-
Αρχική > Τοπικά νέα > Οι εκλογές των αρχηγών και των πολλαπλών ανατροπών του Νικου Παναγιώτου 

Οι εκλογές των αρχηγών και των πολλαπλών ανατροπών του Νικου Παναγιώτου 

Εκλογές 2023: Τα πρώτα πολιτικά μηνύματα από το Exit Poll και τα πρώτα αποτελέσματα για τα πολιτικά κόμματα, τη στάση των πολιτών και την προεκλογική περίοδο.

Με τη δημοσιοποίηση των exit polls κάποιες σκέψεις / συμπεράσματα από τα πρώτα αποτελέσματα:

  • Ήταν προεκλογική περίοδο της κανονικότητας χωρίς την τοξικότητα που κάποια στιγμή φαινόταν ότι μπορούσε να κυριαρχήσει. Η πόλωση παρέμεινε μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο Twitter.
  • Επιβεβαιώθηκαν οι δημοσκοπήσεις και οι σχετικές προβλέψεις. Ωστόσο είναι αναγκαία μια ρυθμιστική παρέμβαση που θα θέσει πιο αυστηρούς κανόνες στις εταιρείες των ερευνών αγοράς ενώ θα αποτρέψει όσες από αυτές δεν πληρούν τα απαραίτητα επαγγελματικά στάνταρ.
  • Πολυδιάσπαση ψήφου σηματοδοτεί την είσοδο σε μια περίοδο με σημαντικά διακυβεύματα. Αναζήτηση εκπροσώπησης από μικρότερα κόμματα καθώς τα «μεγάλα» εμφανίζονται ως συστημικά. Η πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερων εκλογών ενισχύουν την αποσυσπείρωση και ειδικά στην Αριστερά.
  • Εκλογές που κυριάρχησε στις επιλογές το κεντρικό διακύβευμα που προβλήθηκε από τη ΝΔ, σταθερότητα, αλλά με μεγάλη διασπορά ψήφων ειδικά στην αριστερά όπου παρατηρήθηκε αποσυσπείρωση καθώς για ένα ποσοστό ψηφοφόρων ο ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει «συστημική» επιλογή.
  • Οι εκλογές που επισφραγίζουν την αφετηρία αλλαγών και στο επίπεδο εκπροσώπησης και ειδικά στο πολιτικό προσωπικό.
  • Ήταν οι εκλογές του Tik Tok και του YouTube, των νέων πολιτικών μέσων επικοινωνίας και για να απευθυνθούν στους νέους. Οι εκλογές της εικόνας των οπτικοποιημένων πολιτικών μηνυμάτων  που εκφράζουν την αγωνία να προσεγγίσουμε ακροατήρια που αποστασιοποιούνται από την πολιτική ή δεν μπορούν να προσεγγιστούν με τον παραδοσιακό τρόπο. Εξάλλου τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης  διακινούν και παράγουν πληροφορία  με ολοκληρωτική αποκλειστικότητα και επιδραστικότητα.
  • Ήταν οι πρώτες εκλογές σε μια κανονικότητα με την απουσία υπαρξιακών διακυβευμάτων επιβίωσης για τη χώρα που κυριάρχησαν την προηγούμενη δεκαετία (2010-2020)
  • Ήταν οι εκλογές των πολιτικών αρχηγών, της σχεδόν απόλυτης προσωποποίησης αλλά και των single issues τα οποία ενδιαφέρουν περισσότερο τα νέα ακροατήρια που πολλές φορές έχουν και ταυτοτικά χαρακτηριστικά, κλιματική αλλαγή, διαφορετικότητα κλπ.
  • Ήταν οι εκλογές της χαμηλής πολιτικής κινητοποίησης και της συλλογικής «σιωπής» όπως προκύπτει από τα ευρήματα των ερευνών της κοινής γνώμης, όπου στη γκρίζα ζώνη καταγραφόταν ποσοστά ακόμη και μια εβδομάδα πριν τις εκλογές μεταξύ 15 – 19%. Εκλογές όμως που εμπεριέχουν ηχηρά πολιτικά μηνύματα

 

https://www.athensvoice.gr/

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks