-
Αρχική > Ελλάδα > Πού οφείλονται οι συχνές εμφανίσεις φιδιών στη Θεσσαλονίκη – «Έχουμε κάθε μέρα και από ένα περιστατικό»

Πού οφείλονται οι συχνές εμφανίσεις φιδιών στη Θεσσαλονίκη – «Έχουμε κάθε μέρα και από ένα περιστατικό»

Στην απότομη άνοδο της θερμοκρασίας μετά από μια κρύα άνοιξη φαίνεται να οφείλονται οι συχνές εμφανίσεις φιδιών στη Θεσσαλονίκη, με αποκορύφωμα το περιστατικό οχιάς σε σχολείο που δάγκωσε 39χρονη εθελόντρια που προσπαθούσε να την απομακρύνει και έως και αυτή την ώρα βρίσκεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι τις τελευταίες τρεις μέρες, η εθελοντική ομάδα Animal Rescue and Defence Squad χρειάστηκε να μεταβεί σε τρία διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης για να απομακρύνει ερπετά που είχαν κρυφτεί σε αυτοκίνητα, με έναν εκ των ιδρυτών της ομάδας να τονίζει στο Thesstoday.gr ότι «έχουμε ένα περιστατικό την ημέρα».

«Βγήκαν όλα μαζί συγχρονισμένα»

Ο Βιολόγος – Ερπετολόγος και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Ηλίας Στραχίνης εξηγεί στο Τhesstoday.gr ότι τα συχνά περιστατικά δεν οφείλονται σε αύξηση πληθυσμού -καθώς κάτι τέτοιο δεν υφίσταται σε αυτή την περίπτωση-, αλλά στις καιρικές συνθήκες. «Οι καταγραφές που έχουμε ετησίως για τη Θεσσαλονίκη είναι 40-80, μέχρι τώρα τα περιστατικά είναι σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Άλλες φορές ξεκινούν να εμφανίζονται πιο σταδιακά, όσο ζεσταίνει ο καιρός. Φέτος όμως, λόγω της κρύας άνοιξης άργησαν να βγουν και η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν όλα μαζί συγχρονισμένα», τονίζει ο ερπετολόγος.

Τα φίδια φτάνουν στην πόλη μέσω του ανθρώπου, σύμφωνα με τον κ. Στραχίνη. «Όταν πάμε στην εξοχή, τα φίδια μπαίνουν στα αυτοκίνητα και μεταφέρονται μαζί μας στην πόλη. Όσο πιο μεγάλη η πόλη, τόσο περισσότερες οι μετακινήσεις», αναφέρει, ενώ προσθέτει πως “τα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού είναι το ζενίθ της δραστηριότητας για τα φίδια, καθώς είναι αναπαραγωγική περίοδος και ψάχνουν για ζευγάρωμα και τροφή».

Παράλληλα, τονίζει πως δεν υπάρχει αρμόδια υπηρεσία για να χειρίζεται περιστατικά εμφάνισης ερπετών, με το βάρος να πέφτει σε εθελοντές που πολλές φορές δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις ή και εργαλεία. «Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος που βρίσκει ένα φίδι μακριά από το φυσικό περιβάλλον του, είναι να καλεί την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο ή κάποιο κέντρο περίθαλψης που μπορεί να έχουν επαφή με κάποιον ειδικό», αναφέρει.

«Η κλιματική αλλαγή σίγουρα θα επιδράσει στα ερπετά»

Τη δική της εκτίμηση κάνει στο ThessToday.gr η Μαρία Δημάκη, ερπετολόγος και υπεύθυνη στο Τμήμα Ζωολογίας στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, η οποία χαρακτήρισε το περιστατικό με την 39χρονη ως «εξαιρετικά σπάνιο» λόγω της τοποθεσίας, καθώς και για το γεγονός ότι ανάμεσα στα πέντε είδη φιδιών στην Ελλάδα, η οχιά είναι το λιγότερο επιθετικό, εξαιτίας του δηλητηρίου του.

«Ήταν άτυχη η γυναίκα και εξαιρετικά σπάνιο αυτό που συνέβη. Το αναφυλακτικό σοκ ήταν πιθανότατα από αλλεργική αντίδραση. Το δηλητήριο της οχιάς είναι ισχυρό, αλλά αυτό το συμβάν είναι πολύ σοβαρό. Φαίνεται ότι η 39χρονη δεν γνώριζε πώς να συμπεριφερθεί στο φίδι επειδή δεν είχε και τα κατάλληλα εργαλεία. Είναι πολύ βασικό γενικότερα να μην πλησιάζουμε τα άγρια ζώα. Άλλωστε οι οχιές είναι από τα πιο ήρεμα φίδια, ακριβώς επειδή έχουν ισχυρό δηλητήριο. Δηλαδή για να φτάσει σε σημείο να δαγκώσει, έπρεπε να ένιωσε απειλή», σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια η κλιματική αλλαγή ενδεχομένως να χαράξει νέα δεδομένα στον χάρτη της πανίδας. «Η κλιματική αλλαγή σίγουρα θα επιδράσει στα ερπετά. Δηλαδή εκτιμώ ότι θα πηγαίνουν σε δροσερά σημεία και όπου υπάρχει νερό. Πιθανόν θα μπορούσε ακόμη και στον αστικό ιστό, ωστόσο εκεί υπάρχουν επικίνδυνα σημεία για τα φίδια», δήλωσε και επεσήμανε ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται η θανάτωση φιδιών, τα περισσότερα εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως προστατευόμενα είδη και μετά την αιχμαλωσία τους, κανονικά πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να τα επιστρέφουν στη φύση.

«Στην Ελλάδα έχουμε πέντε είδη και συνήθως δεν τα συναντάμε μαζί. Η κοινή οχιά είναι το πιο γνωστό είδος το οποίο εμφανίζεται κυρίως στην Ηπειρωτική Ελλάδα και σε νησιά. Τα χαρακτηριστικά είναι ότι είναι φίδι κοντόχοντρο, δεν ξεπερνά τα 80 – 90 εκατοστά, τα χρώματα είναι μαύρο – γκρι ή μπεζ – καφέ και σχεδόν πάντα το σχέδιό της στη ράχη είναι ένα ζιγκ ζαγκ», δηλώνει.

Με… φίδια θα επιστρέψουν οι εκδρομείς από την εξοχή το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Μιλώντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο συνιδρυτής και εθελοντής της ομάδας Animal Rescue and Defence Squad Στέλιος Γερονυμάκης αναφέρει στο Τhesstoday.gr πως «κάθε μέρα έχουμε και από ένα περιστατικό», εκτιμώντας πως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με την επιστροφή των εκδρομέων, θα αυξηθούν τα περιστατικά. «Τότε θα υπάρχει σίγουρα πρόβλημα γιατί βγαίνει ο κόσμος στην εξοχή, τα ερπετά κρύβονται στα αυτοκίνητα και μεταφέρονται στην πόλη», σημειώνει.

https://thesstoday.gr/%

 

Top
Enable Notifications OK No thanks