-
Αρχική > Απόψεις > Δήμος Καστοριάς : Ξεκίνησαν οι εργασίες  για την ανακαίνιση του σπιτιού του  Ποιητή Αθανάσιου Χριστόπουλου ( Ρεπορτάζ φωτογραφίες Δώρα Κωτσοπούλου ) 

Δήμος Καστοριάς : Ξεκίνησαν οι εργασίες  για την ανακαίνιση του σπιτιού του  Ποιητή Αθανάσιου Χριστόπουλου ( Ρεπορτάζ φωτογραφίες Δώρα Κωτσοπούλου ) 

Τα πολιτιστικά μνημεία στο επίκεντρο  του δήμου Καστοριάς

ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

            Στην αναστήλωση του σπιτιού του λησμονημένου, όπως τον αποκαλούν, Καστοριανού ποιητή, Αθανάσιου Χριστόπουλου, προχωρά , ο δήμος Καστοριάς. Οι  εργασίες  έχουν ήδη ξεκινήσει από τον ανάδοχο, ο οποίος εγκαταστάθηκε το προηγούμενο διάστημα στον χώρο.

Το σπίτι όπου έζησε ο Αθανάσιος Χριστόπουλος (1772-1847),ο οποίος υπήρξε σημαντικός Έλληνας λόγιος και ποιητής, πρόδρομος της ελληνικής ποίησης στη δημοτική γλώσσα, έχει κριθεί διατηρητέο εδώ και χρόνια. Ενώ ακούμε ότι θα ανακατασκευαστεί,  καθώς συχνά εκπονούνται κάποιες μελέτες, όμως δεν είχε γίνει καμία κίνηση αναστήλωσης του κτιρίου, ώστε να δοθεί η αξία που αρμόζει σε μια σπουδαία πνευματική μορφή του νεότερου Ελληνισμού, που έζησε τον 18ο αιώνα και τιμά ιδιαιτέρα την πόλη μας, καθώς η Καστοριά ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή. Μάλιστα, πριν από αρκετά χρόνια κάτοικοι της περιοχής προς ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιαφορία των τοπικών φορέων, είχαν αναρτήσει  ένα πανό έξω από το κτίριο με το σύνθημα: «Εδώ έμενε ο ποιητής. Το θυμάται κανείς;». 

Πολιτιστικός πυρήνα για τον τόπο μας, από τον οποίο θα αναδεικνύεται και η ιστορική διαδρομή του ποιητή 

Την πρόταση αναπαλαίωσης για τη διάσωση του αρχοντικού Χριστόπουλου κατέθεσε  ο δήμος Καστοριάς. Πρόταση  που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος στο ΠΕΠ Δυτικής και περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση του αρχοντικού Χριστόπουλου, είναι ένα εμβληματικό έργο που μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, μπαίνει, πλέον, σε τροχιά υλοποίησης, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ.

    «Στόχος του δήμου είναι να αναδειχθεί το σπίτι του Καστοριανού ποιητή Αθανασίου Χριστόπουλου,  το οποίο κουβαλάει  στην πλάτη του «βαριά» ιστορία, σε ένα πολιτιστικό πυρήνα για τον τόπο μας, από τον οποίο θα αναδεικνύεται και η ιστορική διαδρομή του ποιητή»

 

                                                            Το κτίριο θα γίνει επισκέψιμο  για  να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της νέας χρήσης

Αντικείμενο του έργου είναι η συνολική αποκατάσταση του κτιρίου αρχιτεκτονικά και στατικά, καθώς και ο περιβάλλον χώρος του, ώστε να στεγάσει πολιτιστικές δραστηριότητες. Συνοπτικά, οι εργασίες που προβλέπονται είναι η αποκατάσταση όλων των δομικών στοιχείων του κτιρίου, αντικατάσταση της στέγης, των κουφωμάτων και όλες οι απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ώστε το κτίριο να γίνει επισκέψιμο και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της νέας χρήσης.

Με το παρόν έργο επιδιώκεται η διατήρηση και ανάδειξη των βασικών χαρακτηριστικών του αρχοντικού Χριστόπουλου ενός τριώροφου διατηρητέου, προστατευόμενου ιστορικού κτίσματος, πρώην κατοικία του Καστοριανού λυρικού ποιητή Αθανάσιου Χριστόπουλου. Οι επεμβάσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν  στο ιστορικό κτίριο και στο άμεσο περιβάλλον του, είναι με τρόπο που να διατηρείται και να προβάλλεται η ιστορική και αισθητική αξία του. Μάλιστα, κάθε παρέμβαση σέβεται και αναδεικνύει τα τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του κτιρίου λαμβάνοντας υπόψη τη δομοστατική του οργάνωση.

Σε χώρο πολιτισμού θα μετατραπεί σε μερικούς μήνες το Αρχοντικό όπου γεννήθηκε ο Καστοριανός λόγιος και ποιητής Αθανάσιος Χριστόπουλος, με τις εργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει από τον ανάδοχο, ο οποίος εγκαταστάθηκε το προηγούμενο διάστημα στον χώρο.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο του Δήμου Καστοριάς, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ. Το έργο αποσκοπεί στη διατήρηση ενός σημαντικότατου μνημείου της Καστοριάς, που πλέον θα διασωθεί και θα αναδείξει την ιστορία του μεγάλου ποιητή Αθανάσιου Χριστόπουλου.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks