-
Αρχική > Τοπικά νέα > Μαυροχώρι Καστοριας :Μαγεύουν τον επισκέπτη τα αριστουργήματα  του μουσείου με τα κέρινα ομοιώματα  (φωτογραφίες )

Μαυροχώρι Καστοριας :Μαγεύουν τον επισκέπτη τα αριστουργήματα  του μουσείου με τα κέρινα ομοιώματα  (φωτογραφίες )

Δεν μπορείς να πιστέψεις πως αυτό το αριστούργημα, το μοναδικό στο είδος του ίσως και παγκοσμίως, δημιουργήθηκε από το όνειρο, το όραμα, κυρίως το μεράκι δύο ξεχωριστών, υπέροχων ανθρώπων! Δεν είναι γλύπτες, ούτε ζωγράφοι!!Για χρόνια έψαχναν πληροφορίες από βιβλία και το ίντερνετ. Δεν τους βοήθησε κανείς! Σιγά σιγά, με πειράματα.
Έτσι, μετά από χρόνια, ο Κύριος Δημήτρης Παναγιωτίδης δάσκαλος ειδικής αγωγής και η σύζυγός του κυρία Θεοφανώ Θεοχάρη, συνέλαβαν την ιδέα για τη δημιουργία του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας στο Μαυροχώρι Καστοριάς, αφού προηγήθηκαν όσα προείπα. Τελικά, το 2009 το όνειρο του ζεύγους πήρε σάρκα και οστά! Η παραστατική, σχεδόν θεατρική αφήγηση-ξενάγηση από τους ίδιους, που κάνουν να σταματά ο χρόνος, σε καθηλώνει, σε μαγεύει, σε συγκινεί, κρέμεσαι από το στόμα τους, ακούς τους παλμούς της καρδιάς τους, συνοδοιπορεύεσαι μαζί τους ακολουθώντας τους στο μακρινό παρελθόν! Χωρισμένοι σε δυο ομάδες, η μια με τον κ. Δημήτρη και η άλλη με την κ. Θεοφανώ, γίναμε μάρτυρες του εκπληκτικού τρόπου ζωής των προιστορικών ανθρώπων που ζούσαν στη λίμνη, ήμασταν “καλεσμένοι” στον παραδοσιακό γάμο με τα κέρινα ομοιώματα της νύφης, του γαμπρού, του παπά, “χορέψαμε” μαζί τους, “κεραστήσαμε” από τα καλούδια που έφτιαξε η κυρία Φανή με τα χεράκια της (όλα από κερί!!!)! Θαυμάσαμε τις λεπτομέρειες στις κέρινες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος, που παριστάνουν απλοϊκούς γραφικούς τύπους κάθε ηλικίας, του χωριού και της πόλης την ώρα της δουλειάς, του μόχθου, της διασκέδασης,της παρέας, όλοι με στολές εποχής!
Είδαμε στρατιωτικό εξοπλισμό, σπάνια συλλεκτικά είδη εποχής, και γενικά “βιώσαμε” τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, τα τοπικά ήθη και έθιμα, θυμηθήκαμε ή γνωρίσαμε πολλά επαγγέλματα που χάθηκαν στο διάβα του χρόνου και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Μόλις τελείωσε η εσωτερική ξενάγηση στους δυο ορόφους του νεοκλασικού κτιρίου, κατεβήκαμε στην “αυλή του χωριού”, με το περίπτερο, τα μαγαζιά της παλιάς εποχής, μαζί με τα κέρινα ομοιώματα των επαγγελματιών που τα επάνδρωναν και τα λειτουργούσαν.
Τι χαρά! Τι συγκίνηση! Τι θαυμασμός! Και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης υποκλίνεται στη θέαση των εκπληκτικών δημιουργμάτων και συλλογών, και μαγεύεται απο την εξιστόρηση του κυρίου Δημήτρη και της κυρίας Φανής!
Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα! Καλή συνέχεια στο σπουδαίο σας έργο!
Top
Enable Notifications OK No thanks