Η χοληστερίνη είναι λιπίδιο που βρίσκεται στα τοιχώματα όλων των κυττάρων του σώματος.
Μέρος της χοληστερίνης παράγεται από το συκώτι και ένα άλλο προέρχεται από τη διατροφή.
Η χοληστερίνη μεταφέρεται στο σώμα μέσω του αίματος και είναι σημαντική για τη διατήρηση της ακεραιότητας των κυττάρων και την παραγωγή ορμονών, βιταμίνης D και άλλων ουσιών.
Η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών νοσημάτων (π.χ. στηθάγχη, καρδιακό έμφραγμα, ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), περιφερική αγγειοπάθεια κ.α.
Επειδή όμως τα συμπτώματα εκδηλώνονται όταν η κατάσταση είναι προχωρημένη, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε:
Σε τι χρησιμεύει η χοληστερίνη:
- Είναι βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητη για να ρυθμιστεί σωστά η διαπερατότητα της μεμβράνης.
- Είναι δομικό συστατικό αρκετών ορμονών (ανδρογόνα, οιστρογόνα, κορτιζόλη, κορτικοστερόνη, αλδοστερόνη κλπ)
- Στην παραγωγή της βιταμίνης D
- Στην παραγωγή χολικών οξέων, που βοηθούν στην πέψη των λιπών
- Στον μεταβολισμό των λιποδιαλυτών βιταμινών
Διατροφή
Αρμόδιοι για το θέμα της διατροφής είναι οι διαιτολόγοι, μερικές γενικές κατευθύνσεις είναι οι εξής:
Τι να τρώτε
- Φρούτα και λαχανικά (δύο μεγάλες σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα)
- Όσπρια (2 μερίδες την εβδομάδα)
- Ξηροί καρποί (μέχρι 30 γραμμάρια την ημέρα)
- Δημητριακά ολικής αλέσεως (για πρωινό, μαύρο ψωμί, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι – 2-3 μερίδες την ημέρα)
- Ελαιόλαδο (2 κουταλιές της σούπας την ημέρα)
- Πουλερικά (κοτόπουλο ή/και γαλοπούλα, 1-2 φορές την εβδομάδα)
- Ψάρια (1-2 φορές την εβδομάδα)
- Σόγια και προϊόντα σόγιας (έως 2 μερίδες την ημέρα)
- Λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά (2-3 μερίδες την ημέρα, με την μερίδα να είναι 1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσές γιαούρτι ή 30 γραμμάρια τυρί)
- Όσοι έχουν αυξημένη χοληστερόλη, χρειάζονται και τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες/στανόλες (2 γραμμάρια στερολών/στανολών την ημέρα)
Τι να αποφεύγετε
- Πολλά κόκκινα κρέατα (μέχρι 2 μερίδες εστιατορίου την εβδομάδα, χωρίς το ορατό λίπος)
- Πολλά επεξεργασμένα κρέατα (καλύτερα 1 φορά το μήνα)
- Τηγανητά (σπάνια)
- Πρόχειρα φαγητά (σπάνια)
- Πολλά γλυκά (έως 1 γλυκό την εβδομάδα)
- Πολλά αυγά (έως 2-3 την εβδομάδα)
- Πολλές σοκολάτες (να προτιμάτε σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε στερεά κακάο)
- Πολλά «πλούσια» φαγητά (π.χ. παστίτσιο, μουσακάς κ.τ.λ. καλύτερα μέχρι 2 φορές τον μήνα)