-
Αρχική > Τοπικά νέα > Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπειά πραγματοποιήθηκαν πριν 14 χρόνια {29 και 30 Μαΐου 2009}.τα  Θυρανοίξια  του υπερλαμπρου Ι Ν Αγίου Νικάνορα  (θεοδώρα Κωτσοπούλου) 

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπειά πραγματοποιήθηκαν πριν 14 χρόνια {29 και 30 Μαΐου 2009}.τα  Θυρανοίξια  του υπερλαμπρου Ι Ν Αγίου Νικάνορα  (θεοδώρα Κωτσοπούλου) 

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΑΝΟΡΟΣ

Προεξάρχοντος του  αείμνηστου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστοριάς κύρου . Σεραφείμ, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Άρτας κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων άλλων οκτώ Μητροπολιτών από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, παρουσία του Ιερού κλήρου της Εκκλησίας, τοπικών αρχών αλλά και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκαν την παρασκευή και το Σάββατο (29 και 30 Μαΐου 2009} με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, τα θυρανοίξια του νεόδμητου ναού του Αγίου Νικάνορος προστάτη των παιδιών, στην περιοχή Χλόη Καστοριάς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχιερατικής θειας λειτουργίας, έντονα συναισθήματα και μεγάλη συγκίνηση κυρίευσαν τους παρευρισκομένους και ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής για αυτόν τον υπέρλαμπρο ναό, που αποτελεί το κόσμημα της περιοχής αλλά και που θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της ενορίας, συμβάλλοντας παράλληλα στην αναβάθμιση της περιοχής. Πρόκειται για ένα όνειρο πολλών ετών των κατοίκων της περιοχής, που σιγά-σιγά πήρε σάρκα και οστά.

Έργο των πιστών της περιοχής μας

Ο  Ιερός ναός του Αγίου Νικάνορος που έχει κατασκευαστεί σε καθαρά βυζαντινό ρυθμό,  και με  δύναμη ψυχής του ιερωμένου  του ναού Πατέρα  Ελευθέριου Συτιλίδη (Ο ιδιος πάντως αναφέρει με την ταπεινότητα που τον διακρίνει οτι ο Αγιος βοήθησε για να γίνει ο ναός )  αποτελεί τη ζεστή αγκαλιά όλων των κατοίκων της περιοχής. Εκεί οι άνθρωποι  εκφράζουν την πίστη τους και την αγάπη τους προς το Θεό. Το κυριότερο όμως είναι, ότι ο ναός του Αγίου Νικάνορος  αποτελεί ένα καταφύγιο παρηγοριάς, έναν τόπο λατρείας και επικοινωνίας με το Θεό.

Οι εκδηλώσεις των θυρανοιξίων ξεκίνησαν με την έλευση της εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσας, η οποία έφτασε από τη μονή Χιλανδαρίου, όπου  στα προπύλαια του ναού, πλήθος πιστών μαζί με τον ιερό κλήρο της εκκλησίας, με λαμπρότητα και χριστιανική κατάνυξη υποδέχτηκαν την Ιερή Εικόνα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας, η οποία είναι ένα «ακριβές αντίγραφο» και θα μείνει μόνιμα στο ναό του Αγίου  Νικάνορος, φιλοτεχνήθηκε από τον μοναχό Δανιήλ, έναν από τους καλλιτέχνες μοναχούς αγιογράφους του Αγίου Όρους, ο οποίος χρησιμοποίησε για την αγγειογραφία της, λείψανα Αγίων.

Φανερά συγκινημένος ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ, δήλωσε ότι ο ιερός ναός είναι έργο του ίδιου του Αγίου, αλλά και των πιστών της περιοχής μας, οι οποίοι συνέβαλαν με τον οβολό τους, ώστε να δημιουργηθεί αυτός ο ναός, ενώ όπως είπε θα αποτελεί ένα πνευματικό σχολείο στο οποίο θα πηγαίνουν όλοι οι πιστοί για να καταθέτουν την ψυχή τους στο θεό.

Στην τελετή τέλος των θυρανοιξίων, παρευρέθηκε σύσσωμος ο πολιτικός και πολιτειακός κόσμος της περιοχής μας, αστυνομικές, στρατιωτικές και πυροσβεστικές αρχές, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, σύλλογοι της περιοχής αλλά και πλήθος κόσμου.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks