-
Αρχική > Απόψεις > Αμφισβήτηση της ελληνικότητας της δρακολίμνης Γκινστόβα του Γράμμου Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Αμφισβήτηση της ελληνικότητας της δρακολίμνης Γκινστόβα του Γράμμου Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Σε κάθε ορειβατική σαιζόν η δρακολίμνη ‘Γκινστόβα’ του Γράμμου δέχεται τις επισκέψεις εκατοντάδων ορειβατών. Από κάθε περιοχή της χώρας αλλά και από το εξωτερικό. Θεωρείται ως ένα αξιοθέατο ιδιαιτέρας σημασίας καθώς είναι η σε υψηλότερο υψόμετρο ευρισκόμενη δρακολίμνη της Ελλάδας. Είναι όμως όντως δρακολίμνη της Ελλάδας? Έτσι πιστεύαμε όλοι μέχρι πρότινος μέχρι που ρίξαμε μια ματιά στους χάρτες της Google.

Οι οποίοι σε ανύποπτο χρόνο έχουν τροποποιηθεί και έχουν μεταφέρει την οριογραμμή Ελλάδος/Αλβανίας δυο τρία κλικ παραπέρα ενσωματώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την Γκινστόβα στην Αλβανική επικράτεια. Η Google βέβαια δεν είναι καμιά αναγνωρισμένη και σοβαρή χαρτογραφική εταιρία και ούτε είναι υποχρεωμένη να χαράσσει τους χάρτες της με τριγωνομετρική ακρίβεια.

Τα συνεργεία της ωστόσο ξέρουν να διαβάζουν τους υφιστάμενους τοπογραφικούς χάρτες και ξέρουν ότι το θέμα της χάραξης μιας συνοριακής γραμμής είναι έτσι κι αλλιώς ευαίσθητο και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Κατά συνέπεια η αλλαγή που σημειώθηκε στην μεθόριο του Γράμμου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί λαθεμένη, αφελής ή τυχαία.

Τόσο στην δορυφορική εικονοσκόπηση, όσο και στην πολιτική αποτύπωση, φαίνεται πολύ καθαρά ότι κάποιο άγνωστο χέρι έχει, για κάποιον λόγο, επέμβει και, λίγο βορειότερα της λίμνης, έχει ‘στραβώσει’ ΑΠΟΤΟΜΑ και προς τα ανατολικά την ομαλή γραμμή της συνοριογραμμής υπερπηδώντας την λίμνη κι ενσωματώνοντας την στο Αλβανικό μέρος.

Η ‘τσάκιση’ –κατά πως καθαρότατα φαίνεται στην φωτογραφία- είναι απότομη και γωνιώδης, οπότε με τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σαν μία γραφιστική αστοχία… Και η μη τυχαιότητατα του πράγματος φαίνεται και από μια πρόσθετη επέμβαση.

Αφού, λίγες εκατοντάδες μέτρα νοτιότερα η συνοριογραμμή ξαναδιπλώνει, κάνει μια μεγάλη πτυχή προς τα ανατολικά και περνάει εντός του αλβανικού εδάφους ΚΑΙ τις ελληνικότατες κορυφές του Τσούκαπετσιτ (2521) και του Περήφανου (2442). Το θέμα είναι σοβαρό. Καμία χώρα δεν αρέσκεται να βιώνει τέτοιες υποβολιμαίες χαρτογραφικές αστοχίες και ένα γκριζάρισμα περιοχών αδιαμφισβήτητης εθνικής κυριαρχίας οι οποίες αποκτήθηκαν με αίμα και είναι ξεκάθαρα κατοχυρωμένες από διεθνείς συνθήκες.

Τα σύνορα Ελλάδος- Αλβανίας καθορίστηκαν το 1914 με την διεθνή συνθήκη της Φλωρεντίας (B’ πρωτόκολλο) και έως τώρα, στο στεργιανό τους τουλάχιστον τμήμα των 282 Χμ., δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ. Με βάση την πρωτότυπη αποτύπωση η Γκινστόβα βρίσκεται ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΑΝΩ στην οριογραμμή.

Η δυτική της όχθη είναι αλβανική, η ανατολική ελληνική. Αλλά πλέον, με αυτά τα χαρτογραφικά τερτίπια της Google, ολόκληρη η υδάτινη επιφάνεια φαίνεται να κείται εντός της αλβανικής επικράτειας. Το θέμα είναι να υπάρξει κάποιας μορφής αντίδραση από πλευράς μας. Άμεση και σίγουρα όχι τοπική! Γιατί το ζήτημα είναι εθνικό.

Επισήμως θα πρέπει να ενσκύψει πρωταρχικά η Περιφέρεια, να ενημερώσει και να κάνει τα απαραίτητα διαβήματα και ακολούθως να ασχοληθεί το Υπουργείο εξωτερικών.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks