-
Αρχική > Ελλάδα > Ουρολοιμώξεις: Γιατί αλλάζουν τα συμπτώματα καθώς μεγαλώνουμε

Ουρολοιμώξεις: Γιατί αλλάζουν τα συμπτώματα καθώς μεγαλώνουμε

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι άβολες, αλλά συνήθως αντιμετωπίζονται εύκολα με μια σειρά αντιβιοτικών.

Καθώς μεγαλώνετε, ωστόσο, αυτή η απλή πάθηση μπορεί να γίνει πιο σοβαρή – επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι να προσέχετε.

Οι ουρολοιμώξεις είναι βακτηριακές (μερικές φορές μυκητιασικές) λοιμώξεις στην ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τον ουρητήρα ή τους νεφρούς. Η ουρήθρα και η ουροδόχος κύστη αποτελούν μέρος του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, όπου συμβαίνουν συχνότερα οι λοιμώξεις – και συμβαίνουν συχνότερα στις γυναίκες.

Οι γυναίκες έχουν μικρότερη ουρήθρα από τους άνδρες, πράγμα που σημαίνει ότι τα βακτήρια έχουν λιγότερη απόσταση για να ταξιδέψουν μέχρι την ουροδόχο κύστη, και αυτό τις κάνει πιο ευάλωτες στη μόλυνση.

Τα κοινά συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν:

Κάψιμο κατά την ούρηση
Πιο συχνή ούρηση
Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα (στις γυναίκες)
Θολά ούρα
Ξαφνική παρόρμηση για ούρηση
Ούρα που φαίνονται ροζ ή καφέ (λόγω αίματος)
Ούρα με έντονη οσμή

Όταν εμφανιστούν αυτά τα ενδεικτικά συμπτώματα, πρέπει να επισκεφτείτε τον γιαυτό για ανάλυση ούρων και εξέταση. Αλλά αν είστε μεγαλύτεροι σε ηλικία, τα συμπτώματά σας μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να εντοπιστούν.

Συμπτώματα ουρολοίμωξης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί μια ουρολοίμωξη σε ηλικιωμένους ενήλικες, καθώς τα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων μπορεί να μπερδευτούν με εκείνα άλλων καταστάσεων.

Μερικά συμπτώματα ουρολοίμωξης σε ηλικιωμένους περιλαμβάνουν:

Σύγχυση

Ευερέθιστο
Ψευδαισθήσεις
Ξαφνικές και ανεξήγητες αλλαγές στη συμπεριφορά
Κόπωση ή λήθαργος
Μειωμένη όρεξη
Ζάλη
Συχνές πτώσεις

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν εύκολα να μπερδευτούν με άλλες καταστάσεις όπως η αφυδάτωση, ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ ή η άνοια. Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι ηλικιωμένοι ενήλικες είναι πιο ευαίσθητοι στις ουρολοιμώξεις. Ορισμένοι περιλαμβάνουν:

Η χαμηλότερη ανοσία προκαλεί την εξάπλωση της λοίμωξης στους νεφρούς, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε σήψη εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Ένας ουροποιητικός καθετήρας καθιστά πιο δύσκολο να αισθανθείτε φυσιολογικά συμπτώματα όπως κάψιμο με την ούρηση.
Οι πιο αδύναμοι μύες του πυελικού εδάφους προκαλούν ακράτεια
Η ακράτεια του εντέρου μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση βακτηρίων από το κόλον στο ουροποιητικό σύστημα.

Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι επίσης πιο ευαίσθητες από τους άνδρες λόγω της ανατομίας τους και επειδή παράγουν λιγότερα οιστρογόνα μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια ανισορροπία καλών και κακών βακτηρίων στον κόλπο.

Διάγνωση και θεραπεία ουρολοιμώξεων

Μια απλή εξέταση ούρων μπορεί να διαγνώσει μια ουρολοίμωξη. Και η θεραπεία αυτής της ουρολοίμωξης μπορεί να αποτρέψει την νεφρική ανεπάρκεια και τη σήψη, μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη του αίματος. Για υγιείς ενήλικες, τα αντιβιοτικά είναι η καλύτερη απάντηση, αλλά ο γιατρός σας θα προσαρμόσει την πορεία της θεραπείας σας σύμφωνα με την υγεία και το θεραπευτικό σχήμα σας.

Εάν λαμβάνετε θεραπεία για ουρολοίμωξη — ή θέλετε να αποτρέψετε μια ουρολοίμωξη εξαρχής — ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

Πίνετε άφθονο νερό/υγρά, συμπεριλαμβανομένου του χυμού cranberry (εάν συνιστάται).
Για τις γυναίκες, σκουπίστε από μπροστά προς τα πίσω αφού πάτε στην τουαλέτα για να αποτρέψετε τη μεταφορά βακτηρίων.

Διατηρήστε τα γεννητικά σας όργανα καθαρά και στεγνά.

Σε περίπτωση ακράτειας, αλλάζετε συχνά πάνες ή εσώρουχα. Ρυθμίστε χρονοδιακόπτες για να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα τακτικά.

Top
Enable Notifications OK No thanks