Κοζάνης (video)

ΕΡΤ

Η πομπή προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιου ξεκίνησε προς τον λόφο του Γολγοθά, λίγο μετά τις 10 το πρωί από την εκκλησία του Αγίου Μηνά Δρυόβουνου, αμέσως μετά την ανάγνωση των Μεγάλων Ωρών. Στην αρχή της πομπής, βρέθηκαν οι μυροφόρες, ακολουθούμενες από την μπάντα του Δήμου Βοίου και αμέσως μετά από τους εκατοντάδες πιστούς.

Απόλυτη κατάνυξη στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου στο Δρυόβουνου Κοζάνης (video)

Τα εμβατήρια ηχούσαν πένθιμα και η πομπή κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Ναό Αγ. Λογγίνου. Ο Άγιος Λογγίνος ο Εκατόνταρχος, ήταν ο επικεφαλής Ρωμαίος που μαζί με τους στρατιώτες του είχαν αναλάβει την επιτήρηση της σταύρωσης του Χριστού και αργότερα την φύλαξη του τάφου. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση παρευρέθηκε τόσο στη Σταύρωση όσο και στην Ανάσταση, ήταν μάρτυρας των όσων συνέβησαν και μαρτύρησε επειδή αρνήθηκε να τα διαψεύσει. Ήταν ο πρώτος Ρωμαίος στρατιώτης που πίστεψε στον Χριστό μετά τον θάνατό του και ο πρώτος στρατιωτικός Άγιος.

ΕΡΤ

Στον περίβολο του Ιερού Ναού βρίσκονται τοποθετημένοι οι τρεις σταυροί με τα σώματα του Ιησού και των δύο ληστών που σταυρώθηκαν μαζί του.

Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, κάτω από έντονη βροχόπτωση, αφού κατέβασε από τον Σταυρό το σκήνωμα του Ιησού, το παρέδωσε στις μυροφόρες, οι οποίες το έραιναν με λουλούδια.

ΕΡΤ

Μετά την αποκαθήλωση, το Σώμα του Χριστού μεταφέρθηκε εν πομπή στην εκκλησία του Αγίου Μηνά για να το προσκυνήσουν όλοι οι πιστοί. Στην τελετή που καθιερώθηκε το 1977 από τον ιερέα του χωριού Στέφανο Τσαντίρη συρρέουν χιλιάδες πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα.

ΕΡΤ

Απόλυτη κατάνυξη στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου στο Δρυόβουνου Κοζάνης (video)

ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Μάκης Νασιάδης

 

 

Πηγή: https://www.ertnews.gr

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks