Το Πάσχα είναι μια από τις πιο κατεξοχήν οικογενειακές γιορτές όπου τον πρώτο λόγο έχει το φαγητό. Πάσχα σημαίνει τσούγκρισμα των κόκκινων παχαλινών αυγών, αφράτα τσουρέκια, μαγειρίτσα και φυσικά το περίφημο πασχαλινό αρνί που απολαμβάνουμε τη Λαμπρή. Το έθιμο προστάζει αρνί ψημένο στη σούβλα, ωστόσο η πραγματικότητα μας έχει διδάξει ότι ο οβελίας απαιτεί πολλές φορές ακόμα και μέρες προετοιμασίας για να απολαύσουμε το τέλειο πασχαλινό αρνάκι. Για εσάς λοιπόν που θέλετε να αποφύγετε το σούβλισμα λόγω χρόνου ή και φόβου, σας προτείνουμε να απολαύσετε το πασχαλινό αρνί σας ψημένο στον φούρνο. Εμείς σας δίνουμε μερικά πολύτιμα μυστικά για ζουμερό αρνάκι με τραγανή πετσούλα που θα ψήσετε στον φούρνο του σπιτιού σας με την ησυχία σας. Διαβάστε προσεκτικά τις συμβουλές μας και δοκιμάστε τη συνταγή για μπούτι αρνίσιο στον φούρνο με σάλτσα κερασιού, τη συνταγή για ζουμερό αρνάκι φούρνου στη λαδόκολλα και τη συνταγή για αρνί πατούδο από τη Νάξο.
Η επιλογή του αρνιού
- Αρχικά, αναζητήστε αρνί ντόπιο, ελληνικής εκτροφής. Ελέγξτε τη γαλάζια σφραγίδα πάνω του, η οποία επιβεβαιώνει ότι το αρνάκι σας είναι ελληνικό.
- Προτιμήστε σχετικά μικρό αρνί, περίπου 6-8 κιλά, και κατά προτίμηση θηλυκό.
- Κοιτάξτε το χρώμα του ζώου: πρέπει να είναι ζωηρό, με καθαρό ροζ-καφέ χρώμα, χωρίς αιματώματα. Επίσης αναζητήστε αρνάκι με λευκό και σχετικά ξερό λίπος. Σε καμία περίπτωση μην επιλέξετε αρνί με κίτρινο λίπος και κολλώδη αφή ή “ρυτιδιασμένο” λόγω της υπερέκθεσης στον ήλιο.
- Παρατηρήστε το χρώμα των οστών: η ροζ απόχρωση σημαίνει ότι το αρνάκι είναι μικρό σε ηλικία. Αντίθετα, όσο πιο λευκά είναι τα οστά, τόσο πιο μεγάλο είναι το αρνί σε ηλικία.
- Επίσης δώστε σημασία στις αρθρώσεις του αρνιού. Ψάχνετε αρνιά με παχουλές και στρογγυλεμένες αρθρώσεις.
- Βέβαια, όπως ισχύει για την αγορά κάθε κρέατος, ο κρεοπώλης είναι ο άνθρωπός σας. Επισκεπτόμαστε λοιπόν ένα κρεοπωλείο που εμπιστευόμαστε και αναζητούμε το τέλειο αρνί με τη βοήθεια του κρεοπώλη μας.
“Πασχαλινό αρνί στο φούρνο”
Τα κατάλληλα κομμάτια του αρνιού για ψήσιμο στον φούρνο
- Το άκρο του λαιμού, ένα κομμάτι με τα περισσότερα οστά. Κόβεται σε λεπτές φέτες και ενδείκνυται για αργό μαγείρεμα. Έχει έντονη και διαφορετική γεύση σε σχέση με τα υπόλοιπα μέρη του σώματος του αρνιού.
- Ο ώμος ο οποίος διαχωρίζεται στην ωμοπλάτη και τη σπάλα. Το μειονέκτημα αυτού του κομματιού είναι τα πολλά κόκαλα που δυσκολεύουν το κόψιμο, γι’ αυτό και πολλοί προτιμούν τον ώμο για σούπες και βραστά.
- Το αρνίσιο μπούτι, γνωστό ως κότσι, το οποίο είναι εξαιρετικά εύγευστο και γι’αυτό είναι και τέλειο στον φούρνο. Το μυστικό είναι πολλές ώρες σιγανό ψήσιμο, μέχρι το κρέας να διαχωριστεί από το κόκαλο.
Το τέλειο αρνί στον φούρνο
- Πριν ετοιμάσετε τη συνταγή, αφήστε το αρνάκι εκτός ψυγείου για 15 λεπτά, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Δεν πλένουμε ποτέ το αρνί. Αντίθετα, το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας εάν είναι απαραίτητο.