ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΔΑΚΡΥΖΩ
ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΠΟΥΡΕΚΙΑ
Κάθε φορά που τρώω αυτό το παραδοσιακό Κυπριακό γλυκό βουρκώνω διότι θυμάμαι την μαμά που μας τα έφτιαχνε συχνά στο πατρικό μας σπίτι στην τουρκοκρατούμενη Αμμόχωστο. Δυστυχώς τόσο η μαμά όσο και η πόλη μας έχουν χαθεί από τη ζωή μου..
Χθες αποφάσισα να τα φτιάξω για πρώτη φορά με συνταγή της αδελφής μου που την κράτησε από την μαμά ….
Ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ένα μικρό ποτηράκι του κρασιού σπορέλαιο
1 κγ αλάτι
1 κγ ξύδι
Νερό όσο πάρει μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια ( εμένα μου πήρε περίπου 200ml )
Γέμιση
500 γρ γλυκιά μυζήθρα η ανθότυρο
2κσ ζάχαρη
1κγ κανέλα
2κσ ροδόνερο
Ανοίγετε με το μπλάστρι ή το ειδικό μηχάνημα λεπτό φύλλο και με ένα κουπ κατ κόβεται στρογγυλα κομμάτια, βάζετε 1κγ γέμιση και το φτιάχνεται σαν τυροπιτάκι όπως βλέπετε στην φωτογραφία πιέζοντας τις άκρες με πηρούνι για να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα
Τηγανίζονται σε αρκετό σπορέλαιο μέχρι να πάρουν χρώμα
Τα βάζετε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το λάδι
Τα ραντίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ χρυσοχέρες και χρυσοχέρηδες
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ σε όλες και όλους