-
Αρχική > Ελλάδα > Καρκίνος του παχέος εντέρου: 4 πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν ειδικά οι νέοι

Καρκίνος του παχέος εντέρου: 4 πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν ειδικά οι νέοι

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, αιμορραγία από το ορθό, διάρροια και σιδηροπενική αναιμία.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να περάσουν απαρατήρητα στα αρχικά στάδια της νόσου.

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εντόπισε τέσσερα καίρια συμπτώματα, που θα μπορούσαν να είναι σημάδια πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute, διαπίστωσε ότι υπάρχουν τέσσερα συμπτώματα που μπορεί να είναι πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια για καρκίνο του παχέος εντέρου:

  • Κοιλιακό άλγος
  • Αιμορραγία από το ορθό
  • Συνεχής διάρροια
  • Σιδηροπενική αναιμία

Σύμφωνα με την μελέτη, αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

“Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά και επίκαιρα λόγω της αυξανόμενης συχνότητας καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες”, είπε η δρ. Cassandra Fritz, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο Τμήμα Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. “Η επίγνωση αυτών των συμπτωμάτων θα μπορούσε να βελτιώσει την έγκαιρη ανίχνευση του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου”, πρόσθεσε.

Όσα περισσότερα συμπτώματα έχετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος

Ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου που διαγνώστηκαν σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών σχεδόν διπλασιάστηκε από 11% σε 20% στις ΗΠΑ μεταξύ 1995 και 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Η δρ. Fritz και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα ασφάλισης υγείας από περισσότερους από 5.000 ασθενείς με πρώιμη έναρξη καρκίνου του παχέος εντέρου (δλδ. διαγνώστηκαν σε ηλικία κάτω των 50 ετών). Στόχος των ερευνητών ήταν να βρουν συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι πρώιμα σημάδια καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά σε νεαρούς ενήλικες.

Η μελέτη έδειξε ότι στους τρεις μήνες έως δύο χρόνια πριν από τη διάγνωση, οι ασθενείς που είχαν συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, αιμορραγία από το ορθό, συνεχιζόμενη διάρροια και σιδηροπενική αναιμία είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πρώιμη εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με την δρ. Fritz, σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον ένα από αυτά τα συμπτώματα τους τρεις μήνες πριν από τη διάγνωση.

“Ελπίζουμε ασθενείς και γιατροί να έχουν επίγνωση των 4 συμπτωμάτων που βρήκαμε ότι σχετίζονται με την πρώιμη έναρξη του καρκίνου παχέος εντέρου. Μερικοί ασθενείς στην μελέτη μας είχαν συμπτώματα για περίπου 2 χρόνια πριν λάβουν διάγνωση. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι κρίσιμη!”, είπε η δρ. Fritz

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσα περισσότερα συμπτώματα είχε ένα άτομο, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος να διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου:

  1. Η ύπαρξη ενός συμπτώματος σχεδόν διπλασίασε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε έναν ασθενή
  2. Η ύπαρξη δύο συμπτωμάτων αύξησε τον κίνδυνο περισσότερο από 3,5 φορές και
  3. Η ύπαρξη τριών ή περισσότερων αύξησε τον κίνδυνο κατά περισσότερο από 6,5 φορές

Εάν έχετε συμπτώματα, ο προληπτικός έλεγχος έχει σημασία ανεξάρτητα από την ηλικία σας

Ο ανώτερος ερευνητής δρ. Yin Cao, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής και ερευνητής του Κέντρου Καρκίνου Siteman στο Barnes-Jewish Hospital και στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, είπε ότι εάν έχετε συμπτώματα όπως αιμορραγία από το ορθό και σιδηροπενική αναιμία, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για σχετικές εξετάσεις.

Ακόμα κι αν νομίζετε ότι είστε πολύ νέος για προληπτικούς ελέγχους, ο δρ. Cao είπε να θυμάστε ότι “ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους”.

Θέλουμε οι νεότεροι ενήλικες να γνωρίζουν και να δραστηριοποιούνται με αυτά τα δυνητικά πολύ ενδεικτικά συμπτώματα. Ιδιαίτερα επειδή τα άτομα κάτω των 50 ετών θεωρούνται χαμηλού κινδύνου και δεν λαμβάνουν τακτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου”, είπε ο δρ. Cao.

Τα συμπτώματα δεν σημαίνουν απαραίτητα καρκίνο

Ο δρ. Anton Bilchik, χειρουργός ογκολόγος και πρόεδρος του τμήματος γενικής χειρουργικής στο Providence Saint John’s Health Center και επικεφαλής της ιατρικής και διευθυντής του Γαστρεντερικού και Ηπατοχολικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο Καρκίνου του Saint John, είπε ότι τα περισσότερα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να είναι επίσης σημάδια πολλών κοινών καταστάσεων.

Για παράδειγμα, η τροφική δηλητηρίαση και η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος και διάρροια, ενώ φλεγμονώδεις καταστάσεις του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, μπορούν να προκαλέσουν αιματηρά κόπρανα και αναιμία.

“Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο σύμπτωμα που να σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, επειδή υπάρχουν τόσες πολλές άλλες καταστάσεις που μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα”, είπε ο δρ. Bilchik.

Ωστόσο, ο δρ. Bilchik επισήμανε ότι όλοι οι ασθενείς -ανεξάρτητα από την ηλικία τους- θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους, εάν παρουσιάζουν συμπτώματα, ώστε να να μάθουν τι τα προκαλεί.

“Εάν έχετε περισσότερα από ένα από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να αναλογιστείτε την αυξημένη πιθανότητα να μην είναι απλά μια γαστρεντερίτιδα, κολίτιδα ή αιμορροΐδες”, προειδοποίησε ο δρ. Bilchik.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πρέπει να κάνετε εξέταση εάν δεν έχετε συμπτώματα;

Ακόμα και εάν δεν έχετε συμπτώματα, ο δρ. Bilchik εξακολουθεί να συνιστά την λήψη προληπτικών μέτρων, όπως η εξέταση για καρκίνο του παχέος εντέρου. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο καρκίνος, τόσο νωρίτερα μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία και να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα.

Οι νεότεροι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν είναι πλέον ασθένεια των ηλικιωμένων και ότι αυξάνεται εκθετικά μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην υποβληθείτε σε προληπτικό έλεγχο γιατί τώρα έχουμε εξετάσεις με βάση τα κόπρανα που μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα”, είπε ο δρ. Bilchik.

Η δρ. Tracey Childs, χειρουργός και αντιπρόεδρος χειρουργικής στο Providence Saint John’s Health Center είπε, ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για ορισμένα άτομα που μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου:

  • Άτομα με γενετικές μεταλλάξεις για ασθένειες όπως το σύνδρομο Lynch
  • Άτομα με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου
  • Άτομα με ιστορικό ακτινοθεραπείας κοιλίας ή πυέλου
  • Άτομα με ιστορικό κυστικής ίνωσης ή διαβήτη
  • Άτομα που καπνίζουν τσιγάρα ή/και καταναλώνουν αλκοόλ
  • Άτομα που τρώνε πολύ κόκκινο ή/και επεξεργασμένο κρέας
  • Άτομα που είναι παχύσαρκα

 

Iatropedia.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks