-
Αρχική > kastoria365 > Καρκίνος του προστάτη: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Καρκίνος του προστάτη: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Το δυτικό διατροφικό πρότυπο συνίστατο σε υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, επεξεργασμένου κρέατος, επεξεργασμένων δημητριακών, γλυκών, θερμιδογόνων ποτών, έτοιμου και σάλτσας, καθώς και χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Το «συνετό» διατροφικό πρότυπο χαρακτηριζόταν από υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά, λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και χυμών. Το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο περιείχε πολλά ψάρια, όσπρια, βραστές πατάτες, φρούτα, ελιές και φυτικά έλαια και χαμηλή πρόσληψη χυμών.

Δεν παρατηρήθηκε κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη για όσους ακολουθούσαν ένα συνετό ή μεσογειακό πρότυπο διατροφής, αλλά παρατηρήθηκε ένας ανησυχητικά επικίνδυνος συσχετισμός αναφορικά με το δυτικό διατροφικό πρότυπο. Αυτό το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε μόνο για επιθετικούς όγκους.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η αποφυγή ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών θα μπορούσε να είναι η καλύτερη διατροφική στρατηγική για την πρόληψη του επιθετικού καρκίνου του προστάτη», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Adela Castelló-Pastor,από το Carlos III Institute of Health and CIBERESP, στην Ισπανία.

Πηγή: ygeiamou

Top
Enable Notifications OK No thanks