-
Αρχική > kastoria365 > Δυτική Μακεδονία -Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr: Καταποντίζονται περιφερειάρχης, δήμαρχος Κοζάνης (πίνακες)

Δυτική Μακεδονία -Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr: Καταποντίζονται περιφερειάρχης, δήμαρχος Κοζάνης (πίνακες)

Σοβαρό κίνδυνο μη επανεκλογής τόσο για τον Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη όσο και για το δήμαρχο Κοζάνης, της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής, Λ. Μαλούτα αποτυπώνει το β΄ μέρος της δημοσκόπησης της aftodioikisi.gr  στη Δυτική Μακεδονία που διεξήχθη από τις 5 έως τις 13 Απριλίου σε δείγμα 2540 ατόμων (1922 online και 618 με την τηλεφωνική έρευνα).

Συγκεκριμένα:

-Περίπου 6 στους 10 πολίτες (58%) δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από το έργο του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη, με το ίδιο ακριβώς ποσοστό να θεωρεί ότι δεν πρέπει να επανεκλεγεί. Το εντυπωσιακό είναι ότι σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι μισοί ψηφοφόροι της ΝΔ (49%), με μόνον 1 στους 4 «γαλάζιους» ψηφοφόρους να επιθυμούν την επανεκλογή του!

-Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα για τον δήμαρχο Κοζάνης Λ. Μαλούτα καθώς σχεδόν 7 στους 10 πολίτες (69%) θεωρούν ότι δεν πρέπει να επανεκλεγεί. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις σε ενδεχόμενη αναμέτρηση στο β΄γύρο ανάμεσα στον νυν δήμαρχο και την παράταξη «Κοζάνη Τόπος να ζεις» του πρώην δημάρχου Λ. Ιωαννίδη, ο οποίος αυτή τη φορά δεν κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος (σ.σ. στη θέση του ο Χ. Κουζιάκης) αλλά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, καθώς οι πολίτες τάσσονται συντριπτικά υπέρ Ιωαννίδη -Κουζιάκη με 39 έναντι 16% του κ. Μαλούτα. Πάντως, ένα σημαντικό ποσοστό (41%), απογοητευμένο από τις θητείες Ιωαννίδη και Μαλούτα, φαίνεται να αναζητά μια τρίτη λύση. Η καθίζηση του νυν δημάρχου αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι μόλις το 42% των πολιτών της Κοζάνης που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ (σ.σ. κόμμα του οποίου αποτελεί κεντρικό στέλεχος, εκλεγμένο στο ΔΣ της ΚΕΔΕ) το 2019 δηλώνουν ότι θα τον ξαναψηφίσουν.

-Από τους υπόλοιπους δημάρχους της περιοχής, την καλύτερη εικόνα εμφανίζουν οι Χρ. Ζευκλής (Βοΐου) και Π. Πλακεντάς (Εορδαίας) με προοπτική επανεκλογής 52 και 49% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα λιγότερο ή περισσότερο χαμηλά βρίσκονται οι Γ. Κορεντσίδης (Καστοριά -31%), Α. Μπιτάκης (Αμύνταιου -15%) και Γ. Δασταμάνης (Γρεβενών -3%), με τους δύο τελευταίους να έχουν, προφανώς, αντιληφθεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί απέναντι στο πρόσωπό τους και να δηλώνουν ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Παρουσίαση ευρημάτων έρευνας του aftodioikisi.gr

στην Περιφέρεια και σε δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Απρίλιος 2023 (β΄ μέρος)

Μεθοδολογικές παρατηρήσεις

Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας από τις δημοτικές αρχές τους, καθώς και στην καταγραφή των προτεραιοτήτων τοπικής πολιτικής των πολιτών στο επίπεδο των δήμων. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε σε ποσοστό περίπου 80% διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έργου και προώθησης από την ερευνητική ομάδα σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, και σε ποσοστό περίπου 20% τηλεφωνικώς με ποσοστώσεις δήμων ώστε να συμπληρωθούν δείγματα τουλάχιστον 300 ατόμων για καθένα από τους δήμους που ερευνήθηκαν. Για τη διαδικτυακή συμπλήρωση του ερωτηματολογίου χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα οκτώ ημερών, από 5 έως 13 Απριλίου 2023. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 17-19 Απριλίου 2023.

Ικανοποίηση και προοπτική επανεκλογής Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Η έρευνα κατέγραψε τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στο ερώτημα της ικανοποίησης από το έργο του σημερινού Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδη. Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι φτάνει στο 13%, ενώ μερικώς ικανοποιημένοι δηλώνουν το 27% του δείγματος (βλ. Πίνακα 1). Τα ποσοστά ικανοποίησης είναι ελαφρώς υψηλότερα στις εκλογικές περιφέρειες Γρεβενών και Καστοριάς -σε σύγκριση με αυτά στις περιφέρειες Κοζάνης και Φλώρινας- ενώ δεν παρατηρούνται αξιόλογες διαφορές στα ποσοστά ικανοποίησης για τον Περιφερειάρχη ως προς κοινωνικά χαρακτηριστικά των ερωτηθέντων.

 Πίνακας 1. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο του σημερινού Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας;
ΣΥΝΟΛΟΚΟΖΑΝΗΣΓΡΕΒΕΝΩΝΚΑΣΤΟΡΙΑΣΦΛΩΡΙΝΑΣ
Πολύ1311241712
Λίγο2723342933
Καθόλου5865405051
ΔΞ/ΔΑ21244

Ο δείκτης ικανοποίησης μεταφράζεται και σε αντίστοιχη εκτίμηση για την αξία επανεκλογής του κ. Κασαπίδη. Όπως αποτυπώνεται και στον Πίνακα 2, το 16% των ερωτηθέντων δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι ο κ. Κασαπίδης θα πρέπει να επανεκλεγεί, ενώ το 58% αυτών δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί και το 24% επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν. Πιο θετικοί στην εκτίμησή τους για την επανεκλογή του κ. Κασαπίδη εντοπίστηκαν να είναι οι κάτοικοι Γρεβενών και Καστοριάς, σε σύγκριση με τους κατοίκους Κοζάνης και Φλώρινας. Συμπεραίνεται πάντως ότι στο σύνολο του δείγματος ο κ. Κασαπίδης δύναται να συγκεντρώσει αθροιστικά ένα ποσοστό της τάξης του 35%-40% δυνητικών ψηφοφόρων του (όσων είναι σίγουροι ότι πρέπει να επανεκλεγεί και όσων δεν δηλώνουν ευθέως ότι δεν πρέπει να εκλεγεί), ποσοστό περίπου 15% χαμηλότερο από αυτό που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2019 και το οποίο του εξασφάλισε την εκλογή από τον πρώτο γύρο στις εκλογές του 2019. Με δεδομένο ότι παραπάνω από τους μισούς δεν είναι δεδομένοι υποστηρικτές του, η πιθανότητα εκλογής του από τον πρώτο γύρο είναι εξαιρετικά χαμηλή. Χαρακτηριστικό της μέτριας επίδοσής του είναι το γεγονός ότι ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, η οποία τον είχε στηρίξει στις εκλογές του 2019, η βεβαιότητα για την ανάγκη επανεκλογής του διατυπώνεται μόνο από έναν στους τέσσερις (βλ. Πίνακα 3).

Πίνακας 2. Πιστεύετε ότι ο σημερινός Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές;
ΣΥΝΟΛΟΚΟΖΑΝΗΣΓΡΕΒΕΝΩΝΚΑΣΤΟΡΙΑΣΦΛΩΡΙΝΑΣ
Σίγουρα ναι1614252016
Δεν είμαι σίγουρος/η2421333024
Σίγουρα όχι5864394757
ΔΞ/ΔΑ21333
Πίνακας 3. Επανεκλογή Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και ψήφος στις βουλευτικές εκλογές του 2019
ΝΔΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ
Σίγουρα ναι2458
Δεν είμαι σίγουρος/η251118
Σίγουρα όχι498470
ΔΞ/ΔΑ204

Ικανοποίηση από τα πεπραγμένα των σημερινών δημοτικών διοικήσεων[1]

Ο βασικός δείκτης ικανοποίησης από την καθημερινότητα των πολιτών στους δήμους της Ανατολικής Αττικής Περιφέρεια αποτυπώνεται σχετικά χαμηλός. Σχεδόν δύο στους πέντε ερωτώμενους θεωρούν πως η γεωγραφική τους περιοχή έχει βιώσει μια γενικότερη επιδείνωση την τελευταία τετραετία, ενώ μόνο το 34% δηλώνουν πως η περιοχή στην οποία διαμένουν έχει βιώσει βελτίωση. Παρατηρείται μια διακύμανση στο ποσοστό εκείνων που εκφράζουν θετικές αξιολογήσεις για την καθημερινότητα από δήμο σε δήμο, με τα ποσοστά στους δήμους Καστοριάς, Εορδαίας και Βοϊου να ξεπερνούν το 45%. Αντιθέτως, στους δήμους Κοζάνης και Γρεβενών, τα ποσοστά εκείνων που εκφράζουν θετικές αξιολογήσεις για την καθημερινότητα δεν ξεπερνούν το 15%.

Καλύτερη34
Η ίδια26
Χειρότερη38
ΔΞ/ΔΑ2

Η σχετικά χαμηλή ικανοποίηση από την καθημερινότητα στην περιοχή κατοικίας μεταφράζεται σε αντίστοιχα σχετικά χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης από το έργο του εκάστοτε Δημάρχου. Το 46% του δείγματος δήλωσαν «καθόλου ικανοποιημένοι», ενώ μόνο το 28% δήλωσαν «πολύ ικανοποιημένοι» από το έργο της δημοτικής τους αρχής (βλ. Πίνακα 2). Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ποσοστό ικανοποίησης είναι χαμηλότερο από το ποσοστό του δείγματος που δήλωσαν ότι η εικόνα του Δήμου βελτιώθηκε μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το ποσοστό υψηλής ικανοποίησης ξεπερνά το 30% στους Δήμους Καστοριάς, Εορδαίας και Βοϊου, ενώ, από την άλλη πλευρά, το ποσοστό μηδενικής ικανοποίησης ξεπερνά το 50% στους Δήμους Κοζάνης και Γρεβενών (βλ. Πίνακα 2α).

Πίνακας 5. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο του σημερινού Δημάρχου σας;
Πολύ28
Λίγο22
Καθόλου46
ΔΞ/ΔΑ4

 

Πίνακας 2α. Ικανοποίηση από το έργου των Δημάρχων Δυτικής Μακεδονίας
ΠολύΛίγοΚαθόλουΔΞ/ΔΑ
Αμυνταίου1331506
Βοϊου4637152
Γρεβενών837532
Εορδαίας4438162
Καστοριάς3042271
Κοζάνης1128592

Η χαμηλή ικανοποίηση από το έργο του μέσου Δημάρχου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Αττικής μεταφράζεται σε περιορισμένη -κατά μέσο όρο- στήριξη της άποψης ότι ο σημερινός Δήμαρχος πρέπει να επανεκλεγεί. Στο σύνολο του δείγματος, την άποψη αυτή μοιράζεται το 28% των ερωτηθέντων, ενώ κατά της επανεκλογής του Δημάρχου τάσσονται το 46% των ερωτηθέντων. Στους Δήμους Βοϊου και Εορδαίας, το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της επανεκλογής των σημερινών δημάρχων καταγράφεται περίπου στο 50%, ενώ στο Δήμο Καστοριάς φτάνει περίπου στο 30%. Από την άλλη πλευρά, στους Δήμους Κοζάνης και Γρεβενών, τα ποσοστά εκείνων που τάσσονται κατά της προοπτικής επανεκλογής των σημερινών δημάρχων είναι συντριπτικά, κάτι που μαρτυρά ότι η επανεκλογή των σημερινών αξιωματούχων είναι σχετικά δυσχερής (βλ. Πίνακα 3α).

Πίνακας 6. Πιστεύετε ότι ο σημερινός Δήμαρχος θα πρέπει να επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές;
Σίγουρα ναι28
Δεν είμαι σίγουρος/η22
Σίγουρα όχι46
ΔΞ/ΔΑ4
Πίνακας 6α. Προοπτική επανεκλογής Δημάρχων Δυτικής Μακεδονίας
Σίγουρα ναιΔεν είμαι σίγουροςΣίγουρα όχιΔΞ/ΔΑ
Αμυνταίου15116113
Βοϊου5227183
Γρεβενών315757
Εορδαίας4929202
Καστοριάς3127402
Κοζάνης1018693

Η συσχέτιση της ικανοποίησης από τις συνθήκες ζωής στο δήμο κατοικίας με την απάντηση στο ερώτημα για την επανεκλογή του εκάστοτε Δημάρχου είναι υψηλή, καθώς τo 95% όσων δηλώνουν προτίμηση στην επανεκλογή είναι ικανοποιημένοι από τις συνθήκες, ενώ παραλλήλως άνω του 75% όσων δηλώνουν ότι ο νυν δήμαρχος δεν πρέπει να επανεκλεγεί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τις συνθήκες. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι συσχετίσεις αυτές είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες σε μεγάλους δήμους της χώρας, όπως για παράδειγμα η Αθήνα, γεγονός που μαρτυρά την υψηλότερη σύνδεση της ψήφου με τις επιδόσεις των δημάρχων στην επαρχία σε σύγκριση με τις μεγάλες πόλεις, όπου οι εκλογές εμπλέκονται και με πολιτικά διακυβεύματα.

Πρόθεση ψήφου στον Δήμο Κοζάνης

Η έρευνα κατέγραψε επίσης την πρόθεση ψήφου στον μεγαλύτερο Δήμο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στον Δήμο Κοζάνης, σε περίπτωση που η αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο διεξαχθεί μεταξύ του σημερινού Δημάρχου κ. Μαλούτα και του προηγούμενου Δημάρχου κ. Ιωαννίδη, στη θέση του οποίου κατεβαίνει πλέον ο Χάρης Κουζιάκης . Το προβάδισμα της παράταξης του ηττημένου στις εκλογές του 2019 κ. Ιωαννίδη είναι σαφές, παρότι καταγράφεται υψηλό ποσοστό δυνητικής ψήφου για κάποιον τρίτο υποψήφιο. Υπενθυμίζεται ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2019, όπου αναμετρήθηκαν οι κ.κ. Μαλούτας και Ιωαννίδης, οι ψηφοφόροι της ΝΔ κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ δύο υποψηφίων που δεν είχαν τη στήριξη της ΝΔ. Το παραπάνω εύρημα της έρευνας, σε συνδυασμό με προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τη χαμηλή ικανοποίηση από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου, συνάγεται ότι τα περιθώρια επανεκλογής του κ. Μαλούτα είναι εξαιρετικά χαμηλά. Όπως φαίνεται και στον Πίνακα 4, μόνο ένα μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να διατηρούν την προτίμησή τους προς τον κ. Μαλούτα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους ψηφοφόρους των δύο μεγαλύτερων κομμάτων είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Πίνακας 4. Σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών βρεθούν αντιμέτωποι στον Δήμο Κοζάνης οι κ.κ. Ιωαννίδης και Μαλούτας, ποιον από τους δύο θα ψηφίζατε;
ΣΥΝΟΛΟΝΔ 2019ΣΥΡΙΖΑ 2019ΠΑΣΟΚ 2019
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ39305820
ΜΑΛΟΥΤΑΣ ΛΑΖΑΡΟΣ1618842
Κανένας από τους δύο41503221
ΔΞ/ΔΑ42217

[1] Σημειώνεται ότι στις καταγραφές που αφορούν το σύνολο των δήμων της περιφέρειας, χρησιμοποιήθηκε μόνο το δείγμα της διαδικτυακής έρευνας ώστε να μην επηρεαστεί το δείγμα από την ισοστάθμιση των δειγμάτων ανά δήμο στα 300 άτομα που προέκυψε μετά την προσθήκη και του δείγματος της τηλεφωνικής έρευνας.

https://www.aftodioikisi.gr/ota/dytiki-makedonia-dimoskopisi-aftodioikisi-gr-katapontizontai-perifereiarchis-dimarchos-kozanis-pinakes/

 

Top
Enable Notifications OK No thanks